Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМЗ - Сопот настройва производството си по натовски стандарти

| обновено на 16.03.23 в 05:35

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който е на работно посещение у нас, посети ВМЗ - Сопот. 

Той бе придружеван от  министъра на отбраната Димитър Стоянов и заместник - министъра на икономиката Ирина Щонова.  Тримата разгледаха производствените бази на „Вазовски машиностроителни заводи”  в Иганово и Сопот.

„Предизвикателствата пред съвременната среда за сигурност налагат адаптиране към повишените изисквания и динамичната международна обстановка. Затова Министерството на икономиката и индустрията работи целенасочено за укрепването и модернизирането на българската отбранителна индустрия и в частност на капацитета на ВМЗ“, каза зам.-министър Щонова.

По думите ѝ сега българските дружества участват активно и се представят успешно както във висококонкурентните международни тръжни процедури на НАТО, така и в актуалните европейски програми с фокус върху отбраната. Зам.-министър Щонова подчерта значимостта на сектора за икономиката и коментира, че „инвестициите в развитие на специфични и индустриални технологии, са начинът за повишаване на конкурентоспособността и иновационния капацитет на българския военно-промишлен комплекс“.

Подобни инвестиции биха могли да се реализират чрез държавно финансиране или чрез създадената на ниво ЕС цялостна „Схема за иновации в отбраната“. Чрез нея ще се стимулират държавите-членки да инвестират в съвместно изграждане на отбранителни способности, съвместно възлагане на обществени поръчки и намаляване на технологичната зависимост на Съюза.

ВМЗ също подготвя инвестиционна програма, която да помогне на дружеството да разшири производството си по НАТО-вски стандарт, стана ясно по време на срещата. Представена бе и продукцията на 155 мм снаряди, които са изцяло по НАТО стандарт. 

“Говорейки за стратегическата нужда ЕС да е в състояние да гарантира своята отбрана и проучването на възможностите на страните-членки, е много важно да се подчертае ключовото място на България. Ние имаме не само добре развит военно-промишлен комплекс, но и конкурентни държавни предприятия в сектора, които са ключови и се надявам да могат да се възползват от целево европейско финансиране”, каза още Ирина Щонова. 

Тя изрази надежда, че с това посещение се дава и ясен сигнал от Комисията, че гледа на българските предприятия като на стратегически за европейската сигурност и ще се разработят конкретни схеми за тяхната подкрепа и насърчаване на растежа им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Две силно обгорели тела са открити в складовете край Елин Пелин

Открити са две силно обгорели тела, за които се предполага, че са на двамата мъже, за които се знаеше, че са били в складовете при възникването на инцидента край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Малко след 10:30 часа под ръководството на Окръжна прокуратура–София, следователи от Национална следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на..

публикувано на 28.07.24 в 12:15

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

публикувано на 28.07.24 в 11:21

Авариен ремонт затваря част от бул. ,,Цар Борис III Обединител“

Поради авариен ремонт на магистрален водопровод по западното платно на бул. ,,Цар Борис III Обединител“, в участъка от ул. ,,Цанко Дюстабанов“ до кръстовището с ул. ,,Света Петка“ днес се спира движението на МПС и автобусен транспорт  в посочения район.  От  ОП „Организация и контрол на транспорта“ уточняват, че ограничението е в сила за времето..

обновено на 28.07.24 в 09:15

Откриха трета жертва след взривовете в Елин Пелин

Трето денонощие продължават гърмежите в района на Елин Пелин, включително и сега, когато влязохме с колегите със специализираната техника също имаше такива гърмежи, заяви на брифинг тази сутрин вътрешният министър Калин Стоянов. Той съобщи, че е открито тялото на 3-та жертва на взривовете: "Днес очакваме на място следовател и прокурор и ще бъде..

публикувано на 28.07.24 в 09:13

Поевтиняват повечето плодове и зеленчуци на борсите тази седмица

Повечето зеленчуци и плодове и някои основни хранителни стоки поевтиняват на тържищата у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. От зеленчуците най-много поевтиняват зелените чушки - с 10,6 на сто до 2,27 лева за килограм. Картофите падат с 5,4 на сто до 1,01 лева за килограм,..

публикувано на 28.07.24 в 08:39