Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Евтин козунак и агнешки главички във фризера - това е част от стратегията му за осигуряване на празничната трапеза

Потребителско риалити с врачански пенсионер

"Така ни направиха тези хубавци - политиците и спекулантите, че трябва да си сървайвърец", казва Цветан Дочев

Цветан Дочев
Снимка: Ива Антонова

Пенсионерите ще посрещнат тази година Великден без добавка, но с увеличени пенсии. Ще им стигнат ли парите за празнично меню? Отговорите дава врачански пенсионер, с когото миналата година проучвахме за какво може да похарчи допълнителните средства. 

"Стягаме се да оцелеем. Така ни направиха тези хубавци - политиците и спекулантите, че трябва да си сървайвърец."

За врачанския пенсионер Цветан Дочев животът тече все така, като шоу програма по оцеляване. Демокрацията направи пенсионерите сървайвърци, обобщава печално ситуацията той.

С полупълна кошница си тръгнахме от хипермаркета преди година, не само заради цените, но и защото се оказа, че допълнителните седемдесет лева са усвоени авансово.

"Аз съм ги похарчил предварително за лекарства почти. На сиромах човек всичко му е скъпо."

А сега без великденска добавка дори не му се влиза в магазина.

"Положението е още по-недобро. Всеки път като влезеш, се изненадваш, че всичко е нагоре. Отчаян не съм, но съм разочарован. От тези мътни времена се възползваха спекулантите."

Дочев се кани да спести "от много неща" за празника. 1-2 лева отгоре за килограм агнешко за него не е малко. "Поне да замирише на агнешко" беше и миналата година стратегията на пенсионера при решаване на задачата по осигуряване на празничната трапеза. И преди, и сега - много преди Великден, за да е по-евтино.

"Засякох агнешки главички. Дочух, че ще бъдат много скъпи", разказва той. Затова купува агнешките главички по-рано, готви ги и ги замразява. После за празника по стара врачанска рецепта Цветан Дочев приготвя главичките "с много лучец".

Още миналата година стана ясно, че хладилната камера е важна част от оборудването на оцеляващия пенсионер. В нея има място не само за агнешки субпродукти. Основното й предназначение е да съхранява до празника трофеите от промоционалните цени.

"Знам как се съхранява козунак в камерата. Ако иска някой пенсионер да го съхрани, сега може да го вземе. Той се размразява и си е същият, както си го сложил."

Като истински "сървайвърец", както сам се определя, Цветан Дочев разполага с разнообразен арсенал от методи за обезпечаване на великденското меню.

"Яйценцата, от баба ми, калугерката знам, че не се боядисват толкова яйца накуп. Ще тичаме по гнездата на птиците, ще сберем яйченца", допълва с ирония той.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изоставената в центъра на София Шадоу все още търси отговорни стопани

Какво може да накара човек да изостави в една мразовита зимна вечер кучето, за което до този момент е полагал всеотдайни грижи? Историята на едно куче разказва Явор Гечев. "Да, благодарение на хилядите споделяния на предишните постове, вече е ясна цялата история на Шадоу (#Шади) - кучето, което беше оставено вързано на пейка на мост на..

публикувано на 13.04.25 в 09:00
Сияна

Българите в Барселона почетоха паметта на 12-годишната Сияна

Репортаж на Димитър Драганов чуйте в звуковия файл.

публикувано на 13.04.25 в 06:35
Сдружение

Сдружение "Памет и бъдеще" от Цалапица пресъздават българската история

Да пресъздават българската история, да вдъхновяват децата да четат и знаят за делата на предците си . Това е каузата, която обединява от години един учител в затвор и един шлосер, които са увлекли след себе си десетки мъже и жени и правят исторически възстановки със свои средства и на ползу роду. Срещаме ви с Димитър Чушев от Цалапица и..

публикувано на 12.04.25 в 06:30
Пламен Пеев

Животът като кратка история, надраскана на салфетката на ежедневието

Поетичната книга на Пламен Пеев "Кратки истории" ще бъде представена на 14 април от 18.00 ч. в Гьоте институт. В стихосбирката са включени творби от 40-годишен период. "Една книга за разстоянията в живота ми, приближаването да някои истини в живота, изричането им на глас. Разказването на истории е част от нашето ежедневие. Когато имаме..

публикувано на 09.04.25 в 12:08
 Шенел Сюлейманова

Шенел Сюлейманова за живота си в Белгия и сърцето в България

В "Родина зад граница" ви срещаме с една млада българка от Северна България - Шенел Сюлейманова , която е влюбена в биологията и преди 12 години тръгва от малкия крайдунавски град Никопол към Брюксел, с амбицията да продължи образованието си в Медицински университет в Белгия и да стане фармацевт. Пътят към реализиране на мечтата е дълъг и труден,..

публикувано на 08.04.25 в 12:10
Кристина Константинова

Кристина Константинова - едно сърце, отдадено на книгите!

Как тупти едно сърце, отдадено на книгите и техния свят? - Отговорът следва в рубриката "Горещи сърца".  Гостуваме в първата у нас кафе - книжарница с благотворителна кауза, която се намира във Враца. Там ни посреща Кристина Константинова. Тя е на 39 години и чете от петгодишна.  Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница..

публикувано на 08.04.25 в 11:49
Национална библиотека

Кирилицата - преграда срещу културната асимилация

На 6 април 885 г. във Велехрад приключва жизненият път на Свети Методий . Методий заедно с брат си Свети Константин-Кирил създават глаголицата и правят най-важните преводи на християнските богословски книги.  В навечерието на успението на Свети Методий в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" бяха открити две изложби, посветени на..

публикувано на 06.04.25 в 11:47