Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: 65 машини в момента не работят поради технически причини

| обновено на 02.04.23 в 15:51
2
Снимка: Стоян Радев

Най-малко 65 са машините за гласуване, които не работят по различни технически причини и в съответните секции се гласува само с хартиени бюлетини, обобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.  

"Различни са причините - неразчитане на смарт карти; няма чувствителност на дисплея; изписват се различни надписи на машината без да може да започне работа. Различни причини, но изводът е един - с тези машини няма да се гласува. Към 13:10 часа са две жалби. Втората е срещу решение на РИК - Разград. Сигналите са 37. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии. Според избирателите приканват, някои от тях, за машинно гласуване".

Става въпрос за секции в Русе, Видин, Добрич, Благоевград, София - област и други части на страната. Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни и за какви различни технически проблеми при устройствата за гласуване става въпрос:

"Проблем с принтера и съобщение: "Дневникът не е синхронизиран" или софтуерен проблем, системна грешка, инициализирането на машината е неуспешно, четецът на машината не разчита картите, несинхронизиране на дневник, проблемът е, че не може да се подмени дисплея, машината не реагира, дефектирали портове на флаш паметите и машината не открива източници за записване на информацията".

Има случаи на размазана бяла или по-къса бюлетина. На въпрос на Българското национално радио дали проблем не създава хартията за машините, говорителят на ЦИК Росица Матева отговори:

"Не мога да отговоря на този въпрос, на този въпрос ще отговори фирмата, на която е възложено изпълнението - сертификатите са предоставени от "Сиела" по обществените поръчки, които досега сме правили и всъщност е определяна "Сиела" за изпълнител. Така че, същата по вид хартия е доставяна от печатницата на БНБ и не би трябвало да има проблем с тази хартия".

Специализираната хартия с допълнителните защити за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване се доставя от печатницата на БНБ - става въпрос за 25 хиляди ролки, като за всяка машина има по 2. Утвърдени от ЦИК още при обявяването на  обществената поръчка са параметрите на хартията и на ролките.

Само за час (от 12 до 13 ч.) машините с различни технически проблеми, заради които се преминава изцяло на гласуване с хартия, в страната се увеличиха с 15 - от 45 на 60.

40 са машините във Варна и региона, които са повредени и гласуването по този начин е прекратено, предаде кореспондентът на БНР Даниела Стойнова.

В близо 1000 секции вчера не е проведен тест за свързване с платформата за видеонаблюдение. За това е информирана Централната избирателна комисия с писмо от Министерството на електронното управление

За цялата страна към 11:00 часа, по данни на ЦИК, избирателната активност е 8,97%, което значи, че гласувалите са малко над 591 000 души.

Най-висока е активността в Монтана - 14,7%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,16 на сто.
      

За трите много мандатни избирателни района на София - 23 и 24 и 25-и  - активността е съответно 8,33%; 6,75% и 8,95 на 100

В Кърджали активността към 11:00 ч. е 6,45 на 100. Във Видин - 12,8, а в Силистра 10,7%

Следващите официални данни за избирателната активност за цялата страна ще бъдат оповестени малко преди 17 часа и ще отразяват активността към 16 ч.

По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе

Силен дъжд от над 20 литра на квадратен метър запуши шахти и наводни улици в Русе. Няма сигнали за нанесени материални щети. Силният дъжд в Русе започна в 18.35 ч. и само за 25 минути до 19 ч. над града се изсипаха повече от 20 литра на квадратен метър.  По данни на метеорологичната служба към Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав по време..

публикувано на 25.07.24 в 19:56

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit

От пресцентъра на правителството съобщиха за нерегламентирана продажба на билети за фестивала Webit, който трябва да се проведе през октомври в София.  Според съобщението от служебния кабинет не са поемани ангажименти относно обявения на сайта официален прием на министър-председателя.  Продажбата на билети на стойност до 3 хиляди евро без ДДС..

публикувано на 25.07.24 в 19:37

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си за възстановяване на доставките на петрол от "ЛукОйл"

Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската комисия за възстановяване на доставките на петрол от руската компания "ЛукОйл". След като Украйна наложи санкции срещу руската група "ЛукОйл" доставките на компанията за Унгария и Словакия спряха. Двете страни обявиха, че енергийната им..

публикувано на 25.07.24 в 19:28
Демонстрация срещу израелските операции в Газа и продажбата на американски оръжия на Израел в деня на посещението на премиера Нетаняху  във Вашингтон, САЩ, 24 юли 2024 г.

Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изнесе остра реч пред американския Конгрес, в която  обеща да постигне "пълна победа" срещу палестинската групировка "Хамас" и заклейми американските противници на войната в Газа. В речта си по време на съвместното заседание на двете камари на Конгреса Нетаняху подчерта дългогодишните и близки връзки между..

публикувано на 25.07.24 в 19:20

От утре Общинските служби "Земеделие" приемат заявления от пострадалите от пожарите фермери

От утре Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение, започват да приемат заявления от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието.  Документите са необходими заради кандидатстването за подпомагане и трябва да се подадат в срок до 15 дни след потушаване на пожарите в района.  От министерството уточняват, че..

публикувано на 25.07.24 в 19:15
Николай Патрушев

Николай Патрушев: САЩ възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна и да разположат там съвременни оръжия с голям обсег. Това заяви Николай Патрушев, бивш председател на Съвета за сигурност на Русия, а сега съветник на президента. По думите на Патрушев Русия е осуетила плановете на "водения..

публикувано на 25.07.24 в 19:02

Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин  е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния,  пострадали при  пожара,  се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ –..

публикувано на 25.07.24 в 18:51