Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Соколов, ПП: Не виждам кой би направил компромис преди местните избори

Снимка: Ани Петрова

Кратък живот на следващото Народно събрание вижда Емил Соколов от "Продължаваме промяната"

"Не виждам кой би направил компромис в тази ситуация преди местните избори. ГЕРБ, БСП и ДПС по никакъв начин не виждам да направят някакво правителство на коалиционното спасение, не защото ГЕРБ ще загубят много от това, но БСП би загубило много, а виждаме, че Корнелия Нинова успя да се стабилизра в крайна сметка", каза той в интервю за предаването "Преди всички" на БНР. 

За евентуално общо управление между ГЕРБ и ПП-ДБ, той посочи:

"Това са повече градски истории и слухове. Не виждам как, най-малкото чисто на личностно ниво, хора, които са си разменили много тежки думи, изведнъж да кажат "стискаме си ръцете и започваме да управляваме заедно". Аз просто не си го представям".

В тази ситуация да си пръв няма да е лесно, смята Соколов и обясни: "Всички ще гледат към теб за съставяне на правителство". 

Според него, ако ИТН мине 4-процентната бариера, това ще направи още по-труден новия парламент. Не е много сигурно в каква посока ще се насочат чисто политически, каза той и добави: 

"Правят уравнението много по-трудно, защото те трудно могат да се прикрепят или да останат към една потенциална управленска коалиция".

Липсваше ми ясен фокус на тази кампания, подчерта Емил Соколов. ПП-ДБ имахме 5 послания, но хората се сещат само за еврото и Шенген, подчерта той. Според него е лиспвала острота. 

Изграждането на общи послания е много трудно да се стиковат, изказа мнението си той:

"Това са първи избори. Различните партии и организации си намираха краката в тази широка коалиция. Нямаше как да не затрудни от чисто комуникационна гледна точка. При следващи избори се надявам, че стиковането ще е по-добро. Определено имаше сериозни предизвикателства от гледна точка на това как различните личности успяваха да се сработят по места. Това иска много работа". 

По думите му наративът, който обединението създаде, беше много ценен и показа, че едни политици и организации могат да превъзмогнат егото си и да направят нещо в полза на хората.

Има неща, които трябва да се изчистят, смята Соколов. 

"На местните избори резултатът ще е много по-добър. Не мисля, че ще има каквото и да е разцепление".

Според него е най-добре местните избори да бъдат заедно с евентуални нови парламентарни избори, защото ако хората трябва да гласуват поотделно за толкова много избори ще се поставят нови рекорди на ниска избирателна активност. 

Фигурата на Димитър Николов играе позитивна роля за резултата на партия ГЕРБ в Бургас, изказа мнение Соколов. В Бургас факторите са много, но не можем да пренебрегнем и всичката работа, която е свършила ГЕРБ в града през годините - хубава или лоша, коментира още той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хотел в Кипър

Ръст на интереса към планинските хотели в Кипър

Рекордните жеги в Кипър изпратиха много жители на градовете на прохлада в планинските курорти и напълниха хотелите в тях. Тласък за това развитие в летния сезон дават и действащите два правителствени плана за субсидиран отдих. Заетостта в планинските хотели бележи ръст, като в делничните дни тя е около 40%, а през уикендите, от петък до..

публикувано на 24.07.24 в 08:14

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня продължава само от въздуха, с хеликоптери и самолети.  Дъжд угаси пожарите в Северна Гърция В..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен удар срещу Харков тази нощ. Възникнал е пожар в частно жилище, съобщи кметът Игор Терехов. Ракетно..

публикувано на 24.07.24 в 07:56
Делян Пеевски

Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" до МВР, Прокуратурата и ДАНС

Председателят на ДПС Делян Пеевски е изпратил до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях. Това се казва в прессъобщение от ДПС. В текста се посочва, че в доклада..

публикувано на 24.07.24 в 07:53

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

" Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред". Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар на новината, че Николай Ненчев ще бъде временно управляващ посолството ни в Киев...

публикувано на 24.07.24 в 07:50

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще проведат свое заседание на Управителния съвет по време на организирания земеделски форум край..

публикувано на 24.07.24 в 07:46