Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кухнята на рисковите секции

Стоил Цицелков: Ще се справим с купения вот, когато изкореним екстремната бедност

Петя Алтимирска: Пускането на празни бюлетини е признак на натиск и зависимости

Стоил Цицелков
Снимка: Силвия Великова

"Там, където очаквахме най-големи проблеми, те си се случиха и нашите хора ги наблюдаваха директно. Някои от тези проблеми можете да ги видите на камерите за видеонаблюдение. (…) В Ихтиман, в Буковлък, в Пернишко. Имаше дори задържани хора вследствие на наши сигнали. Имахме и случаи на някой, който се разхожда с пари, води хора на друго място."

Така описа изборния процес в рискови секции Стоил Цицелков от Обединението за честни избори (ОЧИ).

Един човек настояваше бюлетини, които би следвало по правилата да са невалидни, да бъдат приети за валидни, даде друг пример Цицелков.

Активността беше по-скоро ниска за тези рискови секции, отбеляза той и изтъкна, че "ще има чувство за безнаказаност, докато няма наказани".

Предстои платформата ОЧИ да излезе с анализ въз основа на проведеното наблюдение от нейни екипи по места. Цицелков определи това като "лимитирана мисия, изпратена в проблемни места, която показва тенденции".

Снимка: БТА

Петя Алтимирска, която е била застъпник на последните парламентарните избори, а преди това е била и член на СИК, сподели свои наблюдения от вота в Северозападна България:

"Отидох в едно далечно село във Врачанско, където беше рискова секция. Седях от сутринта до края, след броенето. Следобед започнаха да идват на групички хора, семейства, роднини, от ромски произход, не знаеха точно какво да правят. Два часа преди края на деня кметът се завъртя наблизо, седя доста време пред самата избирателна комисия и тогава започнаха сякаш да идват малко повече хора. Най-фрапиращо беше, че след като започнаха да се броят самите бюлетини, имаше и доста празни бюлетини. Никога до този момент аз не бях виждала празни бюлетини. Имаше бюлетини със задраскани по няколко партии, имаше бюлетини със задраскани преференции без задраскани партии", разказа тя в предаването "Преди всички".

Алтимирска изрази предположение, че пускането на празни бюлетини е признак на натиск и зависимости, които в малките населени места са по-силни.

Според Стоил Цицелков ще се справим с този феномен, когато изкореним екстремната бедност в България. По думите му това прави възможно хората да продадат гласа си, да се чувстват контролирани, а въпросните празни, или задраскани с нещо нецензурно бюлетини са вид протест.

Снимка: БГНЕС

Партиите не могат да обучат и да изпратят в СИК кадърни хора и никой не ги задължава. Публичното финансиране на политическите партии не е обвързано с това те да образоват своите членове на избирателни комисии, коментира Стоил Цицелков. Според него вследствие на усложнения изборен процес много подготвени хора вече са се отказали да участват в провеждането на изборите.

"Има много митове в българските избори. Има нарушения, които се случват, но не влияят", каза още Цицелков.

Чуйте повече по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020 г. бях..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38