Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Владимир Йончев: Който се е доближил до ГЕРБ, той е изчезнал. Никой не иска да си играе с тях

Колко дълъг ще е животът на парламента и какви (не)възможни коалиции се очертават?

Фоторепортерът Веселин Боришев: Все едно на масата за преговори да седнат лисицата и кокошката. Моделът "ГЕРБ" кани на преговори

Снимка: БТА

Малко повече от минута продължи днешното заседание на новото Народно събрание. На първото си тържествено заседание вчера парламентът не успя да излъчи председател.

"Това, днешното, нямаме право да го наричаме заседание. Днешната среща е най-рекордната кратка сбирка на парламента. Това, което по Конституция трябва да наричаме заседание, всъщност ще бъде най-дългото заседание в историята. Абсурдът е невероятен, направо е умилителен!"

Това каза в интервю за БНР Владимир Йончев, журналист от OFF News.

Дали ще има кабинет, зависи от политическото майсторство на първата политическа сила, която спечели изборите. Шансове има, друг е въпросът дали могат да ги оползотворяват, изтъкна Йончев.

"Борисов има голям политически опит. Да се надяваме, че ще го приложи."

Бойко Борисов Снимка: БТА

"Толкова избори извървяхме и резултатът е един и същ. ГЕРБ е незаобиколим фактор. В същото време никой не иска да се доближава, защото който се е доближил до ГЕРБ, той е изчезнал. Помните какво стана с Реформаторския блок, после си спомняте следващата коалиция на ГЕРБ – Обединени патриоти. Или да си припомним сегашните им коалиционни партньори от СДС, които станаха нещо дребно, присъдружно, на което никой не иска да обръща внимание. Никой не иска да си играе с тях", коментира Владимир Йончев в предаването "Хоризонт до обед".

"Днес чухме много силна заявка, че ДПС очакват да бъдат включени в правителството. Това стои като опция", допълни Йончев. По думите му ДПС са решаващ фактор, "бяха в тайна коалиция с ГЕРБ толкова време". Противоречието е, че ГЕРБ не искат да легализират тази коалиция, да я направят явна пред своите избиратели, подчерта журналистът.

Снимка: БГНЕС

Най-реалистичният вариант, който се очертава, макар не единствен, е да се сглоби правителство с хоризонт до местните избори, за да се приемат бюджетът и законите по ПВУ, смята Владимир Йончев.

Вариантът за по-дълъг парламент минава през коалиция "Магнитски", обобщи той.

"Тези, които са първи, говорят за смирение, компромис, диалог, разум. Това е тотално лицемерие! Все едно на масата за преговори да седнат лисицата и кокошката. Как може да се седне на маса с ГЕРБ? Самата опозиция в момента, десните, съществува само и единствено да няма модел "ГЕРБ". Моделът "ГЕРБ" ги кани на масата на преговорите. Това наистина е лицемерно", коментира фоторепортерът с дългогодишен опит Веселин Боришев от Клуб Z.

Според Боришев с оттеглянето на Борисов партията му, която е лидерска, ще изчезне, а мътната вода ще се оттече.

"Това кой какво говори пред микрофоните, далеч не означава, че не помним какво се е случвало. Трябва да припомняме", посочи той.

Двете мнения и анкетата от Видин чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23