Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелина Савчева и Андрей Катански съчетават наука и изкуство, като визуализират процеси под микроскоп

Микрокосмосът на кофеина и сълзата - с какво се занимават микронавтите?

"Много често структурите, които откриваме под микроскоп, ги виждаме и в Космоса и обратното"

Венелина Савчева и Андрей Катански
Снимка: Андрей Катански

"Космически" пейзажи, напомнящи мъглявини и далечни планети, но само привидно. Всъщност, това са проби от различни цветове боя за яйца, смесени с витамин C, сяра и сода бикарбонат и заснети под микроскоп с увеличения в рамките на 3.2х и 12.5х. Кадрите са на Венелина Савчева и Андрей Катански от Студио Micronavt.

Студио Micronavt е визуален проект, който представлява синтез от наука и изкуство, разкриващ невидимата част от микроскопичните мащаби на заобикалящия ни свят.

Кристализациите на различни вещества са много интересни като форми, цветове и текстури, казва Андрей Катански.

Двамата експериментират с лесно достъпни неща, които се намират във всеки дом – например лимонтозу, разредено със спирт.

"Чакаме да започне да кристализира сместа и снимаме, като използваме различни микроскопски техники, различно осветление, което подчертава и придава тези органични цветове. Нещата са толкова органични, че често ни питат дали не са генерирани изкуствено", разказват Андрей и Венелина.

Микровселените на Венелина Савчева и Андрей Катански разкриват невидимите кодове и връзки на материята. Когато работят, двамата не знаят какво точно ще се получи.

"Това е изненадващият елемент, дори една и съща проба всеки път изглежда по различен начин. Това е много вдъхновяващо, много интересно."

"Повечето малки неща са прозрачни и за да видиш тяхната структура, форма, използваш методи, които да ги оцветят или да придадат релефност, да ги накарат да светят самите те", разкрива Андрей. За него сярата и кофеинът са много интересни.

"Да ги разтапям и в момента, в който изстиват, те започват да кристализират. Това става доста бързо – в рамките на 1-2 секунди кристализира цялата проба. Трудно е да се заснеме самото кристализиране. Уцелваме такива моменти. Всеки път се получават различни структури."

Отвъд космическата визия на боите за яйца двамата микронавти обичат да наблюдават истинския Космос с телескоп, но признават, че са далече от астрофотографията, която е "съвсем друга територия". Не крият обаче амбициите си да насочат поглед и микроскоп към водния свят, вече са се взирали в структурата на сълзата и са открили разлика в структурите в зависимост от преживяваните емоции.

"Много често структурите, които откриваме под микроскоп, ги виждаме и в Космоса и обратното – има патерни (матрици, модели – бел. ред.), които се повтарят. Това е удивително – как най-малките градивни елементи на по-големите структури, на още по-големите се повтарят, тези форми", споделят своето изумление Андрей и Венелина. 

"За първи път като гледах микроорганизми, които се намират във всеки дом, в канала в банята, невероятно е усещането. Бактериите са много по-малки. Открихме тези симпатични обекти в канала на нашата баня. Много са интересни като анатомия, като движения – как в една капчица, мъничка, микроскопска виждаш толкова малки същества, които се движат по различен начин."

Науката може да бъде много вдъхновяваща, а визуалният материал оставя трайна следа, убедена е Венелина Савчева.

Връзката с науката всъщност са научните методи на визуализация, казва Андрей Катански.

"Естетиката, красотата – това е водещият елемент на този етап при нас."

Друга насока на микровселенските им творчески търсения е визуализирането на музика.

"Отворихме друг портал и поглед на бъдещите ни проекти", описва процеса Венелина.

"Опитвам се да усещам музиката и да търся аналог, визуален", допълва Андрей.

"За момента го правим за удоволствие, да задоволим нашата потребност да създаваме нещо красиво. Не сме търсили начини да се позиционираме в такива посоки. Изкуствата ни привличат, музиката за мен е много силно изкуство от гледна точка на това, че е абстрактна."

Чуйте целия разговор от предаването "Изотопия" в звуковия файл. 

Снимки в публикацията: Венелина Савчева и Андрей Катански

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57
Десислава Тихолова

За първи път в България изкуството от окопите е във фокуса на изложба

За първи път в България изложба поставя фокуса върху изкуството от окопите .  Автор на експозицията, която можете да бъде видяна в Музея на градския живот в Русе , е етноложката Десислава Тихолова.  Близо година тя работи по темата за тренч арт - окопното изкуство и получава подкрепа от много музеи в страната.  Досега много от..

публикувано на 06.05.24 в 16:03
Николай Илчевски

Николай Илчевски разказва житието на селския кмет в роман

" Житието на кмета, който е описан, е сборно. Аз съм наблюдавал много кметове, които познавам . Много практични казуси са събрани в книгата. Персонажът е един кмет, но опитът е по-мащабен, национален". Това каза пред БНР писателят Николай Илчевски, който представи предпремиерно романа си "Д/Гневник на селския кмет". "Кметът е избран от народа, а се..

публикувано на 06.05.24 в 15:02

Мария Кетева дарява хранителни продукти на Дома за стари хора в село Фатово

19-годишна студентка от Смолян събра хранителни продукти в благотворителна кампания за хората от Дома във Фатово. „Щедростта е дар, който принадлежи на душата. Не зависи от това, което имаш, а от това което си! Ценим благородният жест на всеки един дарител, подкрепил каузата“. Това написа във Фейсбук страничката на дома директорът Снежана..

публикувано на 05.05.24 в 09:31