Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гледаме надлъгване между ПП-ДБ и ГЕРБ, вероятно вървим към избори"

Калоян Методиев: Това не са консултации за правителство, а за пари

"Трябва да се направи широко програмно правителство - тип "Попов"

Калоян Методиев
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Това не са консултации за съставяне на правителство, а консултации за пари. Всяко второ изречение на президента Румен Радев е "приемете ми бюджета", "приемете законите за милиардите по Плана за възстановяване". Той се държи като човек, който управлява. А работата на парламента е да определя как се разпределят парите в държавата, съобразно партиите, избрани на изборите. Президентската институция има само една регулираща роля. Радев ни е пети президент и никой досега не се е държал така".

Това мнение изказа политологът Калоян Методиев, бивш началник на кабинета на държавния глава. 

По думите му "една каруца няма как да върви, като се слага конят отзад":

"Каруцата е правителството, а мнозинството е двигателят, който ще я тегли. Президентът не им казва да съставят правителство, а ги тласка да му приемат бюджет". 

Методиев подчерта, че за излизане от кризата, в която се намира държавата, има два пътя:

"Единият е организирано - с ред, с диалог, с поетапни мерки. Другият път е хаотично. Разговорите на президентските консултации ме карат да мисля, че се върви към пътя на хаоса, защото не се говори за стабилизиране на държавата, на икономиката, на връщане на реда в парламента, на партийната система, какъвто е европейският модел, на наваксване на изоставането ни от Румъния и въобще от всякакви европейски формати в последните 8-9 месеца, а се говори за пари". 

Според него президентът не се държи като всички останали европейски президенти по време на криза.

"Трета година казва колко са лоши партиите и не могат да се разберат. Президентската институция започна да играе като дестабилизиращ фактор. ... Цяла България вижда, че има апетит за власт. Правят се и се разрушават партии с идеята да продължат служебните кабинети до безкрай", коментира още политологът и изтъкна, че базира думите си на факти.

Трябва да се направи широко правителство тип "Димитър Попов" и максимален брой партии да влязат в това програмно правителство, смята Калоян Методиев и посочи, че има приоритети, около които могат да се обединят партиите в  Народното събрание.

"Първо трябва да се състави мнозинство, което да е гарант и което да управлява процедурите, законите и политиките в страната. В момента сме свидетели на едно надлъгване между ПП-ДБ и ГЕРБ", каза той и прогнозира вероятност отново да се стигне до предсрочни избори.

Интервюто на Снежана Иванова с Калоян Методиев в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел съобщи за тактически паузи в боевете в Ивицата Газа

Израелската армия съобщи днес за ежедневни паузи в боевете край маршрут в южната част на Ивицата Газа, за да облекчат доставките на помощи след месеци на предупреждения за гладуващи палестинци, предаде АФП. Съобщението за "локални, тактически паузи на военната дейност" в рамките на деня в района на Рафах идват ден след смъртта на 8 израелски..

публикувано на 16.06.24 в 12:54

Новата седмица започва с максимални температури между 30° и 35°

През нощта ще бъде ясно със слаб южен вятър. Утре ще бъде слънчево , след обяд над планинските райони в западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Възможно е и да прегърми. Ще духа слаб вятър от западната четвърт. Максималните температури ще са предимно между 30° и 35°, в София - около..

публикувано на 16.06.24 в 12:38

Цветелина Пенкова: Нужна е глътка свеж въздух и смяна на лицата в БСП

Процесите, които се случват в БСП - на промяна, на обновяване, бяха необходими , каза пред БНР Цветелина Пенкова, която спечели евродепутатско място с листата на БСП. " Понякога наистина е нужна глътка свеж въздух и смяна на лицата, за да можем да продължим напред. /.../ Считам, че след всяка криза идва период на възход и ние сме на прага на..

публикувано на 16.06.24 в 12:27

Температури от 13-14 градуса привличат туристи на Седемте рилски езера

Летният сезон на Седемте езера стартира, този уикенд стотици туристи и планинари са по циркуса, казаха за БНР от спасителната служба в Дупница, която ще осигури денонощни дежурства на eзерата от 29 юни. Последните дни имало и два леки, без сериозни последствия инциденти с туристи, разказа спасителят Божидар Джокин: "Имахме акции последните..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря - този път заради приключващ ремонт на трети блок

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа от петък вечерта до понеделник сутрин - причината е приключващ ремонт на трети блок, каза за БНР изпълнителният директор на дружеството инж. Любомир Спасов. Последните месеци централата спираше няколко пъти през почивните дни - по време, когато и цените на електроенергията на борсата бяха ниски...

публикувано на 16.06.24 в 12:00

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 11:55
Димитър Главчев

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност на Украйна, Европа и света

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи премиерът Димитър Главчев на Първата среща на..

публикувано на 16.06.24 в 11:52