Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата с украинското зърно - отражения в България, Румъния и Испания

Снимка: БГНЕС

Министрите на земеделието на страните-членки и вчера не стигнаха до решение за забраната на вноса на украинско зърно и хранителни продукти на заседанието си в Люксембург. Министърът на земеделието Явор Гечев обаче прогнозира, че до дни може да се очаква европейско решение, което да доведе до отпадането на едностранните мерки, въведени от Полша, Унгария и България срещу украинския внос.

"Аз лично очаквах още днес или утре тези мерки да бъдат взети. Казахме, че до 5-и трябва да се вземат спешни мерки, но след 5 юни трябва да се търсят дългосрочни, като петте страни - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия да се включим пряко в тях", каза министър Гечев.

"Всичките разглеждаме едностранните мерки като временна мярка, която обаче свърши работа. ЕС започна да работи като съюз и то бързо."

Eвропейската комисия подготвя 6 култури, сред които и слънчогледово олио, които да бъдат поставени под особен надзор, съобщи още Явор Гечев.

"Ние констатираме в последните 3 месеца завишаване на количествата сухо мляко, внесено в България. Много сериозно настояваме за него и за меда, за включване в допълнителен пакет, за да може в бъдеще, ако се създадат проблеми, да бъде реагирано."

В България има много големи количества различни култури, които не можем да обработим до нова реколта, а и не можем да изнесем. Страните членки поискаха продуктите да са още 9 – сред тях пилешко месо, яйца, дори ябълков сок, посочи още аграрният министър.

"Ние не настояваме за крайност на мерките. Искаме коридорите да бъдат коридори. Това, което се случва, не устройва нито Украйна, нито България, нито ЕС. Пазарите биват губени и от България, и от Румъния, и от Украйна. Търговете за различни доставки се печелят масово, с най-ниска цена, от Русия."

Трябват устойчиви решения, и то скоро. Необходимо е да има дългосрочни мерки. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев по време на среща с еврокомисаря по търговия Валдис Домбровскис, в която участваха и министрите на Полша, Словакия, Унгария и Румъния. Снимка: БГНЕС

"Кризите идват тогава, когато пазарът се нарушава. Черно море няма да е същото в следващите 10 години, дори войната утре да спре. Коридорите трябва да се урегулират. Коридорите трябваше да са коридори, а те спират в България, спират в Румъния, спират в Унгария, спират в различните страни, на практика не тръгват оттук. Същевременно има суша в Испания, но тези количества не отиват точно в Испания, не отиват и в други, трети  държави, както и ние загубихме пазари", изтъкна още в коментара си пред медиите Явор Гечев.

Настояваме за решение с коридорите – да не натоварват допълнително нашата икономика, тоест за баланс, подчерта земеделският министър.

Той декларира, че оставаме приятелска държава на Украйна, но е категоричен, че коридорите трябва да се усъвършенстват.

"Трябва да се търсят пазари. Европа не може да погълне всичките стоки."

Българските фермери предприеха серия от протести срещу украинския внос.  Снимка: БТА

Защо Румъния не забрани вноса на селскостопанска продукция от Украйна?

Румъния сякаш не бързаше да вземе решение относно зърнените култури, идващи от Украйнапроблем, който е напът да фалира много местни фермери, поясни пред БНР кореспондентът на БТА в Букурещ Мартина Ганчева.

"В Румъния се получават и разпределят 3 милиарда евро годишно от ЕК, директна подкрепа от 2 милиарда за фермерите и около един – за инвестиции и може би от страх, че ако се опълчат на европейските институции, ще загубят тези пари, румънците сякаш дадоха леко на заден ход."

Най-големият страх е, че скоро по щандовете на румънските магазини може да няма румънски хляб, коментира журналистът.

Загубите, които търпят румънските фермери, са огромни. Прогнозата за реколтата на румънската пшеница за тази година е много добра, даже се очаква леко увеличение. За миналата година загубите на страната възлизат на милиарди, описа картината Ганчева. По думите ѝ румънските фермери настояват за 200 милиона евро компенсация и са поставили ултиматум на властите. Подготвя се мащабен национален протест на 7 юни.

През Румъния преминава 60% от украинското зърно и местните производители търпят много по-големи загуби от българските.

Прасета ли изядоха украинското зърно в Испания, вместо гладуващите в Африка? Тази тема развиха местни медии. По данни на ООН страната е най-големият вносител на украинска пшеница в света и втори – на царевица.

Украинската продукция пристига в страната предимно с кораби през хуманитарните коридори през Босфора, обясни кореспондентът на БНР Маргарита Ралчева.

В Испания има недостиг на зърно. Страната се нуждае от 38 милиона тона годишно, 24 милиона е местното производство. Ситуацията е по-различна, отколкото в Източна Европа, подчерта Ралчева. По думите ѝ се следи внимателно случващото се в Източна Европа, но Мадрид не е склонен да подкрепи исканията на източно-европейските страни.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14