Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът на Стара Загора може да провали другите два - на Перник и Бобов дол, смята той

Петко Ковачев: Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро за справедливия преход

Сроковете, които ЕК поставя за плановете за справедлив преход, са "последните последни последни възможни", изтъкна експертът от Зелени закони

ТЕЦ "Марица-изток" 2
Снимка: Таня Балабанова

Приключи последната информационна среща за напредъка на териториалните планове за справедлив преход, организирана от МРРБ. Ще загуби ли България 1,2 милиарда евро безвъзмездни средства от Фонда за справедлив преход, ще стане ясно през юни.

"За разлика от другите два региона – Перник и Бобов дол, където местните власти са много по-напред, в Стара Загора още се говори за това как няма да отиваме никъде, мините и ТЕЦ-овете ще живеят още 60 години и това е общо разбиране на местните власти, местния бизнес и местната наука."

Това мнение изрази Петко Ковачев, експерт "Енергетика и климат" в Зелени закони.

Той оспори идеята за въглеродната долина, като я определи като "миш-маш от енергийни комбинации, без значение дали са на пазара, дали са в прототипен вариант или на хартия".

"Свидетели сме на изключително гигантоманска идея – дайте да направим от "Марица Изток" водородна долина за 15 милиарда евро, които някой да ни даде, с мешавица от малки ядрени реактори, прехвърляне на ТЕЦ-овете към по-чисто горене и улавяне на въглерод и т.н. Далече сме от реалистичния подход – да се обясни на работещите какво ги чака, какви са възможностите пред тях да намерят своето място в бъдещата трансформирана енергетика. Не се обяснява на бизнеса неговото място какво е, предприемачите са настръхнали", коментира Ковачев в предаването "Преди всички".

В Раднево и Гълъбово има идея за обща икономическа зона между двете общини, но нещата са спрели, има страх да се предприемат стъпки, отбеляза още експертът.

По думите му "България е силно централизирана държава, без никакво местно самоуправление, без никакви местни финанси и тези хора са длъжни да се молят на министрите за щяло и нещяло, като че ли се страхуват от иновативни подходи."

Комбинацията между страх от реалистични идеи и популизъм ще надделее в кампанията за местните избори, очаква Петко Ковачев.

Снимка: БГНЕС

"Сроковете, които ЕК поставя, са последните последни последни възможни. Юни месец е срокът, в който ако представим добри или сравнително добри планове, парите ще са спасени. Септември вече 50% е рискът и след септември 100% загубата е гарантирана. А изборите са точно след септември."

Плановете на Перник и Кюстендил са сравнително смислени и работещи. Проблемът е с териториалния план на Стара Загора, настоя Петко Ковачев.

"Имаме два месеца да се направят нещата както трябва. Трябва да се влезе в скорост, която в българските институции е непозната за работа. Напрежение, което рядко изпитват."

Планът на Стара Загора може да провали другите два, потвърди Ковачев. Затова има и предложение за разделянето на плановете, като двата готови бъдат изпратени в ЕК за одобрение, а "старозагорският да чака, докато стане готов", но засега това се очертава като невъзможен вариант.

"Така че Стара Загора виси като гюле на целите 1,2 милиарда евро. Да не забравяме, че вече загубихме 50 милиона евро миналата година, които трябваше да получим. Те не са прехвърлени към следващите години."

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55