Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Получаваме от Брюксел 9,77 млн. евро компенсации заради украинския внос на зърно и храни

Снимка: ec.europa.eu

Европейската комисия няма да отпусне повече пари за България като компенсация за фермерите от украинския внос, съобщи неин източник.

Днес се разбра, че Комисията предлага на страната ни 9,77 млн. евро от общ пакет от 100 млн. евро за 5-те най-засегнати страни-членки - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия.

"България вече получи 16,75 млн. евро от първия пакет и с предложените сега 9,77 млн. стават над 26 млн. Това е значителен обем", смятат от Комисията.

Оттам припомниха, че земеделският резерв, от който са взети тези пари, е общо 450 млн. за всички страни-членки.

"Това, което предлагаме, е ясен знак на политическа солидарност. Не можем да дадем повече, но сме позволили на страните-членки да дадат на засегнатите фермери до 200 на сто върху отпуснатата от Комисията сума", заяви източникът.  "Освен това, България може да отпусне и още 16,75 млн. евро компенсации от националния бюджет, тъй като от първия пакет държавите от Общността имат право да дадат още 100 процента отгоре", припомниха от Комисията.

До края на юни страните-членки трябва да уведомят Комисията дали ще подпомогнат фермерите и с какви средства от бюджетите си, като представят точните разчети. До края на септември парите трябва да са изплатени на засегнатите.

Парите от втория пакет между останалите 4 засегнати страни-членки са разпределени така - 15,93 млн. за Унгария, 39,33 млн. за Полша,  29,73 млн. за Румъния и 5,24 млн. за Словакия.

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и  качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04
Рамадан Аталай

Рамадан Аталай: Има разногласия между Доган и Пеевски, не трябва да се стига до разцепление

Изключеният от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай заяви пред журналисти на влизане в Народното събрание, че има разногласия между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпредседателя на Движението Делян Пеевски. Аталай заяви, че не трябва да се стига до разцепление на ДПС: "Има разногласия между г-н Доган и г-н Пеевски, между..

публикувано на 04.07.24 в 09:37
Стефан Манов

Стефан Манов: Франция навлиза в абсолютно непознати води

Франция навлиза в абсолютно непознати води . Това обясни пред БНР Стефан Манов. "Там няма коалиционна култура . Инструментите на Петата република дават лесно мнозинство в парламента. Сега обаче такова няма да има. Държавата става неуправляема . Политическите коментатори говорят за криза на режима". Беше допусната съществена политическа грешка..

публикувано на 04.07.24 в 08:48
Павел Вълчев

Павел Вълчев: Нови избори с още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент

Третият мандат ми се струва много трудно реализируем , каза пред БНР социологът от "Алфа Рисърч" Павел Вълчев. Той не вижда възможност за консолидация срещу ГЕРБ и ДПС в рамките на третия мандат.  Вървим към избори , смята социологът. Според него е много вероятно да има още екзотика, нестандартни решения и фрагментиран парламент ...

публикувано на 04.07.24 в 08:47

ЕС разреши обединение на италианската авиокомпания ITA и на германската Lufthansa

Европейският съюз даде зелена светлина на споразумението за обединението на италианската авиокомпания ITA с германската Lufthansa. Целта на антитръстовия комитет на ЕС бе да защити лоялната конкуренция и правата на потребителите.  На специалната за случая пресконференция министърът на икономиката и финансите на Италия Джанкарло Джорджети..

публикувано на 04.07.24 в 08:41

Дискусия: Как България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания?

Ресторантьори, хотелиери и експерти по безопасност на храните ще участват в дискусия на тема: "Влияние на тенденциите в храните и тяхното качество върху туристическия сектор". Организатор е Сдружението за достъпна и качествена храна. Може ли България да привлича туристи чрез кулинарни преживявания и колко важни са партньорствата между..

публикувано на 04.07.24 в 08:26