Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Може да има проблем с едно от главните обещания на опозицията – преминаването отново към парламентарна система на управление"

Мариян Карагьозов: Гръмките западни заглавия за демократичен завой в Турция се посрещат като психологическа война

"Ако в момента корабът на турската външна политика плува в по-открито море, може би ще има постепенна корекция на курса, по-близо до западните и атлантическите брегове", отбеляза журналистът, визирайки евентуалната смяна на властта

Мариан Карагьозов
Снимка: БГНЕС

"Турция в последните години има курс на стратегическа автономия. Опитва се да взема самостоятелно най-важните решения по отношение на своята външна политика, те на бъдат диктувани от един или друг алианс или членство в организация, а от турските национални интереси. Вероятно опозицията ще продължи да следва курса на стратегическа автономия. Ако в момента корабът на турската външна политика плува в по-открито море, може би ще има постепенна корекция на курса, по-близо до западните и атлантическите брегове."

Това мнение изрази в интервю за БНР журналистът и историк Мариян Карагьозов от Института по балканистика при БАН, който е и бивш кореспондент на БНР в Турция. 

Заявленията на турската опозиция за отношенията с Русия са малко неясни. Стокооборотът между двете страни достигна над 65 милиарда долара миналата година, 7 милиона руски туристи осигуряват значителни приходи за турската икономика, посочи в анализа си той.

"Русия неотдавна отложи плащания за природен газ на Турция за около 600 милиона долара, но една твърде враждебна политика на Анкара спрямо Москва би могла да доведе до преразглеждане на подобни решения", даде пример Карагьозов, очертавайки възможни промени в турската външна политика, ако опозиционният кандидат за президент Кемал Калъчдароглу спечели утрешните избори. 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Турция ефектът на икономиката върху изборите се смекчава от други фактори – поляризацията в обществото, идеологическите и религиозни предпочитания на хората. В Европа политик, който доведе страната до такава инфлация, със сигурност би загубил властта. В Турция президентът Ердоган губи част от подкрепата си, но все пак запазва много високи нива на подкрепа. За редица турци страхът от неизвестното, дали евентуална промяна може да доведе до още по-голяма нестабилност, убеждението, че единствено силен и опитен лидер като президента Ердоган може да се справи с икономическата криза също оказват влияние. Това са все фактори, които смекчават оттеглянето на избиратели от управляващата коалиция", коментира Мариян Карагьозов в предаването "Събота 150".

"Буквално дни преди изборите беше увеличена с 45% заплатата на държавните служители. Редица постижения бяха демонстрирани във военната индустрия, първи турски електрически локомотив, не само автомобил. Това са част от мерките за мобилизиране на неговия електорат", посочи той и акцентира и върху мерките в засегнатите от земетресението райони области в Южна Турция – строеж на нови домове.

Реджеп Ердоган  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Това са част от неговите най-силни козове. И, разбира се, създаването на усещането за "века на Турция" – един от слоганите, под които протича неговата кампания. Говорим за обещанието за икономически, технологичен, външнополитически просперитет и независимост на Турция."

Запитан наивни ли са очакванията на Запада, че кандидатът на опозицията Кемал Калъчдароглу може да спечели поста, Мариян Карагьозов изтъкна:

"Гръмките заглавия на западни колеги за демократичния завой, за очакваната промяна в Турция не се посрещат много добре в части от турския електорат. Посрещат се като психологическа война сред поддръжниците на Ердоган, посрещат се като опит за намеса във вътрешните работи на Турция, като диктуване от чужбина на дневния ред."

Според повечето социологически проучвания кандидатът на обединената опозиция има преднина, но известен журналист, близък до Ердоган е написал, че вътрешни проучвания на партията сочат възможна негова победа още на първия тур, поясни журналистът.

Има около 10% нерешили за кого да дадат вота си избиратели, като голяма част от тях – около половината, вероятно ще вземат решението си в последните часове, подчерта още Карагьозов.

Кемал Калъчдароглу  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Относно оттеглянето на антисистемния кандидат Мухарем Индже, Карагьозов уточни, че той взема около 22-23% от Ердоган, около 30% от Калъчдароглу и останалото – от националистите. За него биха гласували "млади избиратели, които не са доволни от Ердоган, но и не харесват опозицията" и големият въпрос е тези избиратели ще отидат ли изобщо до урните и ако да – за кого ще гласуват, каза още журналистът.

"При разлика между двамата основни опоненти буквално в рамките на статистическата грешка, 10% неопределили се избиратели и неяснота какво ще се случи с гласовете на Мухарем Индже, ние не знаем дори дали изборите ще свършат на първи или на втори тур."

Може да има проблем с едно от главните обещания на опозицията – преминаването отново към парламентарна система на управление, за което обаче има нужда от солидно парламентарно мнозинство, отбеляза Мариян Карагьозов.

За момента проучванията сочат, че за момента коалицията между Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган и Партията на националистическото действие с техните по-малки сателити ще имат относително мнозинство в парламента.

От 10% избирателната бариера за влизане в парламента е била свалена на 7%. Така има риск партии, които не достигнат 7%, да изгубят гласовете си в определени избирателни райони, допълни Карагьозов. Това по думите му прави нещата доста трудно предвидими.

"И парламентарните избори ще бъдат много интересни. Очертава се леко преимущество за управляващите."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Христозова

Деси, къде си? – как да се преборим с излишните килограми заедно

Над 60 процента от българското общество има проблеми с килограмите . Затлъстяването е като лавина. Да си дебел е стигма. Обществото се прави, че приема тези хора. Мисията на Десислава Христозова е да покаже на светло хората с наднормено тегло , как живеят те и как се борят с излишните килограми. На това е посветена нейната..

публикувано на 30.07.24 в 09:42

Задава ли се контрол върху личната кореспонденция през чат приложения?

С добрата инициатива на законодателя се въвеждат мерки, които нарушават драстично и нашите права . Това заяви пред БНР Богомил Шопов, съосновател на "Електронна граница - България", във връзка с обсъждана промяна в директива за правото на неприкосновеност на личния живот и електронни комуникации. Става дума за предлагана задължителна..

публикувано на 30.07.24 в 09:13
Биляна Гяурова

Биляна Гяурова за решението на КС: Късогледство и двоен стандарт

" Конституционният съд не успя да надскочи собствените си ограничения и да бъде на висотата на актуалната политическа и геополитическа обстановка. Това конституционно решение не е просто затворено в рамките на България, а има проекция и извън нашата територия." Това каза пред БНР Биляна Гяурова, директор на Българския институт за правни..

публикувано на 30.07.24 в 08:35
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Отровените отношения в лявото трябва да бъдат преодолени

Събиранията на Бузлуджа са знакови. Бузлуджа този път беше вид лакмус дали процесите, тръгнали между различните леви формации, срещат подкрепа сред левите хора. Това каза пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", след срещата за ляво обединение в Стара Загора. Призиви от Бузлуджа: Да се обединим Левите хора одобряват тези..

публикувано на 29.07.24 в 08:25

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията.  По-рано през деня стана ясно, че това не се е случило 2 пъти в изминалите часове след старта на инцидента...

публикувано на 26.07.24 в 09:07

Росен Белишки: Мит е, че през летните месеци има бум на домови кражби

1679 са извършените домови кражби на територията на цялата страна за първите 6 месеца на тази година . Това обяви пред БНР Росен Белишки от Главна дирекция "Национална полиция".  За сравнение той посочи, че за същия период на миналата година те са били 2018. " Имаме намаление на регистрираните престъпления с 16% , което е около 340 случая..

публикувано на 25.07.24 в 15:28

ГИТ: Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава

Нямаме правомощия да извършваме проверки на територия на друга държава , заяви пред БНР Димитър Маджаров от Дирекция "Трудова мобилност" в Главната инспекция по труда. "В случай, че българите сключат договор директно с работодател в чуждата държава, правомощията на Инспекцията по труда са ограничени единствено до подаване на сигнали до..

публикувано на 25.07.24 в 14:57