Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безсънна нощ в Турция и критични дни преди очертаващия се балотаж

4
Снимка: БТА

Турция прекара безсънна нощ в очакване на резултатите от вота за президент и парламент. Все още няма обявени окончателни резултати, което се случва за първи път от много години насам.

При преброени 91,93% от гласовете, Ердоган води с 49,49%, резултатът на Кълъчдароглу е 44,49%, а третият кандидат - Синан Оган, получава 5,22%.

Избирателната активност е изключително висока – 90%. 56% е активността в чужбина, което също е рекорд.

Президентските и парламентарни  избори в Турция преминаха при изключително висока избирателна активност  Снимка: БТА

"Почти 70% от избирателите в пострадалите от земетресението райони са гласували за Ердоган, което означава, че Ердоган успя да навакса негативите, които беше нанесло земетресението върху неговата предизборна кампания. В поразените райони Ердоган е познатият Ердоган – президентът, който досега не е губил нито един вот", коментира кореспондентът на БТА в Турция Нахиде Дениз пред БНР.

Подкрепата на Синан Оган ще бъде ключова за един от двамата основни опоненти на втория тур. Според Нахиде Дениз се очертават критични дни.

"При Оган преобладават националистическите гласове – това трябва да се подчертае."

Реджеп Ердоган гласува, 14 май 2023 г. Снимка: БТА

Няма сигнали за нарушения на вота, каза в предаването "Преди всички" проф. Юксел Йозкан, досегашен депутат от опозицията в турския Меджлис и наблюдател на изборите в Бурса. Големите градове като Истанбул, Измир, Адана, Анталия са ключът, смята той. Заради обжалвания е забавено въвеждане на гласове от определени райони в системата на турската ЦИК, стана ясно от думите му.

Продължава обработването на бюлетините от чужбина – те ще бъдат определящи, допълни Йозкан.

"Вече може да се каже, че предстои балотаж."

Снимка: БТА

С оттеглянето на Мухарем Индже, неговите гласове се насочиха към Синан Оган, уточни той. По думите му гласовете на Оган на втория тур може да се насочат към Кълъчдароглу.

Относно съотношението на силите в Меджлиса проф. Юксел Йозкан потвърди, че алиансът на президента Ердоган има парламентарно мнозинство. Йозкан прогнозира, че "с голяма вероятност" обаче опозицията ще спечели вота на втория тур за президент.

Централата на опозиционната Републиканска народна партия   Снимка: БТА

Политологът Христо Анастасов вижда в резултатите от президентския вот в Турция сблъсък на светоглед и ценности. Имаме две почти равни по брой общности, каза той.

"Резултатите говорят за нещо, което си знаем от години – огромното ценностно противопоставяне на две части на нацията, които ни карат да се замислим дали това не са две нации. Нацията на ислямо-консерватизма, на стабилността и сигурността, разбрана по ердогановски, и нацията на републиканските ценности, които Турция е преработила посвоему и заложила в основата на републиката си преди 100 години."

"Ердоган, с цялата си постройка от самото начало, с тези страшно много хора, които са се изградили в неговото обкръжение, с целия корупционен багаж, трудно ще сдаде властта, ако надеждите да има промяна в Турция се оправдаят", смята политологът, според когото има няколко сценария.

Вече не говорим за брой, а за консолидация и дисциплина, подчерта той.

Снимка: БТА

"Ердоган става изцяло зависим от крайно националистическата MHP (Партията на националистическото действие - бел. ред.), която е в основата на тази изключително агресивна външна политика, която Турция води", изтъкна Христо Анастасов за съюза между ултранационалистите и партията на президента.

Относно 5-те процента на Синан Оган той добави:

"Той изглежда държи картите в ръката си и досега не се е произнесъл кого подкрепя."

Според Христо Анастасов, Кемал Кълъчдароглу има профил на "кроткия баща на нацията", но "ще е много натясно и това ще е много опасно за Турция, за района и за света наоколо". Политологът изрази своите опасения:

"Тази близост в процентите ще бъде повод за искра, която може да запали това противопоставяне в измерения, които никой не би искал да види."

Чуйте повече в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

На митинг в Детройт Джо Байдън отново потвърди намеренията си да остане в предизборната надпревара

На митинг с избиратели в Детройт президентът Джо Байдън отново потвърди своите намерения да остане в предизборната надпревара за Белия дом. На митинг пред 2000 поддръжници на Демократическата партия Байдън определи себе си като "шампион на народа, който се намира под обсадата на силите на елита във Вашингтон". "Аз съм кандидатът на тази партия, защото..

публикувано на 13.07.24 в 19:15

Аднан Хускич: На политическо ниво отричането на геноцида в Сребреница не спира

В четвъртък - 11 юли - босненските мюсюлмани отбелязаха с поклонение на мемориалното гробище Поточари 29-ата годишнина от клането в Сребреница, признато от съдилищата на ООН за геноцид срещу местното мюсюлманско население. Повече от 8000 възрастни мъже и момчета бошняци са отведени от там на 11 юли 1995 година от армията на босненските сърби и..

публикувано на 13.07.24 в 10:42

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46