Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат механизъм за разследване на главния прокурор

Георги Свиленски от БСП предложи в дневния ред да влязат промени на Наказателния кодекс, касаещ войната по пътищата, но предложението не бе прието.
Снимка: БГНЕС

Парламентът започва работа с промените в Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от Министерския съвет и партия "Възраждане".

С предложения от Министерския съвет закон се регламентира ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. 

Дава се възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това, да се намалят необходимите гласове във Висшия съдебен съвет за сваляне от власт на главния прокурор от 17 на 13 гласа. 

Въвежда се и съдебен контрол при отказ за образуване на досъдебно производство. 

Правната комисия прие на първо четене законопроекта за промени, внесен от служебното правителство, но отхвърли тези на "Възраждане".

Днес от БСП предложиха парламентът да разгледа и законопроекти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, касаещ войната по пътищата. Но това не бе прието от председателя на парламента. Депутатът от БСП Георги Свиленски реагира:

"Не разбирам защо отново не откликваме на нуждите на нашите избиратели, а те са именно намаляване на жертвите на пияни и дрогирани шофьори. Ние какъв знак даваме - че ни е важен Законът за съдебната власт, че ни е важен НПК, който така или иначе до понеделник няма да бъде приет. Така или иначе главния прокурор в понеделник ще каже нещо, от които някои хора ще ги е срам".

Точката за избор на председатели на постоянните комисии до момента не е в дневния ред на Народното събрание.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33
Президентът Румен Радев

Президентът: Нашите ценности са моралният компас, който да следваме във времена на изпитания

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Италия, участва в откриването на офис в Рим на Европейската организация за публично право заедно с колегите си от Италия и Гърция – Серджо Матарела и Катерина Сакералопулу. Международната организация е създадена през 2007 година в Атина. Дейността ѝ е насочена към публичното право и управлението,..

публикувано на 22.05.24 в 15:11
В Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции

За първи път в Силистра ще се проведе масово освещаване на знамената на образователните институции. Ритуалът ще предшества празничното шествие по случай 24 май. Най-старо е знамето на днешната Природо-математическа гимназия в града, което е подарено на училището през 1941 година – в първата свободна учебна година, след края на румънската окупация...

публикувано на 22.05.24 в 14:27