Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олга Керелска: За истински катарзис и очистване е необходима политическа воля

Олга Керелска
Снимка: Мария Филева

За да се стигне до някакъв истински катарзис и очистване на ситуацията, зависи от политическата воля, докъде политиците искат да стигнат, и след това зависи и от разкритията, които ще бъдат направени, включително от главния прокурор. Това заяви пред БНР Олга Керелска - член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

"Промяната трябва да бъде радикална. Най-съществената част е промяна в структурата и функционирането на прокуратурата. Би било редно да се проведе широк дебат и в прокуратурата по тези въпроси. Личното ми мнение - така или иначе структурата на прокуратурата показва пороци, нещо трябва да бъде променено", коментира тя в интервю за предаването "Неделя 150".

Според нея трябва да се даде по-голяма свобода на прокурорите, а не да се подчиняват на разпореждания. Трябва да се помисли върху възможността или разширяване на възможността за обжалване на отказите на прокуратурата да образуват производства, защото когато тези откази не подлежат на контрол, нещата приключват там, добави мнението си тя и посочи, че би могло да се въведе филтър и това обжалване да се предвиди за по-тежите престъпления. 

"Мисля, че и политиците вече узряват за тези идеи. Без промени в Конституцията няма как да стане тази промяна", подчерта Керелска. 

Относно твърдението на Борислав Сарафов, че "прокуратурата е нагазила в политиката", тя смята, че една такава констатация, направена сега, е малко изненадваща: 

"Сарафов не е от днес и от вчера в прокуратурата. Изведнъж това проглеждане ми се струва изненадващо. Оттам се засилват едни съмнения във връзка с искреността му. Ако Сарафов има предвид, че прокуратурата търпи политически влияния - вероятно това е така. Ако разсъждаваме в посока дали прокуратурата е навлязла в политиката - имаме примери, които биха могли да бъдат квалифицирани като политически действия". 

Тя даде пример с навлизането на служители от Бюрото за защита на свидетели в президентството. Според нея това по скоро е било политически акт. В случая става въпрос за едно действие, насочено от един орган на държавна власт към друг отган на държавна власт. Не знам колко принципът за разделеление на властите беше спазен, каза тя. 

По думите й по-важен е въпросът как политиката е навлязла в прокуратурата и съдебната власт

Олга Керелска припомни двете искания за предсрочно освобождаване на главния прокурор и разясни процедурата. 

Във ВСС постъпи предложение от 6-ма членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване на главния прокурор. По него е образувано производство. Тече 7-дневен срок за отговор на Иван Гешев, който изтича в понеделник. След това има 3-дневен срок, в който трябва да се насрочи заседание по допустимост на направеното предложение. След като пленумът на ВСС вземе решение, че предложението отговаря на законовите изисквания, трябва да се насрочи заседание по същество, на което ще се събират доказателства във връзка с твърденията. 

"Наивистичният прочит на нещата може да доведе до извод, че става въпрос за осъзнаване, проглеждане, катарзис на колегите. От друга страна има една хронология на събитията, която може да наведе до други изводи. Това предложение дойде след обявеното от Мария Габриел. Има връзка между едното и другото събитие. Дали е било спонтанен порив или е имало подводни течения - можем да гадаем. Може да се задава и въпрос дали не е упражнен натиск, от кого, какъв е бил той - това са много важни неща. Не знам дали ще стигнем до момент, когато те ще бъдат разктити", коментира Олга Керелска. 

ВСС е сезиран и с искане от заместник главния прокурор Борислав Сарафов - за образуване на дисциплинарно производство срещу Иван Гешев. В него пише, че на 15.03., когато Гешев обяви, че няма да подава оставка, тази проява е била предшествана от една оперативка, на която и той е присъствал, на която Гешев е заявил, че разполага със запис от разговор с член на прокурорската колегия Йордан Стоев, както и че притежава 150 записа от разговори с политици, магистрати, включително и членове на ВСС. С оглед на това се иска образуване на дисциплинарно производство. 

В някакъв план този сигнал беше обсъден на последния пленум на ВСС в четвъртък, посочи Керелска и добави: "Ние не можехме да навлезем в истинско обсъждане на сигнала". 

"На пленума отново беше повдигнат този дебат - може ли да се води дисциплинарна процедура или единствената възможност е тази процедура, която е започната от 6-мата прокурори. Взе се решение този въпрос допълнително да бъде обмислен и на следващ пленум да имаме яснота какво ще правим с този сигнал. И в единия, и в другия случай Борислав Сарафов не е компетентен да иска образуване нито на дисциплинарно производство, нито на производство по член 175, ал. 5. Тепърва предстои обсъждане в пленума въпроса относно допустимостта на неговото искане и сигнал".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Кабинетът Главчев "изгасил два пожара", няма да се отрази на бюджета

Осигуряването на средства по така наречената "украинска помощ" за земеделците и отпускането на пари за предприятието мини "Марица Изток" няма да доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Това увери в началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Димитър Главчев. Той разкритикува задочно несвършеното от редовното..

публикувано на 26.04.24 в 13:50
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07