Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Когато политиката я няма, управлението се превръща във функция на други интереси"

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

"Защо никой не поставя въпроса как да спечелим доверие, а винаги се поставя въпросът с кого да се сдружим, за да направим правителство?"

Михаил Миков
Снимка: Ани Петрова

Изтеклите записи показват "циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация".

Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър.

"В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната. Ако щете, като морал."

Според Миков "обществото и гражданите, които не отиват все повече да гласуват", са наясно, че "хора с такъв манталитет, с такъв морал, можещи да проведат такъв разговор", които се заканват да сменят училищни директори, "може би утре ще сменят съдиите, когато овладеят Висшия съдебен съвет".

"Управлението е функция на политиката. Когато политиката я няма, управлението се превръща във функция на някакви други интереси."

Относно изказано от бившия премиер Иван Костов пред БНР мнение за настоящата политическа ситуация, Миков посочи, че "и едната, и другата коалиция са все негови "деца", а "българската десница може би трябва да е горда с постигнатите резултати на това равнище и в подготовката на едно управление".

Миков е "песимист за ползата за България от едно такова управление" между ГЕРБ и ПП-ДБ.

"А иначе правителство има – служебно, след като никой не може да спечели доверие. Защо никой не поставя въпроса как да спечелим доверие, а винаги се поставя въпросът с кого да се сдружим, за да направим правителство? Защо никой не коментира въпроса защо толкова тежко политическите сили са изгубили доверие?"

"Когато автентичните идеи – леви и десни, отстъпват – години наред бяхме убеждавани колко вредни са идеологиите, всичко трябва да е прагматично, ето ви прагматизъмсменяме главния прокурор, променяме закона не когато изтича мандатът, а когато решат политиците. Утре това може да се случи на председателя на ВКС, на председателя на ВАС. Тук не става въпрос за Гешев, тук става въпрос за един принцип – че мандатът е този, който дава независимост. Когато няма мандат и могат да се прекратяват предсрочно мандати, тогава всичко е възможно."

Визирайки оповестените от Радостин Василев записи от национален съвет на ПП, Михаил Миков нарече "много смешно" как Кирил Петков "на това прословуто заседание убеждава своите другари, че бил говорил с г-жа Урсула фон дер Лайен да ни пуснат в Шенген" и допълни, че "проблемът му е, че не е говорил с Марк Рюте или с австрийския канцлер".  

"Не става така шуробаджанашки – говорих с Урсула, говорих с тоя, говорих с оня. Това е този гнусен манталитет, заради който хората все по-малко отиват до урните."

Относно други ключови моменти от записите - за ръководителите на служби и съгласуването с посолствата, Миков подчерта:

"Тези хора са готови на всичко, само и само да имат повече власт. Ясно е, че става въпрос за политически назначения. Да концентрират повече власт, като се тръгне от службите и се стигне до N-ското училище в еди коя си паланка. И смятат, че по този начин хората ще ги заобичат повече. Ние видяхме колко струват. Каква промяна, какви неща се случват."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35

"В Северна България – от Видин до Русе, няма никой". Лицево-челюстните хирурзи са на изчезване

Специалността лицево-челюстна хирургия у нас е в криза. За това алармира д-р Лиляна Димитрова, специалист с 40-годишен стаж. "Останаха малко. Вероятно работещите са не повече от десетина. Всички останали вече са пенсионери ", пояснява д-р Димитрова пред БНР. Специалността е в криза . Точките, в които са достъпни подобни специалисти, са..

публикувано на 01.10.24 в 06:59

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14