Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър, а главен секретар на МВР"

Филип Гунев: В полицията и службите трябва ясно разделение на политиците от професионалистите

"Сега службите могат да се използват за политически поръчки"

Филип Гунев
Снимка: Силвия Великова

"Една бъдеща съдебна реформа и реформа на службите трябва да предполага много ясно разделение на политиците и политиките от професионалистите. Не може да има такова срастване. Срастването на Министерството на вътрешните работи и на полицията не съществува в европейските страни. Тези две институции на една ръка разстояние. В почти никое европейско Министерство на вътрешните работи министрите не бивши полицаи. Както при военните имаме граждански контрол върху армията, гражданският контрол върху полицията и службите у нас почти не съществува, те са сраснати. Затова искат да подменят сега шефовете на всички служби, защото в Министерски съвет няма почти никакъв вътрешен механизъм за контрол на тези служби. ... Срастването на полиция и политически ръководства, което продължава да съществува, все още се приема за нормално. Не е мястото на един министър (бившият министър на вътрешните работи Румен Петков) да ходи и да се среща с каквито и да е хора, където трябва да се правят оперативни срещи"     

Това каза пред БНР Филип Гунев, експерт по сигурността и борбата с корупцията, бивш заместник-министър на вътрешните работи (2013-2017 г.).

По думите му сега службите могат да се използват за политически поръчки, защото няма обективен контрол:

"Затова законите са такива - всеки да може да си сменя главен секретар на МВР и шефове на служби. Стъпка в правилната посока ще е назначението им да се прави от Народното събрание, за да бъдат под контрола на изпълнителната власт, но да бъдат на една ръка разстояние, за да имат свобода на действие, когато работят в случай, когато има корумпирана и превзета изпълнителна власт, а не да са изпълнители на политиците над тях. ... Върхът на кариерата на един полицай не трябва да е министър на вътрешните работи, а главен секретар на МВР".

"В България няма ресурси за система от оперативно-издирвателни мероприятия, които да се провеждат особено в чужбина, за да бъдат издирвани хора. Това е скъпо и изисква много проактивна работа, което не се прави. Това отговаря на въпроса защо всякакви хора изчезват и не ги намират с години, но няма и това активно търсене", уточни той.

Интервюто на Снежана Иванова с Филип Гунев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини. Само в последните няколко часа на електронната поща на Районната избирателна комисия са получени писма с искане за спешни смени в състава на..

публикувано на 08.06.24 в 19:26

Членовете на СИК в Сливен не се притесняват от механизма на вота в неделя

Членовете на СИК в Сливен не виждат нищо притеснително в механизма на вота за Народно събрание и Европейски парламент. Според тях цветните бюлетини и машинния вот няма да забавят или затруднят гласоподавателите и броенето. В Сливенска област в 248 секции ще се гласува смесено – машинно и с хартиена бюлетина. Част от членовете на тези..

публикувано на 08.06.24 в 19:10
 Васил Вълчев

6 секции в Турция все още не са запечатани

Само 6 от общо 166 избирателни секции в Турция все още не са запечатани. Останалите са готови за утрешните избори, съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев.  Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни..

публикувано на 08.06.24 в 18:43

Задържаха мъж заради фалшив сигнал за бомба на летище "София"

27-годишен мъж е арестуван в София, сред като е съобщил, че на летище "София" има поставена бомба. Криминално проявеният мъж е подал сигнала след 16 часа. На летището е извършена проверка. Не е открито взривно устройство. Аеропортът работи нормално.

публикувано на 08.06.24 в 18:35

Байдън и Макрон обсъдиха помощта за Украйна и Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън, който е на официално посещение в Париж, проведе среща с френския си колега Еманюел Макрон в Елисейския дворец. Помощта за Украйна и Газа и кризата в Газа бяха централните теми на разговора. "Ще продължим подкрепата за Украйна докогато и с каквато сила е нужно" - това заяви френският президент Еманюел Макрон в изявлението..

публикувано на 08.06.24 в 18:29

От началото на кампанията: 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите

От началото на предизборната кампания до 14,00 часа на 08.06.2024 г. са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от Прокуратурата. Досъдебните производства са най-много в София - 31. Следват: Бургас - 27, Варна - 23, Велико Търново - 7 и Пловдив - 5.  Във Върховна..

публикувано на 08.06.24 в 18:17

Започна евровотът В Италия

В Италия, от 15 часа до 23 часа местно време днес се гласува за Европейски парламент. Вотът продължава и в неделя от 7 до 23 часа местно време. Право на глас имат 47 300 000 италианци. Те трябва да изберат 76 евродепутати сред над 800 кандидати на 15 партии. Кандидатурите се гласуват в 5 избирателни района: севериозточен, северозападен,..

публикувано на 08.06.24 в 17:51