Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културните институти готови да затворят за седмица в знак на протест срещу недостатъчното финансиране

Христо Мутафчиев: Даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка

Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, заяви председателят на Съюза на артистите

Христо Мутафчиев
Снимка: БГНЕС

Структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите в България и други съсловни организации заявиха готовност за протестна акция – една седмица без културни събития.

"До този момент субсидията, с която се финансираха сценични изкуства в областта театър, беше 3 лева. Тя беше абсолютно недостатъчна. След последното министерско постановление на предишното правителство, субсидията се увеличи. Не се увеличи в размера, който настоявахме – 7 лева, а в размер 4,50, което също е недостатъчно. В текста е записано – увеличава се до 4,50, но не по-малко от 3, което дава възможността на недобросъвестни министри, имащи зъб на директор на някой театър, грубо казано, да ги цака със субсидията. Министърът може да решава да накаже един или друг театър. На всичкото отгоре тази субсидия ще влезе на 1 октомври. Нашето желание беше да влезе от 1 април, със задна дата, за да може да се стабилизират културните институти."

Това коментира пред БНР председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев. По думите му до 1 април които и да е театри, филхармонии, симфониети, опери да са били на плюс, със сигурност ще влязат в дефицит, което дава възможността на министъра на финансите за закрива определени сцени.

Мутафчиев е категоричен, че настояват новият Министерски съвет да увеличи субсидията за театър на 7 лева, респективно за всички други структури. Той нарече "обидно и унищожаващо цял един сектор" увеличаването на субсидията за музеите с 1,28 лв.

Ако ние не предприемем действия за протестно затваряне на театри, всички сценични изкуства, галерии, музеи, читалища, училища по изкуствата дори, те до октомври ще се самозакрият, така или иначе, предупреди председателят на Съюза на артистите.

"Ние даваме срок на хората, които работят по бюджетите, да им светне червена лампичка, че не може с лека ръка да лишават министерството първо от 37 милиона, които им отнемат от капиталови разходи, и отделно трябва да вложат 36 милиона поне за увеличения разходен стандарт на базата на последното министерско постановление, за да се спази това постановление."

Според НСИ приносът на културните индустрии в БВП на държавата за 2020 г. е бил 5,6%, за 2021-ва е 6%. Културните индустрии внасят много сериозно перо в бюджета на държавата, а тя им се отплаща, като им отделя бюджет за работа 0,5%, подчерта Христо Мутафчиев в предаването "Преди всички". По думите му около 60 на сто от тези 6% идват от извънстолични културни индустрии, а на този фон изнемогват, защото им липсва публика.

Чуйте повече по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Милена Шушулова, проф. Момчил Георгиев, проф. Милена Моллова и Варта-Естер Каспарян  (от ляво на дясно)

За първи път Международният фестивал - "Софийски музикални седмици" ще има есенно издание

Своеобразен празник на духовността, на музиката и културата стартира с 55-тото издание на Международния фестивал "Софийски музикални седмици". Историята на този престижен фестивал започва с едно съдбоносно събиране на изтъкнатите български музиканти Панчо Владигеров, Любомир Пипков и Богомил Стършенов. Те заявяват: "Крайно време е София да..

публикувано на 27.05.24 в 13:54
Даниел Верстапен

Даниел Верстапен: Целта ми е да направя своята интерпретация на българската музика

"Това, което най-много ми харесва в България е природата , но и страната ми харесва, каза в "Понеделник вечер" белгийският пианист Даниел Верстапен . България е част от световното му турне Reconnection . Събитие, което го отведе до едни от най-големите зали в света като "Карнеги Хол" в Ню Йорк и "Сидни опера" в Австралия.  В България той ще..

публикувано на 27.05.24 в 09:40
Режисьорът на копродукцията Небойша Слиепчевич.

Лента с българско участие със "Златна палма" за късометражен филм

"Анора" на американския режисьор Шон Бейкър спечели "Златната палма" на заключителната церемония на тазгодишния филмов фестивал в Кан, а лента с българско участие грабна "Златна палма" за късометражен филм. "Ще продължа да се трудя в полза на киното" - каза сценаристът и режисьор Шон Бейкър, поемайки 77-ата "Златна палма", с която бе отличен филмът..

публикувано на 26.05.24 в 08:30

Васко Василев и солисти от 4 държави с концерт в Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният български цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт тази вечер в бутикова зала на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности ще свирят, а поводът е 24 май. Организатор е Българския културен институт в Париж. Французойка, японка, австрийка,..

публикувано на 26.05.24 в 08:21

Над 200 деца от Плевен бяха отличени в международни конкурси за рисунки

В Плевен представиха Арт инсталацията „Да направим света по-цветен и красив“ с творби на деца от арт школа „Колорит“. При откриването в художествената галерия „Илия Бешков“, арт ръководителят - художничката Майя Ананиева връчи и наградите на 200 деца, отличени в междунардни конкурси за рисунки. Иновативният и експериментален проект на..

публикувано на 26.05.24 в 06:06

"Да те целуне щастието" и Цветелина Стефанова

Цветелина Стефанова от София гостува за първи път в предаването " Рано в неделя". Завършила е руска гимназия, работи в офис. Предците й са поети и това личи веднага в перфектните и смислени стихове. Стихосбирката й " Да те целуне щастието" съдържа интимна лирика - жената огнена, слаба, копнежна, вълшебна, но най-вече дълбоко вярваща в силата..

публикувано на 26.05.24 в 06:00

Ангел Дюлгеров представи албума си "Самсара" - музика на друго ниво

След премиерата на  сингъла "Космическо привличане", китаристът и музикален продуцент Ангел Дюлгеров представи втория си авторски албум "Самсара", който излиза в дигиталните платформи и на винил. "Чувството да държиш собствената си музика на плоча е невероятно. И предния албум успях да направя на винил. Тази сутрин го пуснах за първи път у дома на..

публикувано на 24.05.24 в 13:34