Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, приемано от хора с трансплантации

| обновено на 13.06.23 в 10:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пациентски организации предупреждават за липсващо лекарство, което се приема всеки ден от голяма част от трансплантираните хора у нас. Медикаментът е имуносупресор, който помага на организма да не отхвърли трансплантирания орган. От здравното министерство съобщиха, че по информация на компанията вносител продажбите се преустановяват от края на юни по производствени причини, а нови доставки се очакват в средата на август.

Медикаментът не е наличен в аптеките от около три седмици, свидетелства за БНР Георги Пеев от Хасково, който е трансплантиран с два органа.

Според информация на здравното министерство, на 9-и май притежателят на разрешението за употреба е уведомил за преустановяване на продажбите от 30 юни, поради производствени причини. Нова доставка се очаква около средата на август.

Институциите не са информирали навреме нито пациентите, нито лекарите за този общоевропейски проблем, каза Георги Пеев:

"Протоколите са шест месеца. На всеки три месеца се вадят нови рецепти. От месец за месец се взема. Някои, които междувременно са намалили дозите, имат някакви резерви. Такива като мен, които пият една кутия на месец, имам по една кутия на месец, нямам резерви, просто в аптеката, в която аз купувам лекарствата съм помолил да ми намерят някакви количества и са ми намерили, т.е. проблемът тука не е "аз", проблемът е "ние". Имаме горчив опит със заместител, така наречени генерици. Надявам се да не се стигне дотам, това е абсурдно, ако се стигне дотам".

Имуносупресорът цели да спре силната реакция на организма към външното тяло, поставено в него – органа, конкретно сърцето. За целта се използват три вида имуносупресори, които възпират различни структури, произвеждащи антитела, които се опитват да унищожат организма, пояснява пред БНР доц. Филип Абединов от отделението по интензивно лечение в Университетската болница "Проф. Александър Чирков".

"Представете си, че в някаква сграда, в която много държите на цялото  имущество вътре, и има опасност да нахлуят отвънка вандали. Има три входа, всеки един хубаво сте го укрепили. Ако случайно единият вход се отвори и за кратък период от време навлязат отвънка такива структури и след това го затворите - за кратък период от време единият от имуносупресорите не се приема, но вътре навлязат определени структури от нашия имунитет, които са много силни, може да направи необратими понякога поражения вътре в нашия организъм, респективно сградата, която коментирахме. Може достатъчно да се разруши, така че след това да не можете да го възстановите. Това е смисълът на единия имуносупресор, ако се спре."

Селсептът има заместител, но не толкова мощен като него. Алтернативата е с по-мек ефект. Смята се, че намалява продължителността на органа, отбелязва доц. Абединов.

Преди години е бил използван генерик, но резултатите не били добри и медиците се върнали към практиката да използват "Селсепт".

17 години сутрин и вечер – така изглежда приемът на липсващия имуносупресор при Евгени Георгиев, който е с трансплантирано сърце. За последен път мъжът го купува през април и в края на май от аптеката му казват, че няма наличност.  

"Свършвам лекарствата след 2 седмици, 3 седмици няма да имам вече, да го разредя - не става". 

Според Евгени Георгиев вариантът да се прилагат генерици на оригиналното лекарство може да доведе до отхвърляне на органа, както се е случило преди години: "Аз съм един от първите, които тогава направи отхвърляне на органа и лежах близо два месеца в болницата, за да мога да се възстановя и да продължа да живея".  

Председателят на пациентската организация "Заедно с теб" Пенка Георгиева призова за спешно решаване на проблема: "Очакваме от новия заместник-министър на здравеопазването проф. Илко Гетов максимално бърз отговор и да се осигури животът на трансплантираните пациенти".

От Министерството на здравеопазването обясниха, че на 9 май са получили информация от компанията-вносител за спиране на продажбите на 30 юни, а нови количества се очакват на 18 август.  


По публикацията работиха: Явор Римски, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по никакъв начин. Всичко знаем и не е нужно да губим времето и на Негово Светейшество, и на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази обещанията, вашето правителство днес няма да мине, но ако все пак се случи, вие ще споделите съдбата на..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от несговаряне в добрия смисъл на думата в българския парламент, от липса на мнозинство. Не се месим на..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите министри, със същите схеми, които предизвикаха протестите през 2020-2021 година, както и министри от..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито плаващо. Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС "Този кабинет ще..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков": Парламентът обсъжда и гласува правителството, предложено от ГЕРБ-СДС Борисов търси..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на "Да, България" и бе назначен за зам. областен управител на Перник на 11 декември миналата година...

публикувано на 03.07.24 в 13:37