Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Веселинова: Докато президентът не подпише указа, Гешев остава в правомощията си, а Прокуратурата ще продължава да атакува

"Президентът показа, че е склонен да играе контра на сегашните управляващи. Изкушението да използва Гешев като лост срещу своите опоненти – Бойко Борисов и ПП-ДБ, е много голямо"

Снимка: БГНЕС-архив

Очакванията, които имаше, че от днешното изслушване на главния прокурор ще произтекат много интересни неща и важни разкрития, бяха създадени от самия господин Гешев. Това обясни пред БНР Мирела Веселинова от вестник „Капитал“.

"В продължение на две седмици при всяка своя проява той правеше заявления, че в Страсбург ще има много интересни неща. Поради тези очаквания днес знакова е липсата на новина и информация".

Тя отбеляза, че Гешев е останал в комисията LIBE едва 15 минути, а заместник-министърът на правосъдието е говорил около 40 минути.

Мирела Веселинова

Веселинова напомни, че съществено  е дали президентът ще бави подписването на указа за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста на главен прокурор. За това няма срок в Конституцията. Той може и да върне предложението на ВСС"

Тя отбеляза още, че в момента има процедура пред Конституционния съд против промените в закона, които сведоха необходимото мнозинството за отстраняване на главния прокурор от 17 на 13 гласа. 

"Делото е образувано по искане на Иван Гешев. Това може да послужи на президента като основание да не подпише указа. Президентът показа, че е склонен да играе контра на сегашните управляващи. Изкушението да използва Иван Гешев като лост срещу своите опоненти – Бойко Борисов и ПП-ДБ, е много голямо". 

Веселинова посочи, че докато президентът не подпише указа за предсрочното прекратяване на мандата на Гешев, той остава в правомощията си.

"И Прокуратурата ще продължава да атакува – да образува дела, да държи на трупчета други, да иска имунитети. Главният прокурор ще продължава с досегашната си интензивна активност по политически оценки и войнстващ популизъм. Държавният глава трябва да се замисли какво диктува интересът на държавата". 

Отстраняването на Иван Гешев е една добра и важна крачка, смята тя.

Цялото интервю на Людмила Железова с Мирела Веселинова може да чуете в звуковия файл. 


Заключенията, които ще бъдат направени от Комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЛИБЕ) ще окажат силно влияние в Годишния доклад за върховенството на закона на страните-членки на Европейския съюз, който се очаква следващия месец. Това коментира след изслушването на главния прокурор Иван Гешев в Страсбург евродепутатът Петър Витанов от групата на Европейските социалисти и демократи, който е и член на комисията. А според евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков не трябва да се преувеличава тежестта на тези заключения.

Петър Витанов

14-членна мониторингова група към Комисията ЛИБЕ ще излезе със становище след изслушването на главния прокурор Иван Гешев, уточни евродепутатът Петър Витанов. Това становище ще има ключово значение за заключенията, които ще бъдат направени от самата комисия.

"Най-вероятно заключенията, с които ще финализира изслушването, ще попаднат в Годишния доклад за върховенството на закона на страните-членки на Европейския съюз. Ако указът на президента бъде издаден, няма да има касация към заключенията"

Витонов обясни повече за влиянието на Комисията в общия Мониторингов доклад и какви механизми за контрол в конкретните държави има той.

"Техните становища попадат в становищата на цялата комисия ЛИБЕ, които са в основата на Годишния доклад. Няма богопомазани, които остават извън радара"

Само 20 минути е продължило изслушването на главния прокурор Иван Гешев днес, което според евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков е показателно за интереса към него. Новаков подчерта, че не трябва да се преувеличава влиянието на Комисията ЛИБЕ. Предложението на ЕНП да се отмени изслушването на Иван Гешев пред Комисията ЛИБЕ не беше одобрено от нейните членове.

"Продължи доста кратко. Такива неща в миналото са се случвали в рамките на часове. Каквото и да е обсъждано, едва ли е било в дълбочина"

Изслушването на Иван Гешев беше сред най-коментираните теми днес от българските евродепутатите. 

Докато президентът не подпише указа, Гешев остава в правомощията си а Прокуратурата ще продължава да атакува
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево. Районът е силно задимен и в Елин Пелин е обявено частично бедствено положение, съобщи кметът..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Вследствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение в реанимация, където лекарите се борят за живота им. Пожар в складове за фойерверки между град..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с по-малко изгаряния. На база координацията със Спешна помощ, очакваме да докарат още двама пациенти...

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е по-добре да се вземат повече мерки от необходимото. Главчев допълни, че се очаква армейски брониран..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин. Огледите ще започнат след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат потушени. Очаква се още..

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за пиротехнически изделия възникна пожар и последваха експлозии. Двама души са в тежко състояние, те..

публикувано на 25.07.24 в 20:16