Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Валя Гигова: Операция "чисти ръце" с "нечисти ръце" не може да бъде направена

Според нея сегашният ВСС няма морално право да избере следващия главен прокурор

Валя Гигова
Снимка: Юлияна Корнажева

Операция "чисти ръце" с "нечисти ръце" не може да бъде направена, заяви пред БНР адвокат Валя Гигова. 

"Ако Иван Гешев е имал основание да възбужда наказателно преследване, да го беше направил. Сега и най-чистата операция "чисти ръце" да направи, тя ще изглежда като отмъщение", смята тя. 

Според нея сегашният ВСС няма морално право да избере следващия главен прокурор:

"Надявам се това да не се случи. ВСС е орган, който трябва да обезпечи непрекъснатост в държавната власт и да си изпълнява функциите докрай. /.../ Този ВСС отдавна няма морално право за каквото и да било. Никой няма съмнение, че някой друг взе решение някъде другаде за отстраняване на Гешев и към това се насложи изключително голямото им притеснение, че видиш ли и те могат да пострадат, взимайки решение". 

Адв. Гигова не очава президентът да откаже освобождаването на Гешев. Според нея още от самото начало е било ясно, че той не е бил пригоден за този пост. 

"Иван Гешев продължава да е главен прокурор. Той може да изпълнява всички свои правомощия, защото към решението на ВСС трябва да бъде насложен указът, който пък трябва да е преподписан и от министъра на правосъдието и обнародван в Държавен вестник". 

В предаването "Преди всички" адв. Гигова коментира и процедурата за разследване на главния прокурор

"Докато той е главен прокурор, би трябвало тази процедура да бъде приложена по отношение на него. Възниква въпросът - ако той е извършил престъпления, докато е бил главен прокурор, следва ли да бъде разследван от прокурор за разследване на главния прокурор. Тук има разминавания. Според едното при всички случаи определящо е качеството му на главен прокурор и ако той не притежава такова качество към момента на разследване, няма как да бъде разследван. Второто изхожда от това, че качеството на лицето към момента на извършване на престъпление е определящо и независимо, че той вече няма да е главен прокурор, пак трябва да бъде разследван по същия ред. За съжаление, законодателят не даде отговор на този въпрос".

Според нея решение за това ще вземе председателят на Наказателно отделение на ВКС

"Лично моето мнение е, че качеството главен прокурор е определящо към момента на взимане на решение за начина на разследване, а не кога и в какво качество е извършил престъпление", изказа мнението си адв. Гигова. 

По думите й във всяко отношение трябва да бъдем безкрайно балансирани, когато търсим отговорност от човек с такава висока обществена длъжност:

"Той трябва да има абсолютна възможност да се защити, така както не успя да обезпечи в битието си на главен прокурор на останалите. Това в момента е много високо мерило за качеството на правораздаването у нас. Най-хубавото нещо е, че този, който ще разследва главния прокурор, ще бъде съдия".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39

Щетите по обекта на хранителната верига край Елин Пелин са предимно по покрива

Щетите по обекта на хранителната верига, който е в близост до взривения склад за фойерверки край Елин Пелин, са предимно по покрива. Това каза началникът на пожарната в Елин Пелин старши комисар Георги Иванов. Днес специалистите успяха да влязат в обекта, за да огледат последиците след взривовете. "Спазването на изискванията и правилният монтаж на..

публикувано на 27.07.24 в 19:22

Голям пожар лумна до Гребната база в Пловдив

Мащабен пожар, обхванал сухи треви, лумна  край Гребната база в Пловдив.  Мястото е в близо до луксозния хотел "Ландмарк".  Заради близостта със съседната горичка веднага са изпратени пет аварийни екипа на пожарната, които веднага са започнали да обливат огнището с вода и пяна.  Въпреки това, горящите сухи треви са образували гъсти облаци дим,..

публикувано на 27.07.24 в 19:03

Започна описването на щетите, нанесени от взрива в Елин Пелин

Продължават гърмежите от мястото на инцидента край Елин Пелин. Започнало е описването на щетите, които са нанесени по къщите в населеното място. Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че екипи вече са обходили част от къщите, започнало е описването. Ето какво е важно да се знае, обясни Ивайло Симеонов: "Това, което знам от вчера и нямам..

публикувано на 27.07.24 в 18:14