Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-годишният Виктор Енев триумфира при колоездачите в Обиколката на Витоша

Победителите при мъжете
Снимка: Витоша 100

17-годишният Виктор Енев триумфира при колоездачите в най-стария ултрамаратон на СофияРекордът по трасето беше поставен през 2019 г. от Александър Алексиев - тогава той измина близо 100-те километра за 3:55:44 часа. След продължителния дъждовен период тази година и калта по трасето обаче, шансовете за нови рекорди бяха нищожни и, поне при колоездачите, те останаха у предишните си носители. Алексиев стана трети, а преди него финишираха съотборниците му Виктор Енев и Владислав Гюров. Виктор записа време 4:19:04, Владислав - една секунда след него, а Александър - една секунда след втория.

Христина Козарева
Снимка: Витоша 100

При жените досега най-бърза е била Христина Козарева - през 2019 г. тя постави рекорд, 5:13:03 часа. Тази година тя победи безапелационно, но с 15 минути по-дълго от рекорда си. Нейни подгласнички станаха Ивета Костадинова и Йоана Вълканова.

Над 2500 са участниците в Обиколката на Витоша в 40-ото издание на състезанието. Минута след полунощ е стартът на бегачите и вторият етап за дуатлонците, които днес обиколиха Витоша с велосипед, а довечера ще изминат отново трасето пеша. Победителят при бегачите ще стане ясен утре сутринта, преди 8 часа.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01
Южната стена на Чо Ою

Екстремните спортове 2 - 9 юни 2024

Непалска експедиция изкачи по нов маршрут осемхилядника Чо Ою откъм Непал (Южната стена). 8-членният екип е бил воден от Gelje Sherpa, а в състава е бил и 18-годишен французин. Това е първото цялостно изкачване по югозападния хребет. Целта на непалците беше да направят маршрут откъм родината си, за да могат да водят клиентите си по него. В момента..

публикувано на 10.06.24 в 16:09

Случват ли се промени след избори?

Случват ли се промени след избори - национални и европейски? Това решихме да попитаме хора с дълъг житейски опит, които днес живеят в защитена среда, в най-големия дом за стари хора у нас - домът в столичния квартал "Дървеница". Срещата е с няколко дами с различни професии и от различни краища на страната. Общото между тях - все още се вълнуват..

публикувано на 07.06.24 в 18:57

Вили Цанков - естет, ценител и ваятел на красивото

На днешния ден се навършват 100 години от рождението на големия български режисьор Вили Цанков. Зад гърба си той има 130 театрални постановки, 15 филма (най-известните от които „Сватбите на Йоан Асен“ и „Демонът на империята“), две опери, оперети и редица телевизионни екранизации. Вили Цанков с ъздава първия „Домашен театър“ в България.  Наричат го..

публикувано на 07.06.24 в 03:00

02.06.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 02.06.24 година.

публикувано на 02.06.24 в 07:24
Зиемски и Перейра

Екстремните спортове 26 май - 1 юни 2024

Полският ски-алпинист Бартек Зиемски осъществи първото спускане със ски от осемхилядника Канчендзьонга . Той и сънародникът му Освалд Перейра са изкачили върха на 27 май в 2:45 следобед и са единствените, които успяха да го достигнат този сезон. Маршрутът е бил оборудван с парапети до 7500 м височина. Двамата са били без кислородни бутилки и без..

публикувано на 01.06.24 в 14:43

Асен Кисимов - едно сърце откритост и детска доверчивост

Асен Кисимов е роден на 3 май 1936 г. в Пловдив. През 1959 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Георги Стаматов и започва да играе в Театъра на Българската армия. Помним го от театралните и филмовите му роли. Той остави образа си в десетки телевизионни филми и култови ленти. Емблематичните за родното ни кино филми „Бъди щастлива, Ани!“..

публикувано на 29.05.24 в 03:00