Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Троян ще се срещнат гласовете на Странджа и Балкана

Сава Попсавов
Снимка: Семеен албум

29.07.2023 г. (събота) в гр. Троян ще се състои концерт по повод 100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и 70 години от първия запис на „Ясен месец веч изгрява“. 

Събитието се организира със съдействието на Община Троян и Народно читалище „Наука – 1870“ в балканския град. 

Началото е от 19:00 часа на площад „Възраждане“ в Троян. (при лошо време – в салона на читалището) 

В програмата са включени странджанските певци Калинка Згурова и Манол Михайлов, както и акордеонистът Желю Събев; бургазлията Мирчо Мирчев; троянските изпълнители Вергиния Борисова и Дамски камерен хор при НЧ „Наука – 1870“, Троян

Всички участници са свързани с човека, популяризирал химна на Странджа през 1953 г. чрез запис в БНР – Стара Загора и са свързани по някакъв начин с Бургас. 

В Троян ще се срещнат Странджа и Балкана, любителите на музикалния и танцовия фолклор от близо и далеч. А за бургазлии – дори да са напуснали града и общината – това ще бъде чудесна възможност да се видят. 

Благодарение на Общинска администрация в лицето на кмета Донка Михайлова и на читалищния екип този концерт ще събере няколко поколения певци. Ще се насладим на хороводни песни и ще танцуваме. 

Тук малко и голямо ще се повесели в памет на Сава Попсавов, чието име се свързва с химна на Странджа „Ясен месец веч изгрява“, с „Българе глава дигнали“ и още много песни, свързани с хайдутството. В репертоара му има повече 350 песни – всички са запети от неговата майка Скева Шаренкова и една единствена от баща му – „Сестро Грозданко“. 

Сава Попсавов е роден в семейство на учител и домакиня. До трето отделение учи в родното си село Бръшлян (сега национален културен резерват). Основното си образование получава в Малко Търново, а средното – в Бургас. 

Благодарение на вокалните си качества е приет в Музикалната академия в София – специалност „Класическо пеене“ в класа на Христо Бръмбаров. 

След дипломирането си работи три години в Музикалния театър „Стефан Македонски“. Но носталгията по родния край е голяма и той се връща в Странджа. През 1953 година в БНР – Стара Загора прави първите си записи и то на песните „Българе глава дигнале“ и „Ясен месец веч изгрява“. Седемдесет години тези и още други негови песни звучат в ефира на Българското национално радио, както и в предавания на Българска национална телевизия, „Скат“ и др. 

Сава Попсавов започва да предава опита си като учител по музика в Икономическия техникум в Бургас и като инспектор по хорови формации и вокални групи. Така той се запознава и със съпругата си Надежда Лозова-Попсавова, която е била икономист и диригент и знаела седем езика перфектно – писмено и говоримо. Само 2 години след запознаването си сключват граждански брак. След година и половина те вече са трио – имат дъщеря Руслана. В Бургас ги наричат много често неразделните – навсякъде заедно. 

Цялото семейство са основоположници на операта в Бургас, която е била самодейна. Впоследствие Бате Сава (както го наричат на галено всички) става хорист вече в Държавната опера. Семейството на Попсавов са и основатели на ансамбъла за песни и танци „Атанас Манчев“ – Бургас 

Дъщерята Руслана завършва Националната музикална академия в Пловдив (АМТИ) със специалностите -  валдхорна, акордеон и пиано и педагог по музика,естетика, солфеж. Впоследствие завършва и  4 магистратури - диригентство и три в областта на фолклора. 

Сава Попсавов има много награди от събори и фестивали, но за него най-ценна бе народната любов. Той е приеман навсякъде много радушно, пее по всяко време. 

Носител е на ордените „Кирил и Методий“ 1-ва и 2-ра степен. 

Откакто се провежда ежегодният събор-надпяване в местността Петрова нива по повод избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, той е неизменен участник и с изпълнението на Химна на Странджа открива честванията, които се състоят през месец август. Последното му излизане на тази сцена е през 2003 година. 

След кратко боледуване умира на 28.07.2008 г. в Пловдив, само три години след смъртта на съпругата си Надежда. 

Сава Попсавов също пише статии в областта на фолклора и негови приятели и консултанти са проф. д-р Божидар Абрашев. ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев, Тодор Ив. Живков. 

Накратко за изпълнителите 

Калинка Згурова е откритието на странджанския народен певец Сава Попсавов. Професионалния си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. От 1973 година е солистка на Ансамбъла за народни песни на Българското радио, известен по-късно като „Мистерията на българските гласове“. Записва над 300 песни от Странджа за БНР и „Балкантон“, издава няколко дългосвирещи плочи и дискове, снима филми в БНТ. 

Свързва живота си с композитора Стефан Кънев. 

Пее в много страни по света, а през седемдесетте години на ХХ век заедно с Руска Недялкова и Василка Дамянова създава вокално трио „Зорница“. 

През 1993 година създава фондация „Кънев-Згурова“, чрез която подпомага млади народни певци, има своя школа и възпитаници за българско народно пеене. 

През 2009 година получава наградата „Нестинарка“ за цялостно творчество. 

Другата звезда на фолклорния концерт е колегата на изтъкнатия странджалия – Манол Михайлов, с когото многократно са пели на една сцена. 

Манол Михайлов е роден на 28 февруари 1959 г. в село Граматиково, община Малко Търново. Основното си образование завършва в родното си село, а средното – в Малко Търново. Висше образование завършва в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 6-годишна възраст запява народни песни. В Малкотърновската гимназия основава битова група за автентични песни. На седмия окръжен събор „Странджа пее“ е удостоен със званието „Отличник“ (почетна грамота от събора надпяване). В София се среща с народната певица Магда Пушкарова, която става негова учителка. 

През 1980 г. са първите му записи в БНР със съпровод на Странджанската група. През 1983 г. записва две песни в Завода за грамофонни плочи „Балкантон“, а от 1991 г. започва активна звукозаписна дейност в Българското национално радио. 

От 2001 г. до 2006 г. е водещ на предаването „От българско, по-българско“ на Национална телевизия „Скат“, а от 2006 г. до 2009 г. е водещ на предаването „За България“ по телевизия „Херос“. 

Два пъти е носител на златен медал „Капитан Петко войвода“. Носител на златен медал от Съюза на независимите български писатели. Носител на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Носител на Плакет на министъра на културата проф. д-р Божидар Абрашев. 

Ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев издава книга за творческата дейност на Манол Михайлов, а по-късно Манол Михайлов пише своя книга, озаглавена „Странджанската фолклорна песен“. 

Записите му на музикален и словесен фолклор в Българското национално радио са над 500. 

В концерта ще участва и Вергиния Борисова, носителка на наградата на публиката от Пирин фолк 2014 с песента “Родна земя” на бургазлията Димитър Атанасов. Момичето с красивата усмивка се занимава с пеене от много години, но това не й пречи да завърши стоматология и да е перфектна и в тази професия. 

В Троянския край има доста заселени бургазлии. Един от тях е Мирчо Мирчев. Първи стъпки към пеенето прави в хора на Милка Стоева в Бургас. Само година след това е приет като студент в НМА „Панчо Владигеров“ в класа на Благовеста Карнобатлова със специалност „Класическо пеене“. По време на обучението си стъпва на сцените на оперните театри в Русия, Германия, Австрия, Турция, Италия. 

От 2007 г. е артист-солист в Представителния ансамбъл на въоръжените сили. В момента има свой бизнес. 

Дамският камерен хор при читалище „Наука – 1870“, Троян вече 30 години прославя Троян и България. В репертоара си има туристически, народни и патриотични песни, евъргрийни, арии от опери, оперети и мюзикъли. Ръководител е Надежда Бурева. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изтича срокът за българското предложение за "Оскар"

До 18 юли ще се приемат номинации кой филм да е българското предложение за "Оскар", съобщават от Министерството на културата. На какви критерии трябва да отговаря националното предложение? Съгласно правилата на Американската филмова академия в категорията за международен филм право да участват имат анимационни, документални и игрални..

публикувано на 14.07.24 в 08:46

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков

"Не си отивай" е първата песен на Цветелин Наков . Тя е сбъднатата негова мечта. Цял живот е искал да се занимава с музика. Автор на текста на песента е Дамян Дамянов. "Тук е мястото да благодаря на Надежда Захариева за невероятната възможност да изпея точно този текст на Дамян Дамянов." В избора на песен е замесен Рафи Жамакорцян, който е създал..

публикувано на 14.07.24 в 08:02

Мъдростта на потомката Райна Дамянова

Всъщност не ви казвам нищо ново. От двама дълбоки поети, нормално е поне една наследница да продължи поетичната нишка, макар и по свой самобитен начин. Това прави Райна Дамянова, дъщерята на Надежда Захариева и Дамян Дамянов, в стихосбирката "До мръкване", издадена в края на миналата година. Красиво оформена, книгата съдържа изблици от..

публикувано на 14.07.24 в 05:32
Олга Дойкова

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Приз "Олга Камбурова" за цигуларката Олга Дойкова

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Галаконцерт "Музикант на годината 2023" - видеозапис 16-годишната цигуларка Олга Дойкова получи специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на младите..

публикувано на 12.07.24 в 21:07
Момент от протест на културни дейци срещу недостатъчното финансиране на сектора от държавния бюджет

ПВУ - глътка въздух за творците

Подкрепата за културата в Плана за възстановяване и устойчивост е двойно по-висока от тази в националния бюджет . Това обясни пред БНР Асен Асенов, културен мениджър, директор на Фондация "Едно за култура и изкуства". По думите му, налице са гаранции, че българските творци ще получат достатъчно много средства, "за да няма оправданието,..

публикувано на 12.07.24 в 11:09
Проф. Саша Попов

Спомен за големия музикант Саша Попов

На 11 юли се навършват 125 години от рождението на големия български диригент Саша Попов - основоположникът на българското професионално симфонично дело.  Той е създател на първата симфонична формация у нас - Академичния симфоничен оркестър през 1928 г., по-късно, през 1936 г., прераснал в Царски военен симфоничен оркестър, последван от Държавния..

публикувано на 11.07.24 в 14:22

Джаз и арт в троянското село Орешак

В Националното изложение на занаятите в троянското село Орешак тази вечер се открива второто издание на джаз, арт и еко фестивал. В първата фестивална вечер, която е със свободен вход, гостите на изложението ще се насладят на изпълненията на джаз-групи от България, Китай и Бразилия, а през всички фестивални дни в парка на изложението ще са..

публикувано на 11.07.24 в 08:10