Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр. Алехандро Поланко Мата: Подкрепяме България и Румъния по въпроса за Шенген

"Европейската перспектива на България е много положителна"

Н.Пр. Алехандро Поланко
Снимка: БГНЕС
"Ние подкрепяме България и Румъния по въпроса за Шенген. Смятаме, че са изпълнили изискванията и трябва да се присъедният". Това заяви пред БНР Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, в навечерието на испанското председателство на Съвета на ЕС.
Дискусия за целите и задачите на Испанското председателство, организирана от ПанЕвропа и Конрад Аденаyeр

Знаем, че това не е първото председателство, което Испания предвожда.

- Не, ние вече имаме пет. Изминаха много години, откакто се присъединихме към Европейския съюз през 1986 г. и това е петото ни председателство.

Г-н Посланик, кои биха били приоритетите в шестмесечното председателство? До нас наблизо е войната, конфликтите в различните части на географската карта се засилват! Какви трябва да са отношенията с Европейския съюз днес? Това наистина не са лесни моменти. Самият ЕС също преминава през трусове. Какви биха били предизвикателствата, за да се справи с това? Кой са най-важните моменти, които бихте посочил?

- Да, дефинирали сме четири основни оси относно испанаското председателството. От една страна, имаме като важна, но не e единствена основна ос - въпросът за Разширяването на стратегическата автономия. Това, което тази тема възнамерява, е да отговори на нуждите и според ситуацията, в която се намираме днес - това го наблюдавахме през последните години и се установи, че Европа се нуждае, от една страна от повече ресурси, а от друга -  от по-голяма индустриализация. Беше установено, че има зависимост от много малък брой държави. За момента това ни постави в сравнително сложни ситуации и особено по време на пандемията. Така че ние разработихме, въз основа на испанската и холандската инициатива, която беше представена преди две години, така наречената Концепция за широка стратегическа автономия, която цели Европа по въпросите на сигурността, изхранването, здравеопзаването, справянето с климатичните изменения и да има по-голяма автономност на движение. Това се постига основно чрез два механизма: от една страна чрез възобновяване на индустриализацията на Европа, генериране на по-голямо промишлено развитие в Европа, а от друга страна, установяване на комуникационни и обменни канали с други близки области, които ни позволяват по-голямо разнообразие на доставчици - много ясен пример е този на Латинска Америка. 

Вторият приоритет е борбата с изменението на климата. Смятаме, че борбата с изменението на климата е проблем, но от друга страна може да бъде и възможност. Тоест, позволява ни да развиваме нови енергии, да се стремим и да развиваме нови технологични разработки, да вървим напред и има и благоприятен икономически компонент. 

Трета линия е социалният аспект, който доближава Европа до гражданите и отговаря на социалните изисквания на гражданите, за да се гарантира, че европейското развитие върви ръка за ръка с консолидирането на социалната държава! Има поредица от важни мерки и накрая всички онези политики, които имат за цел да насърчат единството на Европа като цяло. Единството на различните членове на Европейския съюз в една концепция, да кажем, на съгласие и консенсус, относно решенията, които трябва да бъдат взети. И в този смисъл един от най-важните въпроси е темата за Украйна и точно поради тази причина премиерът на Испания започна председателството с посещение в Украйна миналата събота.

Дискусия за целите и задачите на Испанското председателство, организирана  от ПанЕвропа и Конрад Аденаyeр

Началото на Испанското председателство 2023 г. започна във Варна и с концерт, на който присъстваха министри, посланици, политици. Оттук - нататък какви ще бъдат целите, които ЕС и испанското председателство си поставят и в частност какво да очакваме за България, какви дейности са заложени?

- Председателството, както знаете, има поредица от много дефинирани дейности, включвам тези на министерски съвети, срещи на върха, срещи на министри, които се провеждат главно в Брюксел и Испания. И всички заложени дейности се разпространяват в цяла Испания, в испански региони и автономни области. Всъщност, Вие знаете, че председателят на Народното събрание на Република България бе на посещение в Испания този уикенд и се срещна с краля на Испания. Това, което правим в България, е и основната ни работа - да разпространяваме идеята за Европа, да доближаваме Европа до българските граждани! Затова първата ни дейност на практика се състоя в град Варна, а това не е обичайно! Там направихме презентация за приоротетите на исанското председателство. Пак тази седмица имахме срещи с Българската стопанска камара, която ни покани да направим презентация, в която направихме равносметка на шведското председателство и испанското, както и представяне на перспективите, които предстоят. В петък се състоя и първата среща на европейските ръководители на мисии, заедно с представители на българското правителство, с Министерството на отбраната и оттам - нататък продължаваме да работим усърдно. В понеделник ще имаме презентация - семинар, организиран от неправителствената организация ПанЕвропа от една страна и Фондация Конрад Аденауер от друга, и ще имаме възможност с Председателят на българския парламент да обсъдим точки и особености свързани с бъдещето на Европейската политика за диалог, с въпроси и отговори. Това е, което сме предвдили първите дни на председателството и след това вече имаме календар с дейсности за месец септември, в който вероятно ще имаме срещи с министъра на вътрешните работи, с министъра на финансите, а също и с някои представители на гражданското общество. Те са много важни за нас и благодарение на Икономическия и социален съвет, ще бъдат представени синдикати и работодатели, както и самата институция. Идеята е точно да се предаде на различните структури и институции какво представлява председателството, какви са приоритетите на Европа в момента и по някакъв начин да се доближим до широката публика.

От петте председателства, за които говорихме и натрупания опит – бихте ли споделил какви са уроците, които научи вашата държава до момента и какви ще бъдат оттук - нататък основните линии, които ще трябва да следваме след наученото до момента като уроци?!

- Трябва да знаете, че председателството продължава само шест месеца и е много трудно да се постигне конкретна цел само за шест месеца. Обикновено в Брюксел решенията се вземат дълго време, това си е един дълъг процес. Ето защо работим в така наречената тройка- първо Испания, след това Белгия и накрая Унгария. Тази тройка държави съблюдава да се спазва еднообразието, защото година и половина и при следване на определени политики, това несъмнено ще даде резултат. Важно е да знаете, че понякога бързането е лош съветник и че е много важно да започнете рано, за да постигнете целите, които имате. И след много пъти това, което Брюксел прави, е просто да проверява напредъка, който една страна има. Така че е много важно работата да се върши у дома, да се развива много ясно и да се представя по начин, по който Брюксел в крайна сметка да стикова и да излъчи постигнатите резултати.

Какви политики, обаче, ще води Испания като европредседател и конкретно нека да се насочим към Западните Балкани?

- Нашата позиция по темата за разширяването на Западните Балкани е позната на всички. Подкрепяме разширяването, имаме дълга история в отношенията ни с тези държави. Вече споменах, че премиерът на правителството на Испания Санчес направи обиколка през август, министърът на външните работи също предприе такава през април. По време на обиколката успяхме да проверим напредъка, който държавите са отбелязали. Разбира се, ситуациите са различни във всяка една от тях и в различни държави се правят наблюдения от Комисията, така нареченият скрийнинг, който е положителен, отбелязвайки напредък и се надяваме, че ще продължи и в бъдеще.

Тук обаче имаме много въпроси, които са от особено значение за България, както и за самия Европейски съюз – Миграцията, Шенген, Еврозоната – как испанското председателство ще тълкува и ще разглежда тези въпроси?

- Въпросът за миграционните процеси се обсъжда в Европа - Миграционният пакт - бихме искали да го прокараме на по-преден план и се надяваме да се стигне в най-скоро време до споразумение, ако не в рамките на испанското председателство, то по време на белгийското. А от друга страна, по въпроса за Шенген, ние подкрепяме България и Румъния. Смятаме, че са изпълнили изискванията и трябва да се присъедният, но разбираме, че има други държави, които имат определени резерви относно подобна стъпка! Това, което ще направим по време на нашето председателство, е да се опитаме да стигнем до консенсус, който ще ни позволи да постигнем напредък по този въпрос и да се даде тласък в тази насока.

Как виждате ролята на България в Европейския съюз?

- България има важно значения в рамките на Европейския съюз с нейното разположение и присъствие и практически по всички теми съвпада с тези на Испания. Много често смятам, че европейската перспектива на България е много положителна.

Според вас какво влияние могат да имат предсрочните избори в Испания в този момент и точно когато е испанското председателство? Ще се променят ли някои точки от дневния ред?

- Фактът, че това председателство е вече петото за Испания и сме много силно проевропейски настроена държава е положително. Няма да е и за първи път да се провеждат избори по време на европейско председателство. Случвало се и с други държави, например Франция. Не мисля, че би могло да има някакво влияние с оглед на изпълняването на задачите и целите на председателство и приоритети, които са добре определени и са силно проевропейски.

Благодарим Ви за Вашето подробно отразяване на испанското председателство 2023 г. и ще очакваме Вашите успехи на това председателство, което вече започна!

- Благодаря Ви много! С най-добри пожелания, както за България, за Испания, така да е и за цяла Европа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Водещи в Би Би Си съдят корпорацията за дискриминация

Четири  жени  водещи  в телевизията на Би Би Си  започнаха съдебни дела срещу  корпорацията  на основание дискриминация по пол и възраст и равно заплащане. Мартин Кроксал, Анита Маквей, Карин Джаноне и Касия Мадера  се явиха  на двудневно изслушване на трудовия трибунал срещу корпорацията в централен Лондон. Те твърдят, че са загубили ролите си в..

публикувано на 02.05.24 в 03:44

Урсула фон дер Лайен участва в честванията на 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС

"Европа винаги ще стои на ваша страна за решаването на Кипърския въпрос", увери кипърския народ председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в специално видеообръщение по повод 20-ата годишнина от присъединяването на Кипър към ЕС. Тя участва в честването на юбилея на специално събитие в Никозия. В приветствието си на празничната среща..

публикувано на 02.05.24 в 03:39

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание

С национален митинг-заря в Панагюрище бе отбелязана 148-ата годишнина от Априлското въстание. На историческия площад "20-ти април" с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание. В тържествена церемония участваха представителните роти на Асеновградския гарнизон, които бяха поздравени от министъра на отбраната Атанас..

публикувано на 01.05.24 в 21:44

Грузинският парламент одобри на второ четене законопроекта за "чужди агенти" на фона на протести

В сряда парламентът на Грузия одобри на второ четене законопроекта за "чуждите агенти", който беше критикуван като вдъхновен от Кремъл, докато хиляди протестиращи, които се противопоставиха на проекта, демонстрираха по улиците, съобщава Ройтерс. Законопроектът, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от..

публикувано на 01.05.24 в 21:32

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни. Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ. България е трета в отборното класиране..

публикувано на 01.05.24 в 21:23
Серджо Матарела

В Италия отбелязаха Дена на труда с шествия и концерти

По случаи Деня на труда, 1-ви май, президентът на Италия Серджо Матарела посети компании от сектора на хранително-вкусовата промишленост в град Козенца, област Калабрия. В цялата страна се проведоха шествия, митинги и концерти организирани от профсъюзите. На тържеството в Козенца, президентът на Италия Серджо Матарела подчерта, че "трудът е..

публикувано на 01.05.24 в 20:37

Арестувано е 17-годишно момче, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия

17-годишно момче беше арестувано днес по подозрение в опит за убийство, след като трима души бяха ранени с нож в училище в Северна Англия, съобщи полицията дни след подобен инцидент в Уелс. На двама учители и дете е била оказана спешна помощ на място след получени леки наранявания при инцидента в Birley Community College в град Шефийлд. От..

публикувано на 01.05.24 в 20:29