Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще излезе ли истината за скандала с бездомните кучета в Благоевград, стигнал до ЕП?

Снимка: Жоро Александров

Ще излезе ли наяве истината за скандала с бездомните кучета в Благоевград, който стигна чак до Европейския парламент

Справя ли се по хуманен начин общината с проблема на драматично увеличената популация и рецидива от така наречения "кучешки туризъм", или упоява животните, след което ги изхвърля, както твърди собственик на новинарски сайт, подал сигнал в полицията и присъствал лично на последвалата акция. 

Има ли политически сценарий за дискредитиране на кмета Илко Стоянов в предверието на местните избори и в чий интерес е той? 

В тази история за кучета и хора има много нюанси на лични отношения, политически и предизборни страсти и мрежа от зависимости, твърди кметът на Благоевград Илко Стоянов, който настоя за спешна проверка на работата на областния директор на МВР и зависимостите му с хора от престъпния свят. Съвсем различен е прочитът на обществото след огласяване на резултатите от полицейската операция, при която в багажника на лек автомобил, частна собственост, бяха открити упоени кучета от приюта в Благоевград, по документи транспортирани към ветеринарна клиника в Дупница. Четирима служители от общинския инспекторат и от приюта бяха задържани. 

Според Иван Хамбарджийски, собственик на новинарски сайт и подател на сигнала в полицията, месеци наред зад тази фасада се криела особена жестокост и упоените кучетата на практика са били изоставяни в безпомощно състояние

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая, а скандалът стигна до ЕП.  

С писмо до вътрешния министър и до главния прокурор евродепутати от Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните призовават за задълбочено разследване заради огласените случаи на системно малтретиране и жестокост към кучета в Благоевград. 

И докато в Брюксел чакат резултатите от проверките, в Благоевград хоратасъщо се разделиханадве групи. Едната е нанападнатите и нахапани от кучетата, завладели целия център на града, които настояват за радикални мерки. Над 600 са сигналите, регистрирани на горещата телефонна линия. Другата група обвинява общинската управа за жестоко отношение към животните и пълна некомпетентност и нехуманност на работещите в общинския приют.Преди дни те излязоха и на протест и попитаха – защо се упояват кучета, за да бъдат закарани до Дупница за манипулация, макар и с перфектно оформени протоколи? 

При положение че в Благоевград има пет ветеринарни клиники и още толкова кабинети, това са излишни и неоправдани разходи. Питат и специалистите, ветеринарни лекари, които преди година и половина участваха активно в кампанията по преброявяне, регистрация и кастриране на кучетата. 

На специална пресконференция по скандалния случай кметът на Благоевград Илко Стоянов бе много лаконичен за грижите към кучетата в приюта, който впрочем е единственият в областта. Няма нехуманно отношение, те са законно транспортирани за преглед и манипулации, вече са върнати в приюта и са добре. Той определи като абсолютно фалшива и зловредна новина твърдението, че общинските служители масово прилагат практиката на упояване и изхвърляне на животните извън територията на Благоевград. 

Евродепутатът Емил Радев обаче не е убеден в това с оглед информацията, стигнала до Брюксел. 

За полицейската операция, за нейната законности цел, както и за участието на подателя на сигнала като главен герой в акцията, кметът изригна и заподозря странни обвързаности между полицейски шеф, двама бивши кметове и осъждан за рекет, в предверието на местните избори. 

Извън политическите и предизборни страсти проблемът с бездомните кучета си остава и той засяга всички. Накъсан между няколко наредби, частично припознат в Наказателния кодекс и размит като отговорност и контрол, признава и кметът на Благоевград. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22
Част от карнавалните макети, чиито глави художниците крият до деня на карнавала

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50

Фондът за социално осигуряване на Кипър - жизнеспособен поне до 2080 г.

Фондът за социално осигуряване на Кипър е устойчив и финансово жизнеспособен поне до 2080 г., показват резултатите от извършеното от Международната организация по труда /МОТ/ актюерско проучване. За дългосрочната му стабилност допринасят със заплатите и вноските си и многото българи, които работят на острова. Приходите във фонда от осигурителни..

публикувано на 18.05.24 в 19:46