Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайчо Трайков: Има отлепени и падащи плочи от Паметника на Съветската армия

Има поставена нова тежка плоча, без никакви строителни книжа и без разрешение, обяви той

| Интервю
Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков се обърна към областния управител на София Вяра Тодева, а тя от своя страна възложи да се направи спешен план за безопасност и здраве във връзка с Паметника на Съветската армия. Тодева се обоснова с протокол от кмета на "Средец" Трайчо Трайков и заповед на главния архитект на столицата. В протокола на районния кмет се констатира, че елементи от паметника са в предаварийно състояниеТрайков настоява и за ограда около съоръжението.

"Това не е първият протокол. Но за първи път от областната управа се отнасят сериозно по темата", заяви пред БНР Трайков. 

"Последният път, когато дори имаше заповед от главния архитект на Столична община, тя беше обжалвана в съда, вместо да се изпълнява. Когато за първи път поискахме от собственика, областния управител, преди 2-3 години да направи обследване на конструктивното състояние, защото и тогава имаше падащи плочи, зеещи дупки, не беше ясно какво е състоянието на фигурите, тогава този човек отказа да направи дори обследване, но съдът го задължи. От 2-3 години насам нищо не се е подобрило, напротив - влошило се е. Още преди 3 години, когато беше направено обследването, се констатираха много сериозни проблеми в постамента, които изискаха някакво действие. Тогавашният областен управител това действие го видя в идеята си да предостави съоръжението и терена за безсрочно и безвъзмездно ползване на руското посолство. Тази кореспонденция беше крита от районната администрация. Това не се случи", разказа той предисторията.

В предаването "Преди всички" Трайков посочи, че сега има отлепени и падащи плочи, освен това има поставена нова тежка плоча, без никакви строителни книжа и без разрешение. Това е само една от многото, подчерта той и добави: "Онагледили сме протокола и със снимки, и с подробни обяснения. Трябва да се предприемат превантивни мерки - те дори вече не са и толкова превантивни". 

По думите на районния кмет никой не е обследвал състоянието на скулптурните фигури: 

"В тези фигури има бетон в долната част. Там, където свършва бетона в други подобни фигури, има изтъняване, компрометиране на материала и вече не се знае в кой момент могат да прегънат крак. Експерти споделят с нас тези опасения. Съоръжението си има собственик и аз съм му направил предписание да огради, да ограничи достъпа и да направи всички тези проверки".

Трайков уточни, че това му действие е различно от процеса по изпълняване на решението на СОС за преместването на паметника: "Това е в рамките на моите компетенции като човек, който отговаря за безопасността". 

За протеста с палатки той каза, че хората имат право да протестират, но там, където ще свършва оградата

"Те имат съгласувателно писмо от Столична община, мисля, че за 2 седмици. Но в него изрично е написано, че се забранява поставянето на палатки, шатри и друг вид преместваеми обекти. Мисля, че е редно Дирекция "Сигурност" на Столична община да предприеме мерки, така че да се спазват условията на съгласувателното писмо". 

В тази връзка кметът на район "Средец" е изпратил писмо на дирекцията, но отговор не е получил.

Трайчо Трайков отново ще бъде номиниран за районен кмет за предстоящите местни избори. Има промени в номинациите, посочи той и каза:

"Има 24 номинирани колеги, всички са много мотивирани и въодушевени да се борят за доверието на хората и за това да превърнат София в по-хубаво място. Вероятно част от тях няма да познавате". 

Петко Дурмана
По темата в предаването "Преди всички" се включи и художникът Петко Дурмана. Според него този комплекс не е вписан като паметник, а като част от архитектурното наследство на парка заедно с други обекти

"И ПП-ДБ започват да дават стъпка назад, след като е имало стъпка напред. Да се огради, защото ще падне една плоча, за да може хората с палатките да не са там. Политиците толкова си могат". Той поясни и защо смята, че фигурата на войника с шмайзера е жена. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: 59% от българите искат страната ни да остане член на НАТО

59 процента от българите искат страната да остане член на НАТО, сочи проучване на Алианса. 30 на сто обаче биха гласували за напускането на организацията. По този показател, България заема първо място сред всички 32 страни-членки на НАТО. 11% от българите не знаят как да отговорят на този въпрос. Проучването е проведено в навечерието на..

публикувано на 05.07.24 в 19:20
Явор Дачков

Явор Дачков: Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган

Делян Пеевски ще загуби войната срещу Ахмед Доган, защото почетният председател на ДПС Доган изигра хитро картите си – институционално. По места ДПС се организират в подкрепа на Доган и искат истинският лидер на ДПС Доган да се върне като пълноправен и единствен лидер на Движението. Това според мен ще стане. Това прогнозира в интервю пред..

публикувано на 05.07.24 в 19:02

Вотът в Иран поставя на изпитание популярността на духовните управници

Иранците гласуват на втория тур на президентските избори. Един срещу друг се изправят умерeният депутат Масуд Пезешкиян срещу протежето на върховния лидер на Иран - твърдолинейният Саид Джалили. Вотът поставя на изпитание популярността на духовните управници на фона на апатията на избирателите в момент на регионално напрежение и противопоставяне със..

публикувано на 05.07.24 в 18:38
Eпископ Йеротей

Епископ Йеротей: Патриарх Даниил е един нов исихаст

Изборът на патриарх Даниил е добър и за българския народ, и за Българската православна църква (БПЦ). Той е един нов исихаст - човек, който се бори със страстите и изкушенията. Това каза в предаването "РадиоТочка" Агатополският епископ Йеротей, който беше кандидат за Сливенски митрополит. "Църквата живее в този свят, но нейните правила са извън..

публикувано на 05.07.24 в 18:36
Виктор Орбан и Владимир Путин

Орбан разговаря с Путин в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан разговаря в Москва с руския президент Владимир Путин.  Според Будапеща посещението е "мисия за мир", докато според Брюксел Орбан не представлява Европейския съюз по никакъв начин, въпреки че Унгария е ротационен председател на общността.  Гледните точки на Москва и Киев все още са далеч една от друга и са..

публикувано на 05.07.24 в 18:19
Киър Стармър и крал Чарлз Трети

Крал Чарлз Трети възложи на Киър Стармър да състави ново правителство

Британският крал Чарлз Трети възложи на лидера на Лейбъристката партия Киър Стармър да състави ново правителство след убедителната победа на проведените в четвъртък общи избори.  Възможно е до края на деня да станем свидетели и на състава на новото правителство, защото при новия премиер на Даунинг стрийт вече пристигат най-доверените му хора...

публикувано на 05.07.24 в 18:11
Васил Божков

"Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество

Един от процесите срещу Васил Божков тръгва по същество.  Софийският градски съд не откри процесуални нарушения в обвинителния акт по така нареченото "хазартно дело" и насрочи за есента разпитите на първите свидетели.  Съдът обаче отхвърли иска на МФ за близо 630 млн. лв. по делото срещу Васил Божков. Съдът отхвърли иска на..

публикувано на 05.07.24 в 18:04