Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Петров е застрелян в София

Снимка: БГНЕС

Алексей Петров е застрелян в столичния квартал "Драгалевци", близо до лифта.

Това потвърдиха пред БНР източници от МВР. Според първоначалната информация по Петров е стреляно с пушка, като са произведени няколко изстрела.

При покушението тежко е ранена и жена, която се е разхождала с Петров в района. Тя беше отведена в болница.

На мястото има засилено полицейско присъствие. Извършва се оглед.

По първоначална информация на изходите на София има полицейски патрули и заграждения.

Сигналът за откритото тяло на Алексей Петров и за простреляната жена е получено около 12:20 ч. в МВР, като на място са изпратени няколко екипа на СДВР.

По информация на БНР стрелбата по Петров и неговата спътница е открита в "Драгалевци" по пътя към хижа "Алеко".


Роденият през 1962 г. Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, сътрудник на НСС. Бивш специален съветник и в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Алексей Петров напуска баретите в началото на 90-те години на миналия век. След това се насочва към частния бизнес. Той е сред учредителите и на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми. 

На 14 август 2002 година срещу него бе извършен неуспешен атентат на басейна "Спартак". Тогава Петров бе прострелян в гърдите и крака. 

На 10 февруари 2010 г. той бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година бе пуснат под домашен арест.

На 29 октомври 2015 г. отново бе извършен неуспешен атентат срещу него, той път той бе извършен с гранатомет.

Тогава той обяви награда от 100 хиляди долара за информация кой стои зад атентата. Кой беше поръчителят така и не стана ясно, но за извършител беше осъден украинецът Роман Логвиненко. Той получи 10 години затвор, като тази година поиска да излезе предсрочно. През май съдът уважи молбата му.

Във връзка с опита за атентат през 2015 година на разпит беше привикан Златомир Иванов - Златко Баретата, но така и не беше свързан с този опит за убийство.

Иначе, името на Алексей Петров се свързва с едно от най-големите дела у нас -  т. нар. дело "Октопод". Когато Цветан Цветанов беше вътрешен министър - 2010 година, той беше задържан и обвинен за лидер на престъпната група, наречена с името "Октопод".

Делото започва в Софийският градски съд, след това се прехвърли в  Специализирания съд, а в крайна сметка Петров беше изцяло оправдан и не само - успя да осъди България в Европейския съд по правата на човека.

Алексей Петров  е свързан тясно със службите. През 2009 година беше обявен от бившия вътрешен министър Румен Петков като дългогодишен сътрудник, след това беше и експерт в новосъздадената Държавна агенция "Национална сигурност".

До 2010 година той се смяташе за недосегаем заради твърденията за близки връзки с бившия главен прокурор Никола Филчев. Когато идва първото правителство на Бойко Борисов, а вътрешен министър става Цветан Цветанов, Петров е арестуван показно и обвинен за лидер на престъпната група "Октопод", занимавала се с рекет и изнудване. 

Алексей Петров е и крупен бизнесмен, занимава се със застрахователен бизнес, има и кариера в каратето, преподавател в УНСС, както и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Напоследък направи впечатление, че след продължително време на мълчание Алексей Петров влезе в публичното пространство с няколко последователни интервюта, като в тях говореше за създаването на новото правителство, включително беше разпознат и като посредник в преговорите за настоящата управленска конфигурация, което той отрече, но даде знак, че не бил отказал да се върне в управлението под някаква експертна длъжност в ДАНС по линия на икономическата престъпност.

Последното интервю на Петров беше дадено в предаването "Политически некоректно" на 16 юли -  това стана няколко дни, след като изтече информация, в която се твърдеше, че голям масив с данните на хора, които са застраховани в неговата компания, са изтекли.

Зад тази информация се разписа хакер, който се нарече "Емил Кюлев". В интервюто Алексей Петров каза, че знае кой стои зад този псевдоним, както и хората, "които работят зад него" и ще каже това на компетентните органи, когато е необходимо.

В интервюто Алексей Петров квалифицира като кибертероризъм хакерските атаки срещу държавни институции, заяви, че има данни за политически мотиви и връзка с предстоящите местни избори. Отбеляза също, че се надценява значимостта му и няма роля, която да го прави обект на атака:


"Не, няма такава роля. Да, това, което споделих по-рано при ваши колеги, че някъде се надценява моята роля в различни неща, които се случват в държавата, и оттам ми се придава една друга значимост - може би пък тази значимост мотивира хора като "Кюлев" или като тези бъдещи политици да се занимават с мен".

Алексей Петров отхвърли информацията за среща между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ в ресторанта на неговата дъщеря, на която да са предоговорени условията за създаването на сегашната управленска сглобка.

Призна, че семейният му ресторант e бил посещаван от Бойко Борисов и Кирил Петков, но не едновременно. Отричаше да има роля за съставяне на сегашното правителство:

"Такава среща не се е състояла, но аз лично приемам съставянето на това правителство, тази сглобка. Изобщо, това създаване на неспокойствие, говоря само за бизнеса, защото аз имам такава роля, беше императивно необходима. И в това, което представя картината в Народното събрание, аз твърдя, че от всички възможности това е най-добрата".

Алексей Петров заяви, че няма амбиции за заемане на определени позиции, но би помогнал с експертизата си на управляващите. В интервюто за предаването "Политически некоректно" на "Хоризонт" той каза още, че реформата в МВР трябва да стартира от професионалното ръководство и трябва да не се влияе от политическата конюнктура.

Алексей Петров пред БНР:

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване на Университета в Мичиган: Юношите приемат повече от допустимата доза кофеин

Проучване на Университета в Мичиган показва, че юношите приемат повече от допустимата доза кофеин, а това може да доведе до здравословни проблеми. С течение на времето влиянието на кофеина намалява и ние започваме да увеличаваме приеманото количество, а това увеличава риска от отрицателни странични ефекти. Един от всеки четирима родители казват, че..

публикувано на 22.05.24 в 03:37

Почина бивш британски морски командос, обвинен в шпионаж за Хонконг

Във Великобритания бивш ият  кралски морски командос  Матю Трикет , който беше обвинен в шпионаж за разузнавателната служба на Хонконг,  е  почина л , съобщиха от  британската  поли ция. Трийсет и седем годишният Матю Трикет, който беше пуснат под гаранция, беше открит от човек в парк близо до мястото, където живее в Мейдънхед,  графство Баркшър ...

публикувано на 22.05.24 в 03:21

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57