Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът поиска смяна на главния секретар на МВР

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Николай Денков обяви, че главният секретар на МВР Главен комисар Петър Тодоров ще бъде сменен. След съвещание с ръководството на вътрешното министерство и ръководителите на специалните служби той коментира, че в момента тежките криминални престъпления не представляват заплаха за националната сигурност.

Работи се по различни мотиви за убийството от сряда на Алексей Петров, а МВР ще засили координацията с прокуратурата и службите по обмена на информация за да се предотвратяват тежки криминални престъпления.

Премиерът Николай Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР.

Главен комисар Петър Тодоров ще бъде освободен още в сряда, след като вътрешния министър е представил пред правителството доклад с пропуски в работата на Тодоров. 

Относно смяната на главния секретар на МВР,  Денков обясни:

"Тези проблеми са свързани с отговорността на Главния секретар в Министерството на вътрешните работи. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията, които са се случвали преди да встъпи в длъжност този екип на министерството".

Денков каза, че няма име за нов главен секретар, което да се обсъжда и след като президентът издаде указ за освобождаването на Тодоров, мотивирано ще бъде предложен друг човек на неговото място.

На брифинг след срещата премиерът заяви, че няма връзка между различните убийства, визирайки това на Алексей Петров, на Къро (Красимир Каменов) и на единия от т.нар. "братя Галеви" – Ангел Христов.

Що се отнася до версиите, по които МВР работи относно убийството на Алексей Петров, те са много. Стана ясно, че е била разпитана жената, която е придружавала Петров и която бе оперирана в "Пирогов". Знае се и калибърът  на оръжието, с което е стреляно по убития, но всички въпроси бяха отклонени с обяснението, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Водят се много разпити, които ще продължат неограничено време.

Премиерът Денков гарантира по случая с Алексей Петров, че ще се направи максималното, за да бъдат открити извършителят и поръчителят.

На днешната среща са били набелязани мерки, включващи засилване на обмена на информация между МВР, службите и прокуратурата, какъвто координационен механизъм има, но той е частичен. Затова и вътрешният министър Калин Стоянов ще разговаря с Прокуратурата, за да се засили обменът на данни и да се действа превантивно по отношение на лица, за които се знае, че биха участвали в подготовка на престъпления.

Министър председателят опроверга информациите, че Алексей Петров е участвал в т.нар. "сглобка" на правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, каквито версии се появиха в публичното пространство:

"Всичко, което се изказа през последните дни за някакво важно участие на Алексей Петров във сформирането на правителството, са пълна измислица. Няма такова нещо. Аз участвам в този процес от самото му начало, още когато се сформира това Народно събрание. Това няма нищо общо с истината. Просто се опитва някой да прикачи Алексей Петров към правителство".

Денков подчерта, че Алексей Петров, на който беше посветен много голяма част от коментарите на брифинга, "никога не е предлаган и не е обсъждано да бъде върнат отново като председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС)".

Що се отнася до зачестилите тежки криминални престъпления в страната, вътрешният министър Калин Стоянов заяви категорично, че няма гангстерска война.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Леонид Волков

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Леонид Волков, близък съюзник на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, обеща в интервю за Би Би Си "никога да не се отказва" да се бори срещу Владимир Путин, въпреки че наскоро беше нападнат пред неговия дом. Навални почина в арктическа наказателна колония през февруари, за което Волков обвини пряко руския президент Путин...

публикувано на 19.05.24 в 10:45
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Министър Цоков увери, че на 20 май по сметките на ВУЗ-овете ще са 39 млн. лв. от Бюджет 2024

Уверението на министърът на образованието Галин Цоков е заложените 39 млн. лева в Бюджет 2024 да бъдат на 20 май, понеделник, ще бъдат по сметките на ВУЗ-овете . Постановлението за тяхното изплащане стана факт в хода на разговорите през изтеклата седмица. Това каза пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров и добави: "Обсъдихме със служебните..

публикувано на 19.05.24 в 10:23

50 години от откриването на Боровското съкровище - от земята на тракийска царска власт

Тази година се навършват 50 години от откриването на Боровското съкровище - изключителен паметник на културата на траките от четвърти век преди Христа .  В момента то е в Канада като част от изложбата "Първите владетели на Европа" , но негова реплика може да се види в Историческия музей в Русе , както и на паната, които са поставени в чест на..

публикувано на 19.05.24 в 10:05

Диалогът с еврозоната и пенсионерските неволи - кои бяха най-важните новини от седмицата

Сметките ни не излизат, темпът на поскъпването на живота ни остава, критерият за инфлацията е неизпълним до юни - България губи политическия диалог с eврозоната. Управителят на БНБ Димитър Радев постави под съмнение датата за членството на страната ни в европейския валутен съюз. За плюс един процент увеличение - пенсионерските..

публикувано на 19.05.24 в 09:56

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ - 13,7%

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията. Втори вече са " Възраждане " с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в..

публикувано на 19.05.24 в 09:29

Десето издание на Маратона на приятелството в Плевен

В Плевен дават старт на десетото издание на Маратона на приятелството. В спортното събитие се очаква да се включат над 850 участници от 10 страни, които са на възраст от 6 до 78 години. Стартът ще бъде даден в 9.00 часа пред мавзолея на площад "Възраждане". Маратонът отново има своята благотворителна кауза. Сега тя е набиране на средства за..

публикувано на 19.05.24 в 08:46
Пресконференция на сдружение

Представиха проекта "Зелен квартал "Стрелбище"

Проект "Зелен квартал "Стрелбище", изготвен от сдружение "Граждани за екология и сигурност", предвижда изграждането на гаражи и паркинги със средства на живущите върху общински терени, при условията на финансова невъзможност за реализирането им от Общината. Проектът е реализиран във връзка с обществено обсъждане за въвеждане на "Зелена зона" в..

публикувано на 19.05.24 в 08:31