Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сабах": Турция може да посредничи между Москва и Киев за "зърнената сделка"

Снимка: Ройтерс

Турция работи с ООН по проекти за възобновяване на "зърнения коридор" през Черно море и е възможно Истанбул да бъде домакин на технически преговори между Москва и Киев, целящи да възстановят функционирането на коридора, пише турският в. "Сабах".

Анкара се опитва да възроди Черноморската инициатива възможно най-скоро, вместо да бъдат използвани алтернативни маршрути, отбелязва изданието.

След като Русия се оттегли от 17 юли от споразумението за безопасен пренос на зърно от украински пристанища, Украйна обяви миналата седмица обособяването на "хуманитарен коридор" в Черно море, за да освободи товарните кораби, които са блокирани на пристанищата ѝ.

Преминаването през този коридор обаче се извършва на собствен риск от търговските кораби, тъй като Москва не е дала уверения дали ще зачита коридора, отворен от Украйна.

Преди това доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли миналата година между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН. То предвиждаше безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендил: 5000 лв. глоба, ако измиeте колата си с питейна вода

Ползването на питейна вода за дейности, които не са свързани с питейно-битовите нужди на населението – като напояване, поливане на зелени площи, миене на улици, на моторни превозни средства и други, е забранено с нарочна заповед на кмета на Общината инж. Огнян Атанасов.   Глобата при нарушение е до 5 000 лева, като при повторно нарушение ще..

публикувано на 18.06.24 в 09:46

България ще отдели над 2 на сто от своя БВП за отбрана през 2024 г.

Очаква се България да похарчи през тази година 2,18 на сто от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, става ясно от огласените тази нощ от НАТО данни за разходите на страните членки.  Така за първи път страната ни достига и дори надвишава целта най-малко 2 на сто от БВП на всяка държава от алианса да бъдат изразходвани годишно за тази цел...

публикувано на 18.06.24 в 09:39
Бисерка Бенишева

Бисерка Бенишева: Има преструктуриране на европейското политическо пространство

Има преструктуриране на европейското политическо пространство . Резултатите от европейските избори определят политиките и приоритетите на съюза за следващите 5 години. Как ще се договорят лидерите по стратегическия дневен ред на съюза за следващия институционален период има много по-голямо значение от предварително договорения пакет с имена..

публикувано на 18.06.24 в 09:09
яз. Голям Беглик, Родопите

Контролирано изпускане на водата от язовири в община Батак

От днес започва контролирано изпускане на водата от язовирите на територията на община Батак. За 9 часа е насрочено началото на дейностите от язовир "Голям Беглик". Другите четири язовира ще бъдат изпускани до четвъртък, 20-ти юни, превантивно, уточниха от общината

публикувано на 18.06.24 в 08:52

Спад в безработицата през май... с 0,24%

Спад в безработицата с 0,24 процента през май, спрямо април отчита Агенцията по заетостта. Равнището достига 5,4 на сто във възрастовата група 16 – 64 години.  С регистрация в бюрата по труда са били малко над 154 000 души - с  6700 по-малко спрямо предходния месец.  Новорегистрираните са 18 300, а започналите работа - с 1000 по малко...

публикувано на 18.06.24 в 08:39
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: И на тези избори се купуваха гласове. МВР е с широко затворени очи

Купуването на гласове на тези избори беше факт . Това се вижда от официалните данни на ЦИК за активността и гласуването в определени секции. Това каза пред БНР бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му, "има много конкретни данни за гласуването по секции" и той може да предостави анализ по темата...

публикувано на 18.06.24 в 08:39
Доналд Тръмп

Проучване: Спад в подкрепата за Тръмп сред независимите гласоподаватели

След като съдебните заседатели в Ню Йорк признаха бившият президент Доналд Тръмп за виновен миналия месец по всичките 34 обвинения в делото за пари срещу мълчание, присъдата е насрочена за 11 юли. Това е точно 4 дни преди Националната конвенция на Републиканския национален комитет, когато вероятно Доналд Тръмп официално ще бъде номиниран като..

публикувано на 18.06.24 в 08:33