Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страната ни трябва да рекламира предимствата на българския медикъл и СПА продукт, настояват от бранша

Германски граждани на възстановителни процедури у нас. Как България да се наложи като дестинация за здравен туризъм?

Една от водещите здравноосигурителни каси в Германия сключи директни договори с български рехабилитационни центрове по Северното Черноморие

Снимка: БГНЕС

Една от водещите здравноосигурителни каси в Германия сключи директни договори с четири български медикъл/СПА центрове по Северното Черноморие - в Албена, Златни Пясъци, Свети Константин и Елена и Слънчев ден, съобщи председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова.

Това означава, че германски туристи ще пристигат с направления в тези центрове, а здравноосигурителната каса в Германия ще поема възстановителните им процедури у нас. Подписването на договора с първите четири центъра у нас стана възможно след като през 2019 година България беше включена в официалния списък на държави, с които Асоциацията на германските здравни каси признава разходите за рехабилитация у нас.

Първите здравноосигурени в Германия започнаха да пристигат у нас още през миналата година. Те заплащаха възстановителните си процедури и след предоставяне на документи пред здравната каса можеха да възстановят направените разходи. При директно сключените договори пациентите идват с направление, заплащат за престоя си и не е нужно да заплащат за процедурите. Финансовите взаимоотношения се уреждат между центъра и здравната каса.

"Когато един пациент реши, че иска да направи своята профилактика за опорно-двигателен апарат например, и поиска това да се случи в България, в системата на България ще излязат тези 4 медикъл/СПА центрове, ако те предлагат точно тази програма", пояснява Сийка Кацарова – председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Най-интересните три направления за германския потребител са свързани с профилактиката на опорно-двигателни, респираторни и свързани с наднормено тегло заболявания.  

Пандемията е забавила процеса по директното договаряне с германските здравноосигурителни каси, но е породила необходимост от възстановителни процедури за повече хора.

"Особено след пандемията броят на нуждаещите се от профилактика и възстановяване в Германия силно е нараснал. Касите се нуждаят от обогатяване на предлаганите места, които вече не достигат при тях. Това е уникалната възможност в момента – да предложим качествена, професионална помощ, заедно с нашите природни дадености", коментира Стефка Латева от отдел "Маркетинг и продажби" във верига хотели на Златни пясъци.

Около 8 месеца бяха необходими на 4-те медикъл и СПА центрове да докажат, че покриват критериите на втората по големина в Германия здравноосигурителна каса.

"Бяхме проверени и се констатира, че сме на нивото на Италия и далеч над нивото на продукта, който предлагат Полша и Унгария", посочва Маргита Тодорова – директор „Маркетинг и продажби“ в Албена.

"Това означава признаване на качеството на българските медикъл/СПА центрове", изтъква Сийка Кацарова.  

Подписването но договорите е осъществено с помощта на Германо-българската индустриално-търговска камара и на Българския съюз по балнеология и СПА. Било е подпомогнато съставянето на програми, специфични за този вид клиенти, уточнява Деница Колева - член на съвета на директорите на Слънчев ден.

Подписаните договори са за една година, но ако има интерес от германците и ако те са доволни от услугата, ще бъдат подновени. Очаква се и други медикъл/СПА центрове да проявят интерес към подписване на договор със здравно-осигурителни каси в Германия след съответния период на проверка.

Центърът, който кандидатства, трябва да има немскоговорящ екип.

"Химера е да си мислим, че всички говорят английски. Не. Особено когато става въпрос за здравето, хората искат да им бъде обяснено на техния език", допълва още Сийка Кацарова. По думите ѝ одитът е тежък.

Снимка: Венета Николова

Висококатегорийните хотели по Черноморието по традиция работят от дълги години с германските туристи. Какви са изискванията на германските граждани, които биха провеждали възстановителните си процедури у нас?

"Германецът е доста взискателен турист, но пък когато веднъж дойде и му хареса, се завръща отново", смята Деница Колева.

Много ценени са процедурите с черноморска кал, търсени са водните процедури, различни масажи, казва Стефка Латева.

Пациентите, които идват у нас за възстановителни процедури, имат дълъг престой. Необходим е 14-дневен курс. Някои записват и 3-4 седмични курсове на терапия.

За всички тези възможности за рехабилитация у нас трябва да научат повече хора, които са здравноосигурени в Германия.

Според Маргита Тодорова трябва да се организира комуникационна кампания в Германия, която да представя предимствата на българския медикъл/СПА продукт, защото здравната каса не се ангажира с реклама.

"Важно е да се убедят личните лекари на всеки един от потенциалните пациенти, че си струва да се предложи България като дестинация за лечение и профилактика."

Необходима е повече активност от страна на държавата, убедена е и Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. 

"Говорим за ребрандиране на имиджа на България, но какво правим в тази посока? Една Словения използва пандемията, за да ребрандира имиджа си. Здравният туризъм е водещ приоритет в портфолиото, което се предлага от страна на словенския бранд."

Според Кацарова страната ни разполага с модерна инфраструктура за медикъл и СПА процедури, но "много добре "крием" и не си показваме нашите предимства".

Чуйте целия репортаж по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36

120 млн. души са напуснали домовете си принудително

Докато в Швейцария течеше мирната конференция за Украйна, а Израел и Хамас продължват да преговарят за прекратяване на огъня в ивицата Газа, Агенцията за бежанците на ООН излезе с доклад, който показва, че към днешна дата има безпрецедентно висок брой разселени хора заради конфликти. Рекордните 120 милиона души са били принудени да напуснат домовете си..

публикувано на 22.06.24 в 15:30