Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на Стопанската академия в Свищов предлага стипендия и безплатно обучение на Нургюл

| Интервю
Снимка: Здравка Маслянкова

"Цяла България се гордее с постижението на Нургюл Салимова. Ние сме още по-горди, че тя избра именно нашето висше училище за обучението си". Това каза пред БНР проф. Мариана Божинова - ректор на Стопанската академия в Свищов, където тази година Нургюл Салимова ще бъде първи курс в специалност "Маркетинг".
Имаме създадена академична фондация, която подпомага изявените ни студенти както в областта на обучението, така и в спорта, посочи тя. По думите й това става с решение на УС на фондацията, а председател е ректорът на Академията. 

Висшето училище ще отпусне стипендия на Нургюл. Още в началото на септември УС ще се събере и моето предложение ще бъде да подпомогнем Нургюл, добави проф. Божинова и посочи:

"Има много неща, които могат да бъдат направени по отношение на тези "златни деца", които ние не трябва да губим. Такава е дългогодишната политика на нашата Академия. Моите предложения ще бъдат да поемем всички семестриални такси за 4-годишния курс на обучение на Нургюл, също специални стипендии, безплатни учебници и материали, както и възможност за индивидуален план на обучение. Ще обсъдим и други награди. Ще очакваме Нургюл Салимова на тържественото откриване на учебната година - лично да получи тези награди. Искам да добявя, че след като тя вече се е записала и вече си е платила първата семестриална такса - аз ще й върна сумата от мои лични средства и ще покрия тази първа семестриална такса, която е платила". 

Това са шампиони, които искат да бъдат шампиони и в обучението, посочи ректорът на Стопанската академия. По думите й това са отговорни, упорити, прекрасни български млади хора, които са достойни граждани на България. Ние по всякакъв начин трябва да ги съхраним и да ги запазим да се състезават за нас, категорична е тя.

Проф. Божинова посочи още, че във висшето училище имат академичен музей със специален кът, който непрекъснато се обогатява с постижения на изявени студенти - спортисти. Такова място сега ще отделим и на Нургюл, отбеляза тя.

Новата голяма звезда на българския шахмат - момичето, което предизвика истински взрив от обществена съпричастност – Нургюл Салимова, се завръща утре в България след фурора, който беляза класирането й на второ място на Световната купа за жени. 3-ти ден участието й в Баку е сред най-коментираните теми в страната. "Втора на първенството, но първа в сърцата ни" - написаха нейни верни фенове в социалните мрежи. 

Класирането за финала на второто издание на Световната купа по шахмат при жените е най-значимото постижение в кариерата на 20-годишната Нургюл Салимова. Нещо повече - в Баку тя извърши истински подвиг, явявайки се за участие в турнира сама. Подвиг, който предизвика вълна от съпричастност от целия български народ. С класирането си в Баку Салимова си осигури участие в турнира на претендентките за световната титла, който ще се проведе през април следващата година в Торонто. Безспорно този успех я изстреля на световната сцена. Сега прожекторите са насочени към нея, споделя Диян Костадинов, който е носител на златен олимпийски медал по шахматна композиция, 3-кратен шампион за Световната купа и бронзов медалист от Световно първенство. Той подчерта, че Нургюл е впечатлила целия свят с агресивната си игра. Според нея тя има нюх да води инициатива и да атакува.

"Освен това тя показа страхотна психика. В трудни моменти тя изглеждаше непоклатима", подчерта той. Според него Нургюл е уверена и знае какво прави, което е предпоставка за много успехи

Към успеха си в Баку Нургюл Салимова уверено върви от мига, когато е открит нейният талант, а тогава тя е била едва 6-годишна. През 2009 година огромният й потенциал е забелязан от бургаския треньор Живко Жеков. Той започва да работи с нея от 2013 година. За съдбовната среща, както и затова, което предстои пред талантливото ни момиче говори Живко Жеков. Самият той казва, че отдавна не е само треньор на Нургюл, той е част от нейното семейство.

Какво направи Нургюл шампион от световна величина и на какво дължи тя своите успехи, чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие

За да се съхрани широката обществена подкрепа за Украйна в Европа, трябва да е пределно ясно, че НАТО не търси конфронтация с Русия. Това пише германският канцлер Олаф Шолц в публикувана днес в "Икономист" авторска статия. Фон дер Лайен се обяви за изграждане на "железен купол" над Европа Олаф Шолц посочва, че Европа има нужда от..

публикувано на 23.05.24 в 22:55
Генерал Сухраб Ахмедов

Неофициално: Руският генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност

Командирът на 20-а руска армия генерал Сухраб Ахмедов е бил отстранен от длъжност, предаде РБК, позовавайки се на свои източници. По-рано за това съобщи и членът на Обществената палата на Русия Кирил Рогов. Близкият до Кремъл телеграм канал "Рибар" пише, че Ахмедов е временно отстранен от ковандването на армията и изпратен в отпуск. Друг..

публикувано на 23.05.24 в 22:38

Китайски сили обградиха Тайван при учения

Китайски сили обградиха днес 23-милионен Тайван при военноморски и военновъздушни учения и обеща кръвта на "силите на независимостта" да потекат на самоуправляващия се остров. Това съобщиха АФП и Ройтерс Китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Пекин ще "смаже решително" всеки сепаратистки заговор 35 от общо 49 изтребителя и..

публикувано на 23.05.24 в 22:28
Уестминстърският магистратски съд

Британски гражданин е обвинен в подпомагане на руското разузнаване

Британски гражданин беше обвинен в подпомагане на руското разузнаване, след като беше арестуван от полиция за борба с тероризма.  64-годишният Хауърд Майкъл Филипс от Харлоу в графство Есекс беше арестуван в централен Лондон и изправен днес пред Уестминстърския магистратски съд. Следователите са претърсили няколко адреса в Хартфордшър и..

публикувано на 23.05.24 в 22:24
Франк-Валтер Щайнмайер

Германия отбелязва 75 години от приемането на конституцията си

Днес Германия отбелязва 75-атата годишнина от приемането на Основния закон на страната. В реч по време на честванията в Берлин германският президент Франк-Валтер Щайнмайер призова всеки гражданин на федералната република да брани демокрацията и законността. Човешкото достойнство е ненакърнимо. Това гласи член първи на германския Основен закон,..

публикувано на 23.05.24 в 22:18

Трима млади мъже са задържани за отглеждане на канабис в с. Попинци

Криминалисти от РПУ Панагюрище разкриха оранжерия за канабис в село Попинци. Задържани са трима млади мъже. При специализираната акция са претърсени няколко адреса, в един от тях е открита миниоранжерията, която е била оборудваната система за контрол на осветлението, температурата и влажността. Извън това помещение са открити още няколко растения..

публикувано на 23.05.24 в 21:43

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете

Тонове боклук плуват по река Струма след обилните дъждове от последните дни, сигнализират от Общината в Невестино. От тамошната управа са написали писмо до кмета на Кюстендил инж. Огнян Атанасов да разпореди почистване на коритото на река Банщица, особено при кв. "Изток", откъдето денонощно "тръгват" подвижни сметища към реката.  По социалните..

публикувано на 23.05.24 в 21:38