Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Младен Влашки: Идеята за единение се развива на литературното поле в Пловдив като взрив

Младен Влашки
Снимка: БНР

След Освобождението Пловдив е на само столица на Източна Румелия, но и се превръща в културен и образователен център, обединяващ духовните търсения и стремежи на прохождащата интелигенция от всички български земи. 

Все още изявените български имена в литературата са малко, но най-значимите представители идват в Пловдив. 

Периодиката също е в подем, а книгоиздаването е с традиции още от Възраждането. Разглеждайки тези културни напластявания, много изследователи считат, че това е и една от причините именно в града на тепетата да се роди и осъществи идеята за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. 

А в сърцето на Пловдив- между Римския стадион, входа към Стария Пловдив и Джумая джамия- от 2011 година има и литературна градина, наречена „Седмият хълм“, открита тогава неслучайно в навечерието на 6 – ти септември. 

Как емоцията на българите за единение се проектира именно на литературното поле и то точно в Пловдив, за "Нощен Хоризонт" разказа доц. Младен Влашки - литературен историк, гост-преподавател в Университета „Георг-Август“ в Гьотинген (Германия) и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“:

"Развива се нещо като взрив, защото литературният живот по това време, преди Съединението, е в Пловдив. И в момента на съединяването на тези две части на България, изградената вече литературна система се разширява като взрив и се разнася вече по цялата страна.

Така че, Съединението играе и тази роля.

Като кажем и това, че тук, в Пловдив са учебникарите, големите фигури. Тук Иван Вазов и Константин Величков правят онази прословута "Българска христоматия", която ще научи българите какво е епос, какво е епиграма, ще ги научи на литературните жанрове, ще им даде образците от световната литература. Тука става. И след Съединението това нещо мощно се разгръща, като голяма част от него отива и в София, като нова столица, сподели доц. Младен Влашки.

"По това време на Съединението в Пловдив се намира големият интелектуален и културен живот на българите. Това е видно от кореспонденцията на Константин Величков - как идеята на Съединението и от литературна гледна точка ги занимава - защото тук са големите сили. Тук е Захари Стоянов, Вазов, Константин Величков, Петко Славейков - тук са големите имена на литературата, тук се издават и големите мощни вестници, разказа още Влашки. 


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лена Бориславова

Според Лена Бориславова Борисов се надява да няма кабинет "Желязков"

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се надява проектокабинетът с премиер Росен Желязков да не получи подкрепа, каза днес Лена Бориславова от "Продължаваме промяната - Демократична България": Според нея кабинетът "Желязков" е 50% е кабинет, в който министрите бяха свалени с протести преди няколко години, другите 50% са на Делян Пеевски: "Никой не..

публикувано на 03.07.24 в 10:27

Гърците благодарят за "братската българска помощ" при гасенето на пожарите

Гърците благодарят на българските пожарникари за помощта при гасенето на горските пожари. Захлаждането днес облекчи обстановката, но силният вятър може да създаде проблеми. На остров Тасос, където почиват много български туристи, гръм запали гора. Засега не се налага евакуация. Останалите пожари към момента са частично или напълно овладяни...

публикувано на 03.07.24 в 10:23

НС с временна комисия за проверка на влиянието в правосъдната система на Нотариуса и Еврото

Със 117 гласа "за" и без дебати – мнозинството в Народното събрание подкрепи създаването на нова временна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства за дейността около групата на Мартин Божанов - Нотариуса и Петьо Петров - Еврото. ГЕРБ-СДС и ДПС бойкотираха предложението на ПП-ДБ, като 62 от ГЕРБ-СДС гласуваха против, а..

публикувано на 03.07.24 в 10:15
Дарин Георгиев от

ПГ на "Величие" ще гласува против правителство с първия мандат

ПГ на "Величие" е единна и всички депутати ще гласуват против правителство с първия мандат. Това заяви зам.-председателят на групата Дарин Георгиев. Георгиев каза, че на заседанието на ПГ снощи не са коментирали обвиненията на Ивелин Михайлов към председателя на групата Николай Марков и отрече да има разцепление сред тях.

публикувано на 03.07.24 в 10:05

Глоби до 5000 лв. в Дупница за непремахнати предизборни плакати

Глоби от 1000 до 5000 лева налага Общината в Дупница за 10 партии и коалиции, които в 7-дневен срок не премахнаха предизборните си плакати, каза градоначалникът Първан Дангов. На практика са санкционирани основните участници в предизборната надпревара, като има и драстични случаи. В разгара на предизборната кампания в Дупница се разгоря..

публикувано на 03.07.24 в 10:04
Мартин Михайлов

20-годишния Мартин Михайлов за страстта да си спортен журналист

Лятото на 2024 се оказва изключително богато на спортни събития. Европейското първенство по футбол, Летните олимпийски игри в Париж, Wimbledon и US Open.  Отразяването на спортните първенства е една от отговорностите на спортния журналист. Предимството на тази професия е, че хората, които са занимават с нея имат възможност да опознаят света,..

публикувано на 03.07.24 в 09:44
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28