Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рори Милър от Master Chef и неговата кулинарна книга - "На око"

2
Рори Милър
Снимка: Личен архив

За една само на пръв поглед кулинарна книга ще ви разкажем. Неин автор е американецът Рори Милър, който живее у нас вече близо 15 години. 

Някой от вас сигурно го познават като участник в един от сезоните на реалитито Master Chef. Едва 19-годишен заминава за Италия, където работи като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски. Създава крафт бири и е нает е за главен готвач в няколко ресторанта. 

"Преди повече от 15 години дойдох, за да работя тук в България, после заминах, но се върнах по-късно за постоянно...Книгата се казва "На око", защото българските домакини често използват този израз. Четири години я писах, исках да посетя 100 села, а не 9, но видях, че от всяко село има много какво да науча, каза за "Закуска на тревата" Рори Милър.

Книгата на Рори Милър се казва „На око“ и съдържа кулинарните му приключения по българските села. В изданието има 220 цветни снимки от фотографите Иво Недялков, Стефан Каменов и Асен Величков. Томът излиза в превод от английски език на Даниела Константинова, а редактор на книгата е журналиста Милена Димитрова

"Аз се радвам, че от всички приключения на Рори излезе една стройна и подредена книга. Тя е весела, забавна, приятна за четене и с полза. За мен като откритие беше идеята, един американец да обикаля затънтените български села. Той казва, че речникът му се обогатява с всяко връщане от някое българско село..., но той пише и как ние сме изоставили възрастните си родители и близки на село...

В тази книга ми хареса и това, че той преоткри миналото на нашите села, а той се вписа съвсем приятно в българската действителност. Той с една Лада 1500 обиколи някои от селата, така че да отговаря на действителността, разказа за "Закуска на тревата" Милена Димитрова.


Какво е кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник и чорба с луканка ще научите ако прочетете „На око“, защото в нея наистина има любопитни и интересни истории за четене.  

Книгата с кулинарни рецепти от българските села е вече на книжния пазар от изд. „Книгомания“. 

Авторът е гостувал в Неговановци, Салаш, Челопек, Паволче, Горно Пещене, Кабиле, Воден (Ямболско) и Дряново (Родопи), а сред показаните рецепти са кумски петел, кокоша саламура, попска яхния, просеник, пълнена тиква с месо, чорба с луканка, зелеви сарми, курбан, качамак, боб.

Най-любимата му закуска е мекици, които по неговите думи са по.вуксни от Донат.

Изданието съдържа на 220 цветни снимки от фотографите Иво Недялков, Стефан Каменов и Асен Величков. Автор на илюстрациите и корицата е Кремена Ягодина, а на дизайна на книгата - Тодор Манолов. Томът излиза в превод от английски език на Даниела Константинова.

Следват представяния на книгата в Бургас (18 октомври), Варна (19 октомври) и Пловдив (26 октомври).


Рори Милър е роден в град Такома в американския щат Вашингтон. На 19 години заминава за Италия, където работи като строителен работник, майстор по пиърсинг, берач на маслини и учител по английски. В България се установява преди 15 години. Създава крафт бири, нает е за главен готвач в няколко ресторанта и основава заведения за бързо хранене.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09