Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бенямин Нетаняху: Ще унищожим "Хамас"

Дим се издига над Ивицата Газа след въздушна атака на израелската армия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че армията ще действа, за да унищожи "Хамас" след атаката му срещу Израел. 

"Хамас започна жестока и зла война. Ще спечелим тази война, но цената е прекалено висока. Израелската армия незабавно ще използва цялата си мощ, за да разруши капацитета на "Хамас". Ще ги унищожим и ще постигнем огромно отмъщение за този черен ден, който те причиниха на Израел и гражданите му", каза Нетаняху в кратко обръщение по телевизията.

Това е много труден ден за всички нас. Това, което стана, никога не се е случвало в Израел и няма да позволя да се случи отново, каза още Нетаняху. Той подчерта, че цялото правителство стои решението да има категорични ответни действия срещу "Хамас". 

Палестинската групровка предприе мащабно нападение срещу Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от ивицата Газа и акции за убийства и отвличане на хора. Израел отговори с масирани въздушни удари. Към момента се съобщава за 250 загинали в Израел и над 230 в Газа. Хиляди са ранените и от двете страни. Израелската армия се подготвя да осъществява не само въздушни атаки, а също и наземна офанзива. Военните са предупредили жителите на няколко района в Газа да напуснат домовете си, защото ще извършат удари срещу цели на "Хамас". 

Американският президент Джо Байдън подчерта непоколебимата подкрепа на Вашингтон. "Съединените щати подкрепят Израел. Никога няма да пропуснем да ги подкрепим. Ще гарантираме, че имат помощта, от която се нуждаят гражданите им, така че да продължат да се защитават," заяви Байдън.

Вашингтон и Тел Авив вече преговарят за предоставянето на американска военна помощ, съобщава източник от Белия дом пред Франс прес. 

Рано е да се каже обаче дали Иран е бил директно замесен в мащабната атака на "Хамас", посочва високопоставен служител на Белия дом пред агенцията. По-рано говорител на групировката заяви за Би Би Си, че тя е имала подкрепата на Техеран за нападението, както и че други държави също са помогнали на "Хамас", но без да уточнява кои са те.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова за спокойствие и стабилност на Западния бряг след разговор с палестинския президент Махмуд Абас. 

Саудитска Арабия настоя за "незабавно прекратяване на конфликта между палестиците и Израел".

Съветът за сигурност на ООН ще заседава днес заради атаката на "Хамас" срещу Израел, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нападението и настоя да бъдат положени всички дипломатически усилия, за да се избегне разрастване на конфликта. "Генералният секретар е дълбоко разтревожен и призовава за максимална въздържаност", съобщиха от пресслужбата на Гутериш.

Заради ситуацията редица авиолинии отмениха полетите си до Тел Авив. Сред тях са "Америкън еърлайнс", "Ер Франс" и "Луфтханза".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Джо Байдън: САЩ подкрепят непоколебимо Израел

Съединените щати подкрепят непоколебимо Израел, заяви американският президент Джо Байдън след атаките на "Хамас". Палестинската групировка предприе мащабно нападение срещу Израел с изстрелването на няколко хиляди ракети от ивицата Газа и акции за убийства..

публикувано на 08.10.23 в 00:44
Израелските сили за сигурност са в повишена готовност южно от град Ашкелон, 07 октомври 2023 г.

Сражения на 22 места по границата на Израел, десетки са пленени

Според израелски източници най-малко 200 души са загинали, а повече от 1100 са били ранени при голямото изненадващо нападение, предприето днес от Хамас от ивицата Газа, предаде агенция ДПА. По данни на израелската армия въоръжени палестинци също..

обновено на 07.10.23 в 21:03

Президентът Радев: България категорично заклеймява терористичните атаки срещу Държавата Израел

България категорично заклеймява терористичните атаки от тази сутрин срещу Държавата Израел, при които загинаха и бяха ранени много мирни граждани. Това заявява президентът Румен Радев в позиция във връзка с ескалацията на напрежението след..

публикувано на 07.10.23 в 18:33
Дим край електроцентрала в индустриалния комплекс на израелския град Ашкелон след изстрелване на ракети от Газа, 07 октомври 2023 г.

Близо 300 убити и 1700 ранени в сраженията между Израел и Хамас

Най-малко 100 души бяха убити, а над 700 ранени в Израел вследствие на атаката на палестинското движение Хамас. Това е най-смъртоносното нападение от години в Израел. Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение Хамас, което..

публикувано на 07.10.23 в 17:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47