Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крум Зарков: Управляващите са решени да направят конституционни промени, но не ги интересува точно какви

| Интервю
Крум Зарков
Снимка: Мария Филева

Съветникът на президента по правните въпроси и бивш правосъден министър Крум Зарков заяви пред БНР, че правната стойност на подписаното споразумение между властта и протестиращите енергетици и миньори е съмнителна, а същността му – неразбираема.

"Това е текст, в който всяка точка противоречи на предишната, а двете заедно противоречат на казаното. Правната стойност на този текст сама по себе си е съмнителна, но неговата същност и логика – неразбираема. Всяко нещо казва обратното на казаното по-горе".

По думите му дори не е ясно от кого е подписано това споразумение. Той изрази опасение, че "нищо няма да се случи":

"Голям шум, протест, връщане назад, неяснота. Крайният резултат обаче е 0".

В предаването "Неделя 150" Крум Зарков отбеляза, че не може да разбере каква точно е политиката на мнозинството по този въпрос, както и по много други. Същото се отнася и за конституционните промени, подчерта той. И обясни:

"Останах с впечатлението, че управляващата коалиция са твърдо решени да направят промени в Конституцията, но не ги интересува много точно какви. Те имат нужда от това знаме, нещо трябва да се случи. Нищо не е ясно, защото ми се струва, че те не се опитват да объркат хората, а просто сами са объркани по отношение на целта, която преследват. Целта в началото беше да се направят някои промени в частта "съдебна власт", които да осигурят напредъка по реформи, които вече са ангажирани. Тази цел обаче беше размита. И сега вече целта е само да има някаква конституционна промяна, за да може да има някаква легитимност, някакво обяснение на тези партии, които не се харесват, по отношение на собствения им електорат, тъй като нямат отговор на въпроса – вие защо сте с другите. Струва ми се, че атаката на фундамента на българската държавност – Конституцията, е твърде висока цена за това, че някой няма ясен отговор към собствените си избиратели и не смее да каже "Искаме да сме с тези, защото без тях не може да сме на власт, а за нас е важно да бъдем на власт". Бягството от този отговор ни води до непрекъснати провали".

По думите му механизмът за разследване на главния прокурор е замразен с ненужен закон, гласуван от новото мнозинство. А ВСС беше застопорен, успокоен и оставен, подчерта Зарков.

Според него разделянето на ВСС може да продължи. Трябва обаче внимателно да бъде разгледан баланса по отношение на прокурорската колегия, защото не трябва да изпадаме от едната крайност в другата, отбеляза той. По думите му трябва да се помисли и до каква степен пленумът на ВСС с ограничени правомощия би могъл да продължи на функционира.

"Важни са и хората, които ще бъдат избрани в следващия ВСС, който ще избере следващия главен прокурор. Депутатът, министърът, премиер-министърът, главният прокурор – всеки, натоварен с власт, трябва да има и себесъзнаване за собствените си възможности и правомощия и да се самоограничава. Управлението не е тропане по масата", коментира бившият служебен правосъден министър. 

Според него и антикорупционният закон не е приет по качествен начин. Той се съмнява в неговата ефективност. По думите му няма гаранции, че ще бъде политически независим. За номинационната комисия Зарков смята, че в нея ще бъде възпроизведена сглобката.

Той смята, че в последните 4 месеца няма стъпки напред, а има стъпки назад.

Запитан дали президентът Румен Радев ще прави партия , Крум Зарков отговори: "След като спре да бъде президентът Радев, става български гражданин и може да прави каквото реши в рамките на своите права".



Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рамадан Аталай

ДПС изключи от парламентарната си група Рамадан Аталай

Зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова изчете днес решение от заседание на парламентарната група на ДПС, което се е провело тази сутрин и на което групата е изключила от състава си Рамадан Аталай. При гласуването 44 депутати са били "за", без "против" и "въздържали се". Предстои да стане ясно дали Аталай ще остане..

публикувано на 03.07.24 в 09:28

Изкуственият интелект в помощ на специалистите по човешки ресурси

Специалистите по човешки ресурси използват изкуствен интелект. Това е доста обичайна вече практика, която служи за улеснение, каза пред БНР Пламена Гетова, която работи в тази сфера.  Изкуственият интелект е първият, който "чете" дори и автобиографията ви , обяснява специалистът по човешки ресурси. По думите ѝ той е като част от първата цедка,..

публикувано на 03.07.24 в 08:50

Ще спечелят ли лейбъристите изборите в Обединеното кралство след 14-годишно управление на Консервативната партия

Днес е Ден за размисъл в Обединеното кралство. Утре в 7 часа сутринта избирателните секции ще бъдат отворени и милиони британци ще могат да упражнят правото си на глас в едни изключително важни за страната общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия.  Какво ли не преживяха британците, особено през последните..

публикувано на 03.07.24 в 08:42
Пенка Георгиева

Пациентски организации "Заедно с теб" не подкрепят протеста на фармацевтите

" В никакъв случай не можем да подкрепим натиска и напрежението, което създават фармацевтите с отказа си да осигурят достъп до лечение на пациентите с хронични заболявания, както и на пациентите с остри заболявания, които биха се нуждаели от лечение, които биха достъпили трудно до аптеката и няма да могат да влязат и да получат своето лечение"...

публикувано на 03.07.24 в 08:33
Борис Джонсън на предизборно събитие на торите в Лондон, 2 юли 2024 г.

Борис Джонсън удари рамо на Риши Сунак в предизборната кампания на Острова

Бившият британски премиер Борис Джонсън се появи за първи път в хода на предизборната кампания на фона на очаквано тежко поражение на управляващите консерватори на общите избори в четвъртък. Торите напрягат до крайност всичките си "политически мускули" и ангажират най-тежката си артилерия в опит да променят обществените нагласи в последния..

публикувано на 03.07.24 в 08:13
Андрей Райчев

Андрей Райчев: 50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет

50 на 50 е възможността да бъде гласуван кабинет днес . Такава прогноза направи пред БНР социологът Андрей Райчев.  "Политиците преговарят помежду си и това е положително. Трябва да им  разрешим да се договорят, но на принципна основа". Райчев смята, че Бойко Борисов е предприел единственото логичното действие. "На страната не ѝ..

публикувано на 03.07.24 в 08:02
Константин Мравов

Редакторът в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му станаха родители на момче

Колегата ни в новините на "Хоризонт" Константин Мравов и съпругата му Наталия станаха родители за първи път. В столичната болница "Света София" се роди бебето Георги. Той е със завидните мерки от 52 сантиметра и 3 килограма и 680 грама. Малкият Георги и майка му спечелиха голямата битка с незаменимата помощ на жените от акушерска практика..

публикувано на 03.07.24 в 07:56