Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители: Ощетени и дискриминирани сме

Защо пенсионирани учители не успяват да си вземат увеличените със задна дата заплати?

Синдикатите: Да си искат парите със заявление до директорите. Основанието - Кодексът на труда

Снимка: БГНЕС

Пенсионирани учители от Ловеч не са получили със задна дата увеличените си от 1 януари заплати. Директори на училища твърдят, че нямат правно основание да изплатят изработеното от преподавателите и липсва нормативна уредба за това. Преподавателите смятат, че са ощетени и дискриминирани. Казусът засяга стотици пенсионирани учители от цялата страна, както и работещи в образователната система, които са прекратили трудовите си правоотношения по други причини. 

"Синдикатите просто ни предадоха, не знам как са подписали този анекс", казват пенсионирани ловешки преподаватели.

Засегнатите учители са изготвили и колективен граждански иск срещу МОН, за да защитят по съдебен път правата си.

"Липсва нормативна уредба, по която ние като директори да можем да изплатим тези средства", уточнява директорът на Природо-математическата гимназия в Ловеч Венцислав Георгиев.

Анексът от 10 август, който регламентира увеличението на учителските заплати, не урежда правата на учителите, които са се пенсионирали преди тази дата, смята той.

"Няма разписана методика, по която да бъде направено това", твърди Георгиев. По думите му има парадокс, защото страните, подписали колективен трудов договор, сега излизат с различни становища.  

"Имаме желание, но нека бъде разписано в нормативната уредба как точно да се случи", декларира училищният директор.

"За хората, които работят и след 10 август, няма недоразумения. Синдикатите никого не са предавали", заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа".

Кодексът на труда визира възможността прекратилите своите трудови правоотношения, да поискат тези суми, които им се дължат, подчерта той. По думите му има тригодишен давностен срок за това.

Те имат право на тези средства и биха могли да ги поискат със заявление до директора, уточни синдикалистът. По думите му, ако директорът откаже, може да се сезира инспекцията по труда.

Немалко директори вече са изплатили тези суми на хора с прекратени трудови правоотношения и нямат никакви съставени актове, настоя той.

"Директорите, където имат възможност, бих ги посъветвал да изплатят тези средства. Директорът сам не може да го реши това. Трябва да е след заявление. Със заповед им изплащат тези средства."

Детайли по темата слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18