Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ПП и ДБ дължат отговори на обществото как Пеевски стана светъл и приемлив"

Полина Паунова: Интересно е отсъствието на Борисов и Пеевски от дебатите по вота

"Вотът е логичният завършек на тази игра с въглищата"

| Интервю
Полина Паунова
Снимка: Стопкадър, Денят с В. Дремджиев

Интересно е отсъствието на Бойко Борисов и Делян Пеевски от пленарната залата при дебатите по вота на недоверие.

Това каза пред БНР журналистката от "Капитал" Полина Паунова и изказа очакване да няма изненади при гласуването на вота. 

Според нея този горещ картоф с енергетиката е от последното правителство на Борисов, "когато той в Брюксел говореше, че България ще се съобрази с всички изисквания на ЕС, но неговите министри публично говореха, че работата на ТЕЦ-овете ще продължи до 2050 г.".

По думите на Паунова единственият смисъл, който има внасянето на този вот на недоверие ( от "Възраждане", ИТН и БСП - б.р.), е "опит да се яхне тази игра с въглищата" и намиране на трибуна за предизборна кампания.

"Този вот е логичният завършек на тази игра. Протестиращите енергетици две седмици не могат да обяснят точно какво искат, защото аз не мога да разбера какво искат те, защото е ясно какво следва да се случи в сектора".

В предаването "12+3" журналистката коментира отношенията между партиите, които подкрепят кабинета "Денков-Габриел":

"Интересна е не само ролята на ГЕРБ, но и на ДПС. ... За начинът, по който да бъде яхнато правителството - некоалиционно на ПП-ДБ и ГЕРБ, а от друга страна отривисто включват ДПС към въпросната сглобка - всички основания бяха в начина на формиране на този кабинет. А той беше пиарски - как ще изглежда, а не какво е. Затова не виждаме политическа коалиция, която би отредила ролите и отговорностите в това управление. Доста от скандалите стават именно заради тази неясното".

"ПП и ДБ дължат много отговори на обществото как Делян Пеевски стана светъл, видим и приемлив. И как от хора, които щяха да демонтират модела "Борисов и Пеевски", това управление трябва да обясни защо легитимира Пеевски. Той е все още санкциониран от САЩ за корупция (по глобалния закон "Магнитски"). Защо медиите допускат Пеевски да говори без никакъв въпрос към него? Но и ПП-ДБ къде са?", коментира още Полина Паунова.  

Интервюто на Снежана Иванова с Полина Паунова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Внимание: Хакери дебнат банковите карти

Компаниите не оповестяват хакерските пробиви, за да не бъдат подвеждани под отговорност под българското и европейското законодателство , казва Симеон Нгуен, който е етичен хакер и част от обучителния екип на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия", който прави безплатни обучения за фирмите – как да се защитават от хакери. По думите му..

публикувано на 13.06.24 в 11:24

Битката за педиатри - решим ли е проблемът?

Няма достатъчно обучителни практики. Има обаче млади хора, които искат да специализират , твърди доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. " Желаещи има. Проблемът е решим , но ще отнеме време." Детските болести да са по-широко застъпени в специализацията по обща медицина, призова..

публикувано на 13.06.24 в 10:37

Тодор Червенков: Това бяха най-мъчителните избори

" Това бяха най-мъчителните избори откакто се занимавам с избори в Лион - от 5-7 години, поради много причини, но главно поради самата сложност на изборния процес , заложена в Кодекса, и поради някои непредвидени обстоятелства на местна почва, които се появиха". Това мнение изказа пред БНР Тодор Червенков – председател на секционна..

публикувано на 12.06.24 в 10:54
Християн Пендиков

Маринела Величкова: Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с изключително много отлагания, понякога доста смешни. Това коментира пред БНР кореспондентът на БТА Маринела Величкова преди поредното заседание по делото в Охрид, което на няколко пъти се отлага заради невъзможност двамата свидетели да бъдат призовани. Тя напомни, че..

публикувано на 12.06.24 в 09:40
Юлияна Николова

Юлиана Николова: Крайнодесните показаха, че не могат да постигат общи цели

Пространството в ЕП е изместено вдясно, но не чак толкова крайно, колкото се очакваше преди изборите. Това заяви пред БНР Юлиана Николова, директор на портал "Европа". "Ако погледнем общия пейзаж в ЕП, както че ли се набива на очи, че крайнодясното засилва своето присъствие. Има около 100 депутата, които все още не са се..

публикувано на 11.06.24 в 15:29
Светлин Тачев

Избирателите на "Величие": Повече жени, млади хора, висшисти от областни градове

" Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП. Мъжете са насочени по скоро към ДПС, "Възраждане", дори към ИТН. Интересното е "Величие" - като че ли малко повече жени са гласували за тях ".  Тези данни обяви пред БНР Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан".  ИТН, ПП-ДБ и "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват..

публикувано на 10.06.24 в 12:14

Иван Начев: Няма партия - победител. Това е пирова победа

" Няма нито една партия, която да е победител. Това е една пирова победа. Всички партии губят като подкрепа ". Това мнение изказа пред БНР политологът Иван Начев. "Най-големите губят, включително и т.нар. партия-победителка - тя има над 100 хил. гласа загуба в сравнение с предишни парламентарни избори. Това показва, че не само партиите на..

публикувано на 10.06.24 в 11:34