Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел към ООН: 1,1 млн. палестинци да напуснат северната част на Ивицата Газа в следващите 24 часа

| обновено на 13.10.23 в 13:07
Опустошени сгради в град Газа, 10 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израелската армия е информирала ООН, че около 1 100 000 палестинци трябва да напуснат северната част на Ивицата Газа през следващите 24 часа и да се насочат към южните райони на анклава. 

Израелските военни призоваха жителите на град Газа да го напуснат, тъй като през следващите дни там предстоят интензивни военни операции. Препоръчва се те да се насочат към южната част на Ивицата Газа, като се уточнява, че завръщането им в града може да стане едва след специално разрешение. 

Говорителят на световната организция Стефан Дюжарик предупреди, че придвижването на над 1 милион души не може да се осъществи без опустошителни хуманитарни последствия. Той призова тази заповед, ако се потвърди, да бъде отменена, за да не се превърне трагедията в катастрофална ситуация. Последва незабавна реакция на израелския посланик в ООН, който определи изявлението на Дюжарик като "възмутително".

13 заложници, взети от Хамас след атаките в Израел, са загинали по време на изрелските въздушни удари в Ивицата Газа, твърдят от въоръженото крило на ислямистката групировка - Бригадите Ал Касам. В отговор на израелските дейстивя са били изстреляни 150 ракети срещу израелския град Ашкелон. 
Израел струпва танкове по границите на Ивицата Газа на фона на продължаващите въздушни удари и съобщенията за планирана сухопътна операция срещу Хамас.

Същевременно Агенцията за палестинските бежанци съобщи, че международните служители и центърът за операции вече са преместени в южната част на Ивицата Газа. 

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси отправи спешен призив за събиране на 294 милиона долара в отговор на неотложните нужди на палестинците. 

Над 420 000 души в Ивицата Газа са останали без подслон. 

25 палестинци са загинали при израелски обстрел в бежанския лагер Джабалия, съобщават местни медии. Според палестинския вътрешен министър жертвите са двойно повече. По последни данни над 1500 палестинци са загинали от началото на конфликта, а ранените са над 1600.

При атаките на Хамас в края на миналата седмица са загинали над 1300 израелци. 

Палестинският президент Махмуд Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни. Египетският президент заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. Външният министър на Иран предупреди, че продължаването на престъпленията срещу палестинците ще получи отговор от "останалите от оста".

Израелският парламент одобри съставянето на военновременно правителство, ръководено от премиера Бенямин Нетаняху и водещия опозиционен политик Бени Ганц. Според наблюдатели е необходима широка коалиция, която да прокара важни военни и политически решения през следващите дни. Израелските власти призоваха израелците по света да бъдат бдителни заради обявения от Хамас Ден на гнева днес.

В Париж, при митинг в подкрепа на палестинците снощи полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участниците, които обвиняват Израел за гибелта на цивилни в Ивицата Газа. Френският президент Еманюел Макрон призова Израел към "твърд", но "справедлив" отговор след "терористичната атака" на "Хамас".

Американският министър на отбраната Лойд Остин пристига в Израел за разговори с премиера Нетаняху, членове на новото израелско извънредно правителство и военни представители.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разговаря днес с палестинския президент Махмуд Абас в Йордания. По-рано Абас осъди насилието и убийствата на цивилни и от двете страни.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси заяви, че палестинците трябва да останат твърди и да запазят своето присъствие върху земята си. 

Той призова за спешна доставка на хуманитарна помощ за Ивицата Газа през граничния пункт с Египет. 

В иранската столица Техеран хиляди излязоха на шествие в подкрепа на палестинците.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Окръжната прокуратура във Варна иска прекратяване на дейността на две сдружения

Окръжната прокуратура във Варна е поискала прекратяване на дейността на две сдружения,чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост и единството на нацията, както и към разпалване на етническа или религиозна вражда. Става дума за сдружение "Българско национално движение "Шипка" и сдружение "Български воински съюз "Васил Левски",..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Мълния удари млад мъж в София

Мълния падна в непосредствена близост до млад мъж в София в  18:53 часа в района на бензиностанцията в кв. "Младост" 1.  Градушка с размер на лешник падна в София (обновена) Мъжът е на 30 години.  Откаран е в болница "Св. Анна", заявиха за БНР от "Спешна помощ".  А междувременно светофар се запали в района на Централни хали.  Според..

публикувано на 22.05.24 в 19:34

Демонстрационните машини за вота са предоставени на общините в Габровско

Демонстрационните машини за вота на 9 юни са предоставени на общините в Габровския избирателен район. Устройствата ще са на разположение, по определен график, на всички избиратели, които искат да се ориентират по-добре и пробно да гласуват.  Подготовката за предстоящия вот преминава нормално в Габровския избирателен район и в предвидените..

публикувано на 22.05.24 в 19:29

Повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на РСМ

Днес се провежда повторно гласуване за парламент в седем секции на територията на Северна Македония. До него се стигна, след като Държавната избирателна комисия прецени, че в тези секции е имало нарушение на изборите на 8 май, съобщава БТА. Жалбите за нарушенията бяха внесени от социалдемократите, които загубиха изборите, ВМРО-ДПМНЕ, които ги спечелиха,..

публикувано на 22.05.24 в 19:24
Мигранти на борда на кораб на бреговата охрана пристигат в пристанището в Каламата, Пелопонес, Гърция, архив, юни 2023 г.

Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море

Гръцките власти спасиха днес мигранти от потъваща лодка до остров Крит. Настаняват ги в нови места за временно пребиваване с добри условия и за майки с деца, информират местните власти.  Продължава мигрантският натиск към гръцките острови в Егейско море, съобщават от охраната на морската граница на Гърция. Днес успешно беше проведена..

публикувано на 22.05.24 в 19:09

Градушка с размер на лешник падна в София (обновена)

Силният дъжд и градушка в София доведоха до закъснения на полети на столичното летище. То остана отворено за кацащи самолети, забавянето е за три полета.  Няма отменени,  както и пренасочени  полети .  55 са сигналите за нанесени щети от дъжда и вятъра в столицата, съобщиха от пожарната. Към 19 ч. на терен работят над 10 екипа...

обновено на 22.05.24 в 18:54
Проф. д-р Мария Стаевска

Алергиите се увеличават. Скоро половината население в напредналите страни ще страда от някаква форма

" Алергиите са една от болестите на модерното време и се увеличават все повече. Смята се, че много скоро половината от населението на напредналия свят ще има някаква форма ".  Това обясни пред БНР проф. Мария Стаевска, председател на Българското алергологично дружество.  Тя е сред участниците в Седмата национална конференция "Пролетни алергологични..

публикувано на 22.05.24 в 18:53