Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронните рецепти за антибиотици влизат в сила от понеделник

| Интервю
Снимка: БГНЕС

От понеделник, след кратко отлагане влизат в сила електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици.

Ограничаването на самоволното купуване на антибиотици е положителна стъпка за всички – и за пациентите, и за лекарите, смята д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София – област.

Ще имаме успех, когато бъде прекратена практиката пациент да може да си купи антибиотик без рецепта. В аптеките трябва да има контроли, посочи тя. Личният лекар критикува практиката както да си купиш антибиотик без рецепта, така и самите фармацевти да предлагат антибиотици за нещо, което изисква преглед.

И досега можеше да се поиска отчетност какви антибиотици са получени в аптеките и какви са продадени, уточни д-р Чобанова.

Освен че се дават антибиотици за вирусни инфекции, пациентите променят сами терапевтичната схема. Всичко това води до антибиотична резистентност, изтъкна тя в предаването "Хоризонт до обед".

Проверяващият може много лесно в дневника за отпуснатите рецепти да провери какво е отпуснато, каза пред БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. По думите му проверките са редовни, има и драстично увеличение на глобата за отпускане на лекарство без лекарско предписание.

"Продължава предписването на антибиотици за вирусни заболявания", потвърди той и допълни, че не се забелязва повишен интерес за закупуване на антибиотици преди въвеждането на електронните рецепти за тях. Костов напомни, че старите хартиени рецепти имат 6-месечна валидност и по отношение на двете фармакологични групи, за които се въвежда електронното предписване. 

Лекарският съюз е голям противник на електронните рецепти. Те имат и известно основание да бъдат отложени заради липсващ софтуер в лекарските кабинети, коментира Костов. 

"Електронните рецепти са без алтернатива", подчерта той.

Според д-р Виктория Чобанова няма никакво основание за притеснение, защото чрез мобилното приложение изписването става много лесно и бързо и не се изисква непременно наличие на софтуер на стационарен компютър.

"Мобилното приложение е много добре работещо. Призовавам всички да си го инсталират, защото никой не знае къде ще се наложи да изписваме рецепти."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор на митрополит в Сливенската епархия

В Сливенска епархия днес отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари. Днес 42 епархийски избиратели ще трябва да изберат между шест епископи. Отново избори за Сливенски митрополит днес Изборният ден започна с литургия в храма "Свети Димитър" в Сливен. Избирателите вече са в сградата на Сливенска митрополия, където ще..

публикувано на 19.05.24 в 12:31

Васил Терзиев обеща поне един лифт на Витоша да заработи до края на мандата му

Кметът на София Васил Терзиев пое ангажимент до края на неговия мандат да заработи поне един лифт на Витоша. По-рано днес от групата  на ГЕРБ - СДС в Столична община поискаха освобождаването на заместник-кмета по правни въпроси на Столичната община заради възможното постоянно спиране на Симеоновския кабинков лифт - последната такава връзка на..

публикувано на 19.05.24 в 12:13

Възпалителните чревни заболявания нямат граници

Около 4 хиляди българи живеят с възпалителни чревни заболявания , които изискват редовно проследяване и поддържане на организма чрез правилно хранене и спорт. Данните са на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит , които в днешния Световен ден за борба с тези заболявания организират среща между лекари и пациенти в София...

публикувано на 19.05.24 в 12:02

Преподаватели от ЮЗУ "Неофит Рилски" се включват в утрешния протест в София

Преподаватели и служители от Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще участват в националния протест пред Министерството на финансите утре. Те ще бъдат подкрепени и от студенти, които също тръгват за столицата. Искането на преподавателите и служителите в държавните университети не е само за повишаване на заплатите, защото в закона за..

публикувано на 19.05.24 в 11:56

Украйна е атакувала Крим с ракети, руската офанзива в Харковска област продължава

Украйна е атакувала окупирания полуостров Крим с американски далекобойни ракети ATACMS, твърдят назначените от Москва местни власти, като деветте снаряда са били свалени. За няколко часа е било спряно движението по моста над Керченския проток. Силите на Киев са изстреляли и близо 60 дрона по южни руски области като петролна рафинерия в..

публикувано на 19.05.24 в 11:45
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Евтим Милошев: Очакваме ръст над 10% от летния туристически сезон

Очакванията ни за летния туристически сезон са големи, оптимистичната ни прогноза е ръст от 10%, а ако е над 10% ще е отлично. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев интервю пред БНР. Оптимистичната му прогноза се базира на разговорите му с бранша, работодатели, туроператори и представители на сектора. „В петък открихме..

публикувано на 19.05.24 в 11:31
доц. Христо Попов

Доц. Попов: На 11 юни готвим мащабна експозиция за праисторическия обект - "Провадия - Солницата"

Националният археологически институт с музей при Българска академия на науките участва в инициативата "Европейска нощ на музеите – София", организирана от Френският институт в България в партньорство с Министерство на културата и Столична община, съобщават от музея. "Нощта на музеите предизвиква все по-голям интерес през годините, посетителите..

публикувано на 19.05.24 в 11:26