Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тел Авив няма да се откаже от военна операция в Северна Газа"

Димитър Къцарков: Палестинците трябва да кажат, че "Хамас" не е Газа

"Не виждам как може да има преговори на Израел с "Хамас"

| Интервю
Димитър Къцарков
Снимка: Стопкадър, Euronews

Посланието, идващо от САЩ, а това е и целта на посещението на Джо Байдън в Израел, е да се гарантира, че няма да се стигне до допълнителна ескалация на кръвопролитието досега, тъй като Тел Авив няма да се откаже от военна операция в Северна Газа.

Това каза пред БНР международният анализатор Димитър Къцарков, хебраист и магистър по международно право от СУ "Св. Климент Охридски“, специализирал в университета в Хайфа (Израел) по Международна сигурност и в Йерусалим - в програмата им по политически науки. Работил е в посолството на Израел в България и в Министерство на външните работи.

"Операцията, която се подготвя да бъде с цел демилитаризирането на "Хамас", но не и с цел да засегне инфраструктура или да доведе до повече жертви в Газа", уточни той.

По думите му това, което прави американската дипломация, е за спечелване на време за палестинския хуманитарен коридор да бъде отворен, за да се осъществят хуманитарните доставки:

"Очевидно Израел е склонен засега да даде този прозорец от време".  

Той подчерта, че големият въпрос е палестинците да успеят да се дистанцират от "Хамас" и те да кажат, че "Хамас" не е Газа:

"Израел е в ситуация, в която не може да не отговори на тази терористична провокация от страна на "Хамас". 

Димитър Къцарков посочи, че няма как Израел да влезе в преговори с Газа, тъй като преговори с терористи не виждам как ще провежда. Той припомни, че от 2006 г. не е имало избори в Палестинската автономия и "Хамас" отрича Махмуд Абас като президент.

"Коя организация ще се намеси в тези преговори, ООН, САЩ или арабският свят?". 

Според Къцарков Иран е основен играч, който може да се следи дали ще направи някакви резки движения:

"Смятам, че Иран, ако започне да действа, ще бъде през "Хизбула" в Ливан, тяхното директно прокси. На този етап "Хизбула" ще изчака да види кога точно ще започне наземната операция на Израел срещу Газа".

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Къцарков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46
Кристин Лагард говори на пресконференция след заседанието на Управителния съвет на ЕЦБ във Франкфурт на Майн, Германия, 6 юни 2024 г.

Кристин Лагард: Нека няма никакво съмнение в решителността ни да овладеем инфлацията

Европейската централна банка понижи с 25 базисни пункта трите основни лихвени процента. Това е първото намаляване на лихвените проценти от 2019 година насам. Въпреки това експертите във Франкфурт очакват задържане на инфлацията над целевото равнище и прогнозите им са ревизирани нагоре спрямо тези през март. Новите оценки са за обща инфлация от 2,5 на..

публикувано на 06.06.24 в 18:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (вдясно) и президентът на Финландия Александър Стуб - Хелзинки, 6 юни 2024

Според Столтенберг няма заплаха от руско нападение срещу страни от НАТО

НАТО не вижда надвиснала заплаха от руско нападение срещу която и да било от страните членки нито по време на руската война срещу Украйна, нито след като тя свърши. Това  заяви днес генералният секретар Йенс Столтенберг в Хелзинки.  "НАТО представлява 50% от цялата военна мощ на света. НАТО е най-силният алианс и целта на колективната ни отбрана - член..

публикувано на 06.06.24 в 18:17
Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън на американското военно гробище в Нормандия след церемонията за отбелязване на 80-ата годишнина от Деня D, 6 юни 2024 г.

Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на Украйна

Световни лидери, ветерани и многохилядно множество отбелязват във Франция 80 години от съюзническия десант в Нормандия, поставил началото на важна фаза във Втората световна война за освобождението на Европа от нацистите. Световни лидери ще отбележат годишнината от Десанта в Нормандия Единство и приемственост са посланията, излъчени от Франция с..

публикувано на 06.06.24 в 18:12

САЩ ще предоставят оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 млн. долара

Оръжия и боеприпаси за Украйна за още 225 милиона долара ще предоставят Съединените щати в близките дни. Поредният пакет военна помощ се очаква да бъде обявен официално тази седмица. Украинските власти разпоредиха евакуация на децата и попечителите им от селищата на донецкия фронт. Указанията от Киев са заради концентрирането на руска огнева мощ в..

публикувано на 06.06.24 в 18:11

Напрежение в Босилеградско около проект за нов рудник за добив на оловно-цинкова руда

Публично обсъждане за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проект за откриване на нов рудник за добив на оловно-цинкова руда на мините "Подвирови" и "Поповица" в района на с. Караманица, Босилеградско, предизвика опасения за влошаване на екологичната обстановка в района, казаха наши сънародници оттатък границата. От Община Кюстендил..

публикувано на 06.06.24 в 17:53
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц потвърди, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди в реч пред Бундестага позицията на правителството, че Украйна може да използва западни оръжия за удари на руска територия. Германия разреши на Украйна да ползва предоставените ѝ оръжия по цели в Русия "За да се защити от атаки като тези срещу втория по големина украински град Харков, Украйна може да..

публикувано на 06.06.24 в 17:51