Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават израелските бомбардировки над Газа

Израелски танкове се насочват към Ивицата Газа, 13 октомври 2023 г.
Снимка: БТА

Израел продължава тежките си бомбардировки над Газа. Управляваното от "Хамас" здравно министерство заяви, че почти 5800 палестинци са били убити при ответните израелски въздушни удари. Над 1400 души бяха убити, след като въоръжени бойци от радикалното палестинско движение нападнаха Израел на 7 октомври. Повече от 200 заложници, отвлечени от "Хамас", продължават да бъдат задържани в Газа.

Израелски войници, извършващи среднощна операция на окупирания Западен бряг, са били атакувани от палестинци, които впоследствие са били поразени с дрон, съобщиха израелските въоръжени сили. Според медици убити са двама палестинци. Израелските военни заявиха, че въоръжени палестинци са открили огън и са хвърляли експлозиви по израелски войници в бежанския лагер в Дженин, в северната част на Западния бряг. В отговор израелските сили са поразили нападателите с дрон. 

Рано тази сутрин израелски изтребители са поразили военна инфраструктура на сирийската армия и ракетни установки. Израелските сили поясниха, че действията им са в отговор на изстреляни ракети от територията на Сирия срещу Израел.

Редица държави, сред които Съединените щати и Русия, настояват за пауза в боевете или прекратяване на огъня между Израел и "Хамас", за да се позволи доставянето на хуманитарна помощ в обсадената Ивица Газа.

Късно снощи осем камиона с вода, храна и лекарства бяха допуснати от Египет в ивицата през пункта "Рафах".

Американският президент Джо Байдън отново заяви, че помощите не стигат достатъчно бързо в Газа. Електроенергията за болниците също е на изчерпване. От болница "Ал Шифа" заявиха, че ще имат електричество само още 48 часа. А агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предупреди, че операциите ѝ в Газа могат да приключат тази вечер, ако не получи гориво. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сексуално възпитание за най-малките в училище на Острова

Британското правителство предлага в училищата в Англия ще бъде забранено да преподават сексуално възпитание на деца под девет години. Правителствен източник е заявил пред Би Би Си, че предложението включва планове за забрана децата да бъдат обучавани за полова идентичност. Новите насоки на правителството за училищата ще бъдат..

публикувано на 15.05.24 в 10:50

НЗОК определи реда за отпускане на лекарства и храни за хората с редки заболявания

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) определи реда, по който ще се разглеждат заявленията за заплащането на лекарствата и диетичните храни на хората с редки заболявания след навършване на пълнолетие. Заявленията ще бъдат разглеждани по същия начин какъвто е реда за одобряване на заплащането на пациентите с онкологични и онкохематологични..

публикувано на 15.05.24 в 10:48
Снимката е илюстративна.

Повишават се нивата на реките в Монтанско

Покачват се нивата на реките в област Монтана. В последните 12 часа дъждът над региона не е спирал. Повече дъжд е паднал в планинската част на област Монтана. Въпреки, че валежите не са обилни и интензивни се наблюдава леко повишение нивото на реките в селата от общините Чипровци и Георги Дамяново, съобщиха живеещи в тази част от региона...

публикувано на 15.05.24 в 10:36
Снимката е илюстративна.

Поне 30 яхти са изгорели на пристанище в Хърватия

Тридесет яхти са изгорели в голям пожар, който избухна през нощта на яхтеното пристанище Медулин на хърватското крайбрежие, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ, като се позова на информация от полицията в Истрия. Полицията е получила сигнал за пожар на пристанището в 3:55 ч. сутринта. Досега са изгорели 30 яхти, като няколко от тях..

публикувано на 15.05.24 в 10:23

Лоши условия за туризъм в планините, сняг в Стара планина

Условията за туризъм в планините са лоши. Почти навсякъде вали дъжд, съобщава БТА, цитирайки Планинската спасителна служба. В най-високата част на Стара планина е снежно. Има образувана малка снежна покривка в най-високите части - 7 см сняг има на връх Ботев, а в подножието около 2 см. На много места е мъгливо.

публикувано на 15.05.24 в 10:09

Гърция: Без мобилни телефони в гимназиите

В Гърция забраниха децата в гимназиите да ползват мобилни телефони в училище. Но според преподавателите е практически невъзможно наредбата да се приложи. По нареждане на министерството на образованието влезе в сила пълна забрана за притежание и ползване на мобилни телефони в училищата. Причината за тази мярка  е увеличаване на случаите с..

публикувано на 15.05.24 в 10:06
Снимката е илюстративна

Кардиолог: Кръвното да се проследява независимо от възрастта

ВМА се включва в безплатните консултации от кардиолози в рамките на националната здравна кампания "Измерване, което спасява живот. Твоя." Кампанията е организирана от Българската лига по хипертония. В специално изградено временно съоръжение пред болницата всеки желаещ може да бъде прегледан. С безплатни прегледи стартира национална кампания за..

публикувано на 15.05.24 в 10:02