Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Пр. Йосеф Леви Сфари: Няма оправдание за терора, нашата цел е изкореняване на "Хамас"

"Можем да избегнем сухопътна операция, ако "Хамас" се откаже от битката"

Снимка: БТА

"Няма оправдание за терора. Няма оправдание на убийството на над 200 млади хора, които празнуват на фестивал. Зад атаката стои Иран, който подкрепя с оръжие, обучение и морална подкрепа тази терористична организация "Хамас".

Това каза пред БНР извънредният и пълномощен посланик на Израел в България Н. Пр. Йосеф Леви Сфари.

И допълни, че сухопътната операция не е нещо, към което Израел се стреми.

"Без съмнение тя ще доведе до много смъртни случаи. Това е нещо трудно, но трябва да сме наясно с нашата цел – изкореняване на "Хамас". Като демократична държава не можем да позволим тази заплаха от страна на терористична организация на нашата граница".

По думите на посланика през последните 20 дни от "Хамас" са изстреляни над 8000 ракети срещу израелските градове. 

"Проблемът е, че има Газа над земята и Газа под земята. В тунели под Газа се съхранява цялото въоръжение. Тези тунели не могат да се разрушат без сухопътна операция. Можем да избегнем сухопътна операция, ако "Хамас" сложи оръжията и се откаже от тази битка. Затова вероятно сухопътната операция е неизбежна". 

В предаването "РадиоТочка" израелският посланик цитира думи на американския президент Джо Байдън, че статуквото отпреди 7 октомври няма как да се върне:

"Няма да е лесно, ще отнеме усилия, но първото нещо е да унищожим способностите на "Хамас". След това с нашите партньори от международната общност ще трябва да намерим начин да създадем един нормален режим в Газа, който да позволи нормален режим на хората там, защото те го заслужават, а не да бъдат въвличани във военен конфликт".

Цялото интервю на Илия Вълков с Н. Пр. Йосеф Леви Сфари в предаването "РадиоТочка" можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатите на директорите на големи световни компании - 185 пъти по-високи от тези на работниците

Драстични са разликите в заплащането на изпълнителните директори на водещите 500 компании в света спрямо работниците в същите фирми, съобщава Асошейтед прес, като се позовава на данни, предоставени от компания за информационни услуги. Миналата година разликата е била 185 пъти. С 13 процента са се покаличи компенсациите за изпълнителните..

публикувано на 05.06.24 в 07:50
Национален парк „Рила“

Държавните институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, отбелязват заедно Световния ден на околната среда

За първи път всички държавни институции, ангажирани с опазването на природата в Югозападна България, ще отбележат заедно Световния ден на околната среда.  Многобройни прояви в Световния ден на околната среда Инициативата е на Национален парк "Рила" и Регионалния исторически музей, но в нея се включват и колегите им от НП "Пирин",..

публикувано на 05.06.24 в 07:48
Джейк Съливан

САЩ още чакат отговор от "Хамас" на предложението за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на "Хамас" през Катар - един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към..

публикувано на 05.06.24 в 07:25

Комедията "Дъхът на дявола" с премиера в Ловеч

Ловешкият драматичен театър представя премиерата на пиесата "Дъхът на дявола". Режисьор е Боил Банов, а в една от главните роли влиза Христо Мутафчиев. "Дъхът на дявола" - "Бурунданга", е романтична комедия от известния драматург Жорди Галсеран, сред чийто творби са  "МетодътГрьонхолм" и  "Испанска афера". "Бурунданга" се поставя..

публикувано на 05.06.24 в 07:05

Очаква се кабинетът да отпусне компенсации за щетите от наводнението в Карловско

Очаква се днес служебният кабинет да отпусне до 10 милиона лева за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, които нанесе водното бедствие преди близо две години в Карловско.  Ангажиментът беше поет от министър-председателя Димитър Главчев пред кмета на Карлово Емил Кабаиванов миналата седмица след протести на жителите от пострадалите села...

публикувано на 05.06.24 в 05:19

Възстановяване на почвите и екосистемите е целта тази година на Световния ден на околната среда

Възстановяване на почвите, спиране на опустиняването и изграждане на устойчивост спрямо сушата са във фокуса на днешния Световен ден на околната среда. Очаква се над 150 държави да се включат в отбелязването на най-значимия празник, посветен на опазването на планетата.  Според Конвенцията на ООН за борба с опустиняването до 40 процента от земята страда..

публикувано на 05.06.24 в 04:46

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30