Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леонид Исаев: Конфликтът в Близкия изток ще бъде потушен, но не и решен

"Изострянето на конфликта има както плюсове, така и минуси за Русия"

| Интервю
Леонид Исаев
Снимка: lawinrissia.ru

Тази седмица президентът на Русия Владимир Путин отново призова за прекратяване на кръвопролитието в Близкия изток. На среща в Кремъл с лидерите на религиозните общности в Русия той предупреди, че по-нататъшното разрастване на кризата може да доведе до много тежки, крайно опасни и разрушителни последици. При това не само за района на Близкия изток, но и далеч извън неговите граници. Целта на срещата беше да се покаже, че за разлика от други части на света, в Русия християните, мюсюлманите и евреите живеят в мир и съгласие. Главният равин Берл Лазар подчерта, че заслугата за това е на "мъдрия президент". И вметна, че с терористите не могат да се водят преговори и да се правят компромиси.

На следващия ден в Москва пристигна делегация на "Хамас" начело с члена на политбюро Абу Марзук. Представителите на палестинската групировка, която не се смята в Русия за терористична организация, се срещнаха с руския заместник-министър на външните работи Михаил Богданов. От руска страна беше съобщено, че по време на преговорите е било обсъдено освобождаването на чуждестранните заложници и евакуацията на руските граждани от ивицата Газа. Гостите от "Хамас" на свой ред оцениха високо позицията на президента Путин по палестинско-израелския конфликт. Визитата предизвика гневната реакция на израелското външно министерство, което я нарече "позорна стъпка, която узаконява зверствата на терористите".   

Как ще се отрази поведението на Русия на традиционно добрите й отношения с Израел? Може ли Москва да бъде ефективен посредник между израелци и палестинци? Изгодна ли е за Русия поредната ескалация на конфликта и как в крайна сметка ще завърши тя?

Темата коментира за БНР Леонид Исаев, арабист и заместник-директор на Центъра за изучаване на стабилността и рисковете към Факултета по социални науки на Висшето училище по икономика.  

Съгласен ли сте с президента Путин, според когото поредното изостряне на палестинско-израелския конфликт е резултат от провалената американска политика в Близкия изток?

"Не, не смятам, че този конфликт започна заради Съединените щати. Смятам, че конфликтът започна заради вътрешни причини, които са свързани със ситуацията в Израел и в ивицата Газа. В същото време американците започнаха да водят политика, която задълбочи конфликта, а намирането на изход стана много по-трудно. Реакцията на Съединените щати на този конфликт се оказа прекалено едностранчива."  

Официалната руска позиция гласи, че единствено възможното решение на конфликта е изпълнението на резолюцията на ООН, която предвижда създаването на независима палестинска държава в границите от 1967 г. със столица в Източен Ерусалим. Защо приетата преди близо 50 години резолюция все още не е изпълнена?

"По онова време Съветът за сигурност на ООН не е разполагал с необходимите лостове за въздействие, с които да принуди страните в конфликта да изпълнят приетата резолюция. Тогава арабите не бяха готови да приемат резолюцията и продължаваха да оспорват правото на съществуване на Израел. От друга страна Израел се превръщаше с времето във все по-силен и превъзхождащ Палестина играч в Близкия изток. Израел не беше готов да изпълнява резолюция, която го принуждава да прави компромиси и отстъпки и да връща завоювани на бойното поле територии."  

Съгласен ли сте, че това, което става в момента в Газа е изгодно за Русия, защото пренасочва вниманието на международната общност от Украйна към Близкия изток?

"Склонен съм да се съглася. Нееднократно Русия е заявявала, че Западът отделя на Украйна прекалено голямо внимание и че отделяните от западните страни колосални ресурси поддържат този конфликт. Затова, разбира се, от чисто прагматична гледна точка това е изгодно за Русия, защото вниманието, финансите и ресурсите ще се насочват и към Израел.  

Русия последователно отстояваше позицията, че палестинско-израелският конфликт трябва да се решава от близкоизточния квартет, в който Русия участва и играе една от водещите роли. Всъщност това, което виждаме в момента, свидетелства, че близкоизточният квартет като цяло, включително Русия, просто не се е справил с посредническата си функция. В известен смисъл това е удар и по Русия, която не е успяла в рамките на квартета да предотврати тази ескалация.

Иран също се въвлича в близкоизточния конфликт, а той е един от малкото съюзници на Русия срещу Украйна. Иран сега ще обръща все по-малко внимание на подкрепата си за Русия в Украйна, все повече ще се фокусира върху противопоставянето с Израел и ще принуждава Русия да го подкрепя в това противопоставяне. Това може да доведе до пренасочване на част от нашите ресурси към Близкия изток.  

Друг съюзник на Русия - Сирия, е подложена на въздушни удари. Русия не може да помогне с нищо, въпреки очакванията на Дамаск. Унищожават се инфраструктурата, летищата и т.н. Като цяло изострянето на конфликта в Близкия изток има както плюсове, така и минуси за Русия."  

Русия поддържа близки отношения както с Иран, така и с "Хамас". Освен това в Русия "Хамас" не се смята за терористична организация. Поправете ме ако греша, но ми се струва, че до 7 октомври това не пречеше на Русия да поддържа добри отношения и с Израел. Промени ли се нещо след нападението на "Хамас" срещу Израел?

"Действително не пречеше. Действително Русия винаги е смятала за една от силните страни на външната си политика това, че е уникален играч в Близкия изток, който едновременно поддържа отношения с всички играчи там: Иран, Саудитска Арабия, "Хизбула", Израел, "Хамас" и т.н. Сега, когато наблюдаваме крайно изостряне на конфликта, когато умират хора и от двете страни, Израел безусловно обръща прекалено голямо внимание на факта, че Русия не признава "Хамас" за терористична структура. Мисля, че когато завърши острата фаза на конфликта, отново ще се стигне до някакво статукво на временно равновесие и баланс на силите. Мисля, че тогава фактът, че Русия не смята "Хамас" за терористична структура отново ще отиде на втори план."

Преди време в ефира на руския телевизионен канал RT членът на управляващата в Израел партия "Ликуд" Амир Вайтман направи много емоционално и рязко изказване. Той заяви следното: "Ще победим в тази война, защото сме по-силни. След това Русия ще си плати сметките. Ще дойдем и ще направим така, че Украйна да победи. Ще се убедим, че сте си платили за това, което направихте." Това личното мнение на Амир Вайтман ли е или то отразява настроенията на част от израелския политически елит?

"Мисля, че това е лично мнение, което отразява настроенията на израелското общество в настоящия момент. Преди всичко на израелското общество, защото след всичко, което стана, народът очаква пълна победа и окончателно преодоляване на проблема с Газа. Що се отнася до политическия елит, струва ми се, че тук подходът е по-прагматичен и балансиран. Още повече, че израелският политически елит не е монолитен. Съществуват различни гледни точки. Да не говорим, че в навечерието на този конфликт Израел беше крайно поляризиран."  

Да разбирам ли, че израелското общество е обхванато от антируски настроения?

"В настоящия момент - разбира се. Съединените щати безусловно подкрепят Израел. Изпращат там кораби, обещават военна и финансова помощ. Подкрепят Израел и на международната сцена. Американските лидери отиват на място, за да засвидетелстват подкрепата си. Следователно израелците сравняват с това позицията на Русия. А тя е по-скоро неутрална. Русия осъжда проявите на насилие и от двете страни и призовава те да бъдат прекратени. Това, разбира се, предизвиква раздразнение в Израел, защото позицията на Съединените щати и на другите западни страни е съвсем различна. Израелците просто сравняват.  

Ако Съединените щати, Китай и Европейският съюз също бяха заели неутрална позиция, бяха осъдили насилието и от двете страни и ги бяха призовали незабавно да прекратят огъня и да намерят дипломатически път за решаване на конфликта, тогава позицията на Русия нямаше да предизвиква такова озлобление. В сравнение с позицията на Вашингтон и Брюксел разбира се, че руската изглежда напълно неприемлива. Независимо от това, че Русия не казва, че подкрепя или оправдава "Хамас".

При това положение може ли Русия да бъде ефективен посредник между Израел и палестинците?

"Русия не може да бъде посредник, защото не разполага с необходимите ресурси и лостове за въздействие както на едната, така и на другата страна, преди всичко на Израел. Русия не може да предложи решение на конфликта, което да устройва и двете страни. Особено с оглед на това, че Израел се ползва с пълната подкрепа на Съединените щати."  

Осъзнавайки, че да се правят прогнози за Близкия изток вероятно е най-неблагодарното нещо на света, все пак ще ви попитам: как ще завърши поредният конфликт между "Хамас" и Израел?

"Мисля, че ще завърши с подписване на ново примирие. Няма да завърши с мир или с окончателно решение на конфликта между Палестина и Израел. Конфликтът ще бъде потушен, но не и решен." 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36
Корал

Скандалът с Кирил Петков за "Корал" се разраства, замесиха Никола Минчев и Пашата

Журналистическо разследване на сайта "Биволъ" твърди, че Кирил Петков е влязъл във властта като министър на икономиката в служебно правителство в нарушение на закона.   Според изнесените данни подписите под документ, уверяващ, че той вече не е член на ръководството на неправителствената организация "Да запазим Корал", са фалшифицирани от адвокат..

публикувано на 29.04.24 в 12:46
Александър Симов

Ал. Симов: Експертно управление - за да може политическата система да продължи напред

" Може би се налага да минем през експертно, надпартийно управление, което да реши конкретни икономически задачи. Това е единственият начин политическата система да продължи напред . Иначе сме обречени на Делян Пеевски, сглобки, ГЕРБ, Бойко Борисов и градска десница до откат. В България вече няма лесни решения ". Това коментира пред БНР..

публикувано на 27.04.24 в 14:45
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40