Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Галъп": Терзиев запазва първата си позиция с 33%, Григорова получава 21,1%, Хекимян - 16,2%

Яница Петкова: Хората с висше образование и по-висок социален статус са решили изборите в столицата

| Интервю
Васил Терзиев, Антон Хекимян и Ваня Григорова
Снимка: личен архив, БГНЕС

Васил Терзиев запазва първата си позиция след вота в София с 33%. Ваня Григорова получава 21,1%, а Антон Хекимян остава трети с 16,2%

Това сочат последните данни на агенция "Галъп" от паралелното  преброяване, приключило в ранните часове на днешния ден. 

Социологът Яница Петкова съобщи пред БНР, че в Столичната община активността се запазва сравнително ниска - около 37% за кмет и около 36% за общински съвет.

"Тя е по-ниска, отколкото на последните местни избори", посочи тя. 

4,1% от гласувалите в столицата са отбелязали квадратчето с "Не подкрепям никого", каза още Петкова.

В Общинския съвет ПП-ДБ -Спаси София получават 36,4% от вота. ГЕРБ-СДС – 18,3%, БСП – 13,8% и за "Възраждане" са 10,4% от гласовете. 

"Доста се различава мажоритарният вот от пропорционалния, който имаме за общински съвет", настоя експертът.

Яница Петкова разкри и какъв е профилът на гласуващите в София.

"Прави впечатление, че са излезли да гласуват по-скоро представители на възрастовата група от 30 до 60 години. Нямаше особена активност от страна на младите. Хората с висше образование и по-висок социален статус са решили изборите в столицата. Такива, които редовно гласуват на избори, този път са решили да останат вкъщи". 

Значителна част от гласоподавателите на ГЕРБ са решили да не отидат до урните на тези избори или са предпочели друг кандидат, обясни социологът. 

В Пловдив, където също очакваме балотаж, доста сериозна преднина има кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров, посочи Петкова.

"Той получава 34,1% от гласовете. Ивайло Старибратов от ПП-ДБ, срещу когото той ще се изправи, получава 18,4%. В общинския съвет ГЕРБ има 23,4% от вота, ПП-ДБ – 19,1%. 

Който и от двамата кандидати да спечели, ще трябва да работи с доста разнообразен общински съвет, прогнозира социологът от "Галъп".

"Това разделение, което имаме на национално ниво, в големите градове почти напълно се възпроизвежда. В малките населени места картинката е по-различна", отчете тя.

Яница Петкова разкри още и какъв е профилът на гласуващите в София.

Чуйте подробности в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26
Проф. Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация

Проф. Веселина Вълканова: Журналистите трябва да са на фронтовата линия при обществото, а не при политиците

Журналистите трябва да са на фронтовата линия и при обществото, а не при политиците. Това каза пред БНР проф. Веселина Вълканова, декан на  Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК), която  "Журналистиката би трябвало всеки ден да поставя към политиците най-високите изисквания и да им напомня, че са там, за да осигуряват..

публикувано на 20.05.24 в 15:36

Извънредно се събират ректорите да решат ще има ли протест

Съветът на ректорите ще проведе извънредно заседание в 14.00 часа, на което ще се реши дали държавните университети в цялата страна ще затворят врати следващия понеделник заради неактуализирани възнаграждения от 2023 г. Ректорите ще обсъдят и взетите решенията след срещата с финансовия министър Людмила Петкова, на която бяха обещани до края на..

публикувано на 17.05.24 в 10:51

Над 60% от българите не са участвали в нито една културна дейност през 2023 г.

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес. "За втора поредна година..

публикувано на 17.05.24 в 10:21