Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Балотажът в София е непредвидим

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, смята социологът

| Интервю
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Този скандал демотивира хора, които и без друго нямаха особена вяра в изборния процес, нито са особено политизирани, бяха по скоро сред колебаещите се избиратели, хора, които не бяха избрали дали да гласуват и за кого да гласуват. Тези хора не отидоха до урните. Избирателната активност е с между 5 и 7% по-ниска от предишните местни избори. Хората обаче, които бяха най-силни привърженици на машинното гласуване и които обикновено са симпатизанти на градската десница, на протестните партии, на ПП-ДБ, проявиха висока степен на мобилизация - точно като контрапункт, като противовес на този скандал и видяхме, че на редица места в страната показаха резултати по-високи от очакваните", коментира тя.

След първия тур на местните избори, Димитрова изказа мнение, че партия ГЕРБ е показала солидно присъствие в страната, но с няколко големи въпросителни. Дългогодишни кметове от ГЕРБ, които бяхме свикнали да печелят на първи тур, сега отиват на балотаж, отбеляза тя и добави, че това показва умора у избирателите от дългогодишното управление на ГЕРБ, както и желание за умерена промянаОформят се интересни и рискови за ГЕРБ балотажи, смята социологът и посочи Варна, Велико Търново, Габрово. Пазарджик и Кюстендил също имаха кметове, силно подкрепяни от ГЕРБ, сега отиват на балотаж. По думите й всичко това е доста сериозен червен сигнал

Налице е спад в подкрепата на ГЕРБ за общинските съвети, коментира още Боряна Димитрова в предаването "Нещо повече" и обобщи: 

"ГЕРБ запазва устойчиво присъствие, но с намаляваща тежест и с някои знакови жълти картони или по-сериозни предупредителни линии". 

Наблюденията в София показваха, че Ваня Григорова устойчиво трупа популярност и подкрепа, подчерта Боряна Димитрова. По думите й не е било изненада, че тя е финиширала с преднина пред Антон Хекимян. Според нея в изборите е имало значение и нейният личен хъс. Тя посочи и проблемите, които са имали издигнатите кандидати на ПП-ДБ и ГЕРБ и нееднозначното им приемане. 

"Нито една от партиите няма гарантирана периферия. Твърдите ядра не са това, което бяха. В момента наблюдаваме на повечето места в страната не едни периферии, които чакат в някой момент да бъдат прибрани от някое твърдо ядро, а наблюдаваме мобилни избиратели, които много бързо преориентират вота си и отиват към други кандидати", коментира още социологът. 

Около 1/3 от избирателите, чиито кандидати са отпаднали, по всяка вероятност няма да гласуват, смята тя. По думите й обаче останалите 2/3 е изключително важно в какви пропорции ще се разпределят

"Разпределението в едни фини пропорции е възможно да даде естествена преднина на Васил Терзиев, но е и много възможно тези резултати да се сближат и да има фотофиниш на края на изборния ден. Това е един към момента непредвидим балотаж". 

Местните избори не показаха силен пробив на "Възраждане", отбеляза Боряна Димитрова. Според нея това не е партията, на която се възлага решаването на проблемите: 

"Възраждане" събира вот като протестна партия, но не и като партия, на която се делегира и възлага възможността да решава проблемите".

По думите на социолога тези избори отново потвърждават силната роля на ДПС в местната властТова им дава основание да претендират и за по-силни позиции в централната власт, изказа мнението си Боряна Димитрова. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терминалът за втечнен газ в Александруполис вече е в експлоатация

От днес терминалът за втечнен природен газ в гръцкия град Александруполис вече е в експлоатация. Чрез него доставки могат да получават Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и  Северна Македония, Сърбия, Унгария и Словакия. Терминалът, в който дялово участие има и страната ни - е с максимален капацитет за регазификация от 5..

публикувано на 01.10.24 в 10:58
Марк Рюте и Йенс Столтенберг, 1 октомври 2024 г.

Украйна е топ приоритет за новия шеф на НАТО

Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте определи като свой топ приоритет Украйна при предаването на поста заедно с вече бившия ръководител на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг. Двамата направиха кратки изявления пред медиите в щабквартирата на Алианса в Брюксел. Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО..

публикувано на 01.10.24 в 10:58

Произведения на 25 художници от Монтана са подредени в галерия "Кутловица"

Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана "Есен 2024". Откриването е в 17:30 ч. в галерия "Култовица", съобщиха от дружеството на художниците "Тенец". Ценителите на изкуството могат да видят над 50 творби на 25 творци от Монтана и региона.  Повече от 20 години художниците правят тази традиционна..

публикувано на 01.10.24 в 10:43

Ще гласуват ли заем от 6 милиона лева за градския транспорт в София?

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров свика извънредно заседание на 3 октомври от 10.00 часа. На заседанието ще се разгледа предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София . В доклада детайлно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Доц. д-р Ходор Факих

Д-р Худор Факих: Радикализирането на Израел води до радикализиране и на другата страна

С правителствения "Еърбъс" беше евакуирана първата група българи,желаещи да напуснат Ливан. Това са 89 наши сънародници.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на транспорта и съобщенията Красимира Стоянова и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. Обсъжда се изпращането и на втори полет..

публикувано на 01.10.24 в 10:40
Весислава Танчева

Весислава Танчева: 8-ите избори са сигурни

8-ите избори са сигурни , изказа мнението си пред БНР Весислава Танчева от Сдружение БОЕЦ.  "Изненадана съм от това в каква степен хората са готови, заради едното усещане за несигурност и евентуално да не ходим на 8-и избори, което според мен е сигурно, да се плъзнат по тази елементарна уловка - в каква степен Делян Пеевски или Бойко Борисов..

публикувано на 01.10.24 в 10:35

Влизат в сила новите изисквания към банките за кредитните стандарти

От днес влизат в сила новите изисквания на БНБ към банките за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.  От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни..

публикувано на 01.10.24 в 10:31