Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Мурджов: ВАС ни каза, че ЦИК е взел правилното решение

| Интервю
Снимка: БГНЕС

ВАС ни каза, че ЦИК е взел правилното решение.

Това мнение изказа пред БНР Мирослав Мурджов, експерт по изборни системи и бивш депутат.

"С решението си ЦИК е спазила Изборния кодекс (ИК), защото без сертификация на машините не е можело да се гласува, защото няма гаранция, че ще бъде взето правилното решение и няма машината да бъде манипулирана или въобще сертифицирана да извършва тази дейност. Защото има една част от ИК, която е ясна и категорична, че когато машината е повредена, се преминава към хартиено гласуване, когато има и двата вида вот", обясни той и подчерта, че според него ЦИК са взели правилното решение, тъй като всички машини са били несертифицирани, т.е. повредени, затова се премина на гласуване с хартиени бюлетини.

Експертът коментира, че всички, които са били против отпадането на машинния вот, са се убедили в едно - не е важна технологията, важно е да се отиде да се гласува:

"По този начин се върна доверието в изборния процес". 

По думите на Мирослав Мурджов министърът на електронното управление може да делегира на своя заместник да извърши определена дейност (по сертифициране на машините за гласуване), но накрая поема отговорността, когато положи подписа си на министър:

"Това, че министърът на се е подписал накрая, говори за бягство от отговорност и за несвършена работа и лошо отношение към изборния процес, подценяване на изборния процес. Не може хора, които управляват държавата, да подхождат лаишки. ... Когато не си си свършил работата, не можеш да претендираш, че другите не са си я свършили". 

Мурджов изказа очакване компетентните органи да потърсят отговорност за случилото се. 

Интервюто на Даниела Големинова с Мирослав Мурджов и репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Многобройни прояви в Световния ден на околната среда

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. Редица събития ще има в страната, целящи повишаване на осведомеността и предприемане на действия по въпросите, касаещи околната среда.  Темата тази година е "Нашата земя, нашето бъдеще, ние сме поколението възстановяване" с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга..

публикувано на 05.06.24 в 04:30

Телевизионен диспут между партийните лидери във Великобритания

Във Великобритания лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия – Риши Сунак и Киър Стармър проведоха първия си телевизионен диспут преди общите избори на 4 юли. Лейбъристите изпреварват торите в проучванията на общественото мнение  с повече от 20 пункта, но анкета сред публиката веднага след дебата показа, че макар и с малко премиерът е спечелил..

публикувано на 05.06.24 в 03:25
Вера Йоурова

ЕК: Франция, Германия и Полша са постоянно обект на руски атаки с дезинформация

Франция, Германия и Полша са се превърнали в постоянни мишени на руски атаки с дезинформация по време на предизборната кампания за предстоящия вот за членове на Европейския парламент. Това обяви еврокомисарят за ценности и прозрачност Вера Йоурова, цитирана от Франс прес. Тя се позова на данни от Европейската обсерватория за цифрови медии и допълни, че..

публикувано на 05.06.24 в 03:25

Горещини се очакват в Гърция през следващите няколко дни

Гръцките власти предупреждават за изключително високи температури в следващите дни. Туристите бяха предупредени да избягват обедните часове за плаж. Във вторник на няколко места в страната бяха измерени температури от 40 градуса. От националната метеорологична служба съобщават, че през идните дни термометрите ще достигнат от 37 до 40 градуса. В северната..

публикувано на 05.06.24 в 02:56
Посетители на Британския музей на фона колекцията с Мраморите на Елгин, Лондон, архив.

Турция се намеси на страната на Гърция в спор с Великобритания за ценни артефакти

Турция се намеси изненадващо в подкрепа на гръцките усилия да си върне „Мраморите на Елгин“ от „колониалното“ Обединено кралство, съобщи вестник „Дейли телеграф“. Гръцкото правителство твърди, че лорд Елгин е откраднал древните скулптури от Атина през 19 век, докато шефовете на Британския музей твърдят, че той е получил писмено законно разрешение да ги..

публикувано на 05.06.24 в 02:38

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване

Цялото течение на река Дунав в Австрия е затворено за корабоплаване заради наводненията, причинени от проливните дъждове в страната и в съседна Южна Германия, съобщава БТА. Дунав тече на повече от 350 км през Австрия, от баварския граничен град Пасау до словашката столица Братислава, която също е на границата. Затварянето на реката принуди някои круизни..

публикувано на 04.06.24 в 22:56

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл на Вагнеровия фестивал в София

Операта "Лоенгрин" е премиерният спектакъл, който на 13 юни открива Вагнеровия фестивал в София. Тази година в постановката ще участва и мъжкият хор на БНР, съобщи акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет: "Повече от една година обсъждаме как и нашето Национално радио с музикалните състави на Радиото могат да бъдат част от нашия афиш...

публикувано на 04.06.24 в 22:31