Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо половината от дърводобива в България се оказва в нарушение на някаква разпоредба, сочи доклад

Добромир Добринов: Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи

Костадин Вълчев, WWF: За обезлесяване говорим, когато горите трайно се заменят с друг начин на ползване на земята

| Интервю
Снимка: БГНЕС

България е сред 105-те страни, ангажирани с глобалния план за опазване на горите и спиране на обезлесяването по силата на споразумението от Глазгоу от 2021 г. Водещи производители на палмово масло, соя и какао, които изсичат гори, за да се сдобият с повече площи за земеделие, се задължават да спрат процеса. Над 30 от най-големите световни компании също декларират да прекратят инвестициите си в дейности, свързани с обезлесяването.

Какъв е мащабът на загуба на гори в България?

"Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи – между една трета и една четвърт е незаконният дърводобив, свързан с финансови загуби, тоест имаме нарушение на законодателството, комбинирано със загуба на средства от собствениците на горите."

Това обясни пред БНР Добромир Добринов от WWF – България, съавтор на последния доклад за дърводобива у нас, в който се прави анализ на мащабите на незаконната сеч в България за последните 5 години. Според доклада средно около 100 милиона лева годишно е размерът на скритите приходи, които са реални загуби за собствениците на горите.

"Голяма част от горите, около 75%, са държавни горски територии, тоест говорим за огромни загуби на държавата."

Ако се отчетат и случаите, в които дървесината е заплатена на собственика, но е добита в нарушение на законите, то близо половината от дърводобива в България се оказва в нарушение на някаква разпоредба, допълни той.  

По думите му "привидно законният дърводобив" е такъв, който има някакво разрешение и не става дума за чисто бракониерския, дело на социално слаби хора, изнасящи от горите малки количества.

Най-разпространената схема на привидно законния дърводобив: има разрешително за сеч, но се домаркират и други дървета, надвишава се ползването и ако тази дървесина успее да се скрие, това се реализира като печалба за търговеца.

Снимка: Радио Видин

Експертът критикува практиките на санитарните и принудителни сечи в националните природни паркове и уточни, че WWF – България води дела по тази тема.

"След като ВАС в едно от делата се произнесе, че този тип сечи не може да се провеждат по начина, по който се провеждат в останалите горски територии, МОСВ, без да се съобразява със съдебното решение, издаде ново разрешение, за много хиляди кубици подобни сечи."

Стопанисването на горите в националните паркове не може да става по методите в останалите горски територии, подчерта Добромир Добринов.

"Трябва да имаме старите дървета, мъртвите дървета, които предоставят храна на прилепи, на птици, места за размножаване, хралупи могат да се правят в тях. Всички тези процеси трябва да се оставят на естествения ход и да има намеса само когато има реална заплаха за горите, което не се прави."

За обезлесяване говорим, когато горите трайно се заменят с друг начин на ползване на земята – такъв пример са популярните и много доходоносни плантации за палмово масло или заемането на териториите на горите от пасища, коментира Костадин Вълчев, старши експерт в програмата "Гори" на WWF – България.

Между 10 и 30% от продуктите, които се добиват по начин, водещ до трайно обезлесяване, се консумират в ЕС. Затова по силата на споразумението от Глазгоу са направени промени в европейското законодателство, уточни експертът.

"Гората е организъм. Не е просто съвкупност от дървета, а много сложни взаимодействия между дървета, насекоми, гъби. Може никога да не се възстанови, каквото е било. Ние работим не да залесяваме просто дървета, а да възстановим нещо, което максимално бързо ще се доближи до естествените екосистеми. Един от типовете гори са крайречните", заяви Вълчев.

Двете мнения чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37
Туристическо дружество -

Туристическо дружество - "Лудите мечки" с обич към планините

В планината без бензин и асфалт, сред сянката на дърветата се диша по-свободно, мисълта е по-ясна и е много по-спокойно. Няма я суетата на морския бряг и купищата туристи. Не струва толкова скъпо, като другите почивки, но зарежда невероятно, дава нови сили и повишава тонуса на тялото. Изключително освежаващо е в летните жеги.  Сдружение..

публикувано на 27.06.24 в 12:46
Стоилко Апостолов

Интересът на земеделските стопани към биологичния сектор се повишава

Интересът на земеделските стопани в страната към биологичния сектор се повишава през последната година. Това отчетоха участниците в международна био-конференция, която се проведе в Пловдив. По данни на агростатистиката биологичните площи у нас са се увеличили с 35% спрямо предходната година . Броят на животните и пчелните семейства, отглеждани..

публикувано на 26.06.24 в 18:04
Грийнпийс България

Мартин Томов: Трябва ли Черно море да бъде морски резерват?

Трябва ли Черно море да бъде морски резерват ?  "Живо черно море" е зелената мисия на "Грийнпийс".  "Черно море е  море, в което има живот до дълбочина 200 метра, най-вече в по-плитките до 50 метра , тест много близо до брега. Това го прави  особено чувствително на различни заплахи . Ние с "Грийнпийс" вече  от година и половина започнахме..

публикувано на 18.06.24 в 15:55
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08