Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов: Избори през март не биха променили сериозно ситуацията

| Интервю
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

"Към този момент няма друга конфигурация в този парламент, която би могла дори да доближи устойчивостта на тази сглобка. Нито един от участниците в управлението, но подозирам, че и в целия парламент, нито един от субектите не иска предварителни избори". Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. 

"Ще видим една стабилност поне в следващите няколко месеца. Въпросът е, че това ще води до сътресения и ще наложи много силно предоговаряне на пътя след това. Ротацията минава през оставка на цялото правителство и предоговаряне на нов формат на новото правителство. Не очаквам това предоговаряне да съдържа само смяната на министър-председателя. В следващото правителство би било очаквано да видим министри от страна на ГЕРБ. Надявам се да сме много по-наясно с развитието на приоритетите и изпълнението на заявките на това управление. Опасявам се, че калкулацията за това дали да видим подобно предоговаряне или счупване на сглобката ще дойде преди всичко от ПП-ДБ, които до тогава ще са калкулирали дали това управление им е донесло повече ползи или повече щети".

Политологът заяви, че би се изненадал, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори. Според него избори в началото на март не биха променили сериозно ситуацията

В интервю за предаването "Нещо повече" той отбеляза желанието от страна на ГЕРБ за сключване на ясно споразумение, т.е. излизане от формата "сглобка" и влизане във формат "коалиция". 

Според него сформирането на коалиция е нормалното развитие на нещата. В момента ГЕРБ не носят отговорност за нито едно от решенията, в следствие на което не виждаме и решения, коментира политологът. И продължи: 

"Виждаме управление, което все повече става заложник на невъзможността да събира мнозинства по ключови политики. Виждаме все по-трудно напредване по един или друг въпрос. Виждаме и изнервеност и от страна на партньорите. Изчистването на това кой носи отговорност и за успехите, и за провалите е изключително важно". 

По думите на Христо Панчугов постоянно виждаме политика на взаимно блокиране. Според него тя ще се възпроизведе

"Ако сега Асен Василев каже "Няма как никакъв друг бюджет, освен моя, да мине", след това ще виждаме все повече малки политики - "Няма пък конституционната реформа да мине, няма да видим и необходимите реформи в сферата на сигурността, няма да гласуваме и идеите на военния министър". Този политически шантаж ще се наложи като правило в отношенията между партньорите. Той може да продължи най-малко до гласуването на ротацията". 

Относно дерогацията, Панчугов изказа мнение, че това противопоставяне ще продължи, докато има политически дивиденти. Той се надява финалното решение да не стане жертва на това противопоставяне.

Политологът коментира и изминалите местни избори в София:

"Видяхме една доста размита кампания, в която доста дълго време кандидатът за кмет, който вече е кмет, събираше предложенията на софиянци за това как да се решават проблемите. Подозирам, че ключова част от преговорите за това кой ще бъде председател на Общинския съвет ще преминат през по-големия разговор за това как изглежда мнозинството в СОС и кои са политиките, които евентуално биха могли да обединяват. Дали след ожесточената кампания ще видим подобно развитие е въпрос, който към момента стои отворен". 

Нормалната политика би означавала гъвкави мнозинства, които да се ориентират около конкретни политически предложения, каза Панчугов относно местните парламенти. "Не изключвам възможността да видим сформиране на коалиция на база на някаква форма на реваншизъм и съответно на опит да се блокира работата в една или друга посока, което ще бъде и източник на напрежение в първия месец особено от встъпването в длъжност на новия кмет", отбеляза още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от автомобил пред водния парк "Брукланд плаза" в  Рочестър Хилс, в щата Мичиган и произвел около 30..

публикувано на 16.06.24 в 08:34
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Бившият френски президент Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутат

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА. "Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист. С оглед на сериозността на ситуацията Оланд..

публикувано на 16.06.24 в 08:23

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35

Ученици от пети клас на 17-о училище гостуваха на програма "Хоризонт" на БНР

В края на учебната година на гости на Българското национално радио бяха децата от 5 "б" клас на 17 СУ "Дамян Груев", които за успешното завършване получиха подарък-пътешествие из внушителната сграда на БНР. Запомнящи се емоции и неповторимо преживяване им предложиха екипите на програма "Хоризонт". Наталия Ганчовска беше техен гид и успя да..

публикувано на 16.06.24 в 05:53

СЗО: Необходими са нови антимикробни лекарства

Има належаща нужда от нови и иновативни антимикробни лекарствени средства, които да заменят тези, които стават неефективни заради широката им употреба. Това посочва Световната здравна организация в доклад по темата, оповестен тази седмица.  Целта на годишния доклад на СЗО е да оцени дали настоящите научноизследователски и развойни дейности обръщат..

обновено на 16.06.24 в 05:19