Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петромир Кънчев за промените в Конституцията: Битката следва да се проведе. Питане до КС само ще забави процеса

Може да се очаква процедурно нещата да бъдат затлачвани, смята юристът

| Интервю
Петромир Кънчев
Снимка: БГНЕС

Инициативата "Правосъдие за всеки" организира конференцията "Конституционната реформа в Съдебната власт - мисия (не)възможна". Поканени са всички парламентарно представени политически сили, председателите на правната и на конституционната комисия в Народното събрание, както и ръководителите на парламентарните групи.  

"Прокуратурата, която е основен обект на реформа, желае да защити статуквото в момента. Затова правим това събитие, което да е част от общественото обсъждане. Това беше един от упреците – не е направена необходимата обществена дискусия, хората не знаят за какво става въпрос", коментира пред БНР адвокат Петромир Кънчев.

"Веднъж на 7-8 години се отваря Конституцията, това е голямо събитие", отбеляза той.

Запитан може ли питане до Конституционния съд относно мнозинството и сроковете, с които се променя основният закон по т.нар. бавна писта, да осуети промените, Петромир Кънчев поясни, че "действително сме в нова ситуация" преди второ първо четене на Конституцията и всякакви възможности ще се използват "от незаинтересованите от реформата политически сили това да не се случи, да се бави", затова може да се очаква "и процедурно нещата да бъдат затлачвани".

"Но това е битката, която следва да се проведе и вносителите, ако са казали А, следва да кажат и Б и да проведат процедурата, както е по Конституция."

Според Кънчев питане до КС само ще забави процеса, но "с още месец-два".

Инициативата "Правосъдие за всеки" критикува конкретни текстове от проекта за промени в Конституцията и е дала свои препоръки, припомни Петромир Кънчев. Според него има много неясноти в политическите заявки да се реформират прокуратурата и Висшият съдебен съвет.

По казуса с полицейското насилие по време на протестите на футболните фенове преди дни юристът заяви, че "МВР е в отбрана от цялото това отношение, което обществеността има спрямо тях", били са огласени "явни кадри на полицейско насилие", действано е вследствие на заповед, но много трудно ще се търси индивидуална отговорност от служителите, които са го упражнили.

"След кървавата сряда под колоните 2020 г. се повтори кървавият четвъртък в едно столично заведение около Министерството на спорта. Най-накрая трябва да се спре с това полицейско насилие, нещата се повтарят. 2020-а нямаше нито един наказан, но актовете на съда по заведените преписки от страна на жертвите, на битите хора, установиха, че има полицейско насилие и прекомерна намеса, употреба на сила. Същото ще се случи и сега."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29

Венцислав Велев от Русе със сребърен медал на Международната олимпиада по философия в Хелзинки

Единадесетокласникът Венцислав Велев от Математическа гимназия "Баба Тонка" в Русе спечели сребърен медал на Международната олимпиада по философия, която се проведе в Хелзинки.  С по-добър резултат от него са само двама ученици - златните медалисти от Германия и Китай.  В олимпиадата участваха над 110 ученици от 52 страни, съобщава Министерството на..

публикувано на 21.05.24 в 17:27
Петър Ганев

Петър Ганев: По-ниската инфлация ще успокои "швейцарското правило" за вдигане на пенсиите

Към момента нивото на инфлацията изглежда добре, трябва да го задържим, за да влезем в критерия за еврозоната. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев, старши изследовател в Института по пазарна икономика.  Юлиан Войнов: Ако отчетеният от НСИ спад на инфлацията се задълбочи, през 2025 г. можем да приемем еврото НСИ: Растеж на..

публикувано на 21.05.24 в 17:25
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас

Между 50 и 100 лева остава цената за купен глас за предстоящите избори. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Най-много сигнали до момента са получени за Бургас и Варна.  12 души са задържани за купуване на гласове в област Варна Вътрешният министър: 16 досъдебни производства за купуване на гласове, 46..

публикувано на 21.05.24 в 17:05
Росица Матева

ЦИК създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи

Централната избирателна комисия (ЦИК) създава организация за бърза обработка на резултатите от секционните протоколи в районните избирателни комисии и след това при постъпването им за повторна проверка в Комисията.  За целта фирмата "Информационно обслужване" ще осигури повече оператори за обработката за данните от двойния вот на 9-и юни...

публикувано на 21.05.24 в 17:02