Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Михайлов в НС: Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона

Горд съм, че спасихме човешки животи, каза още президентът на БФС

Борислав Михайлов по време на изслушването.
Снимка: БТА

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов говори пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание за скандалите и протестите преди и по време на европейската квалификация България - Унгария на 16 ноември. Заедно с него беше и изпълнителният директор на централата Борислав Попов.

"Вчера изпратихме цялата хронология и сте запознати всички. Цялата комуникация идва от сведения от компетентните органи в България, от фейсбук страници, от изследване на проблемите за сигурността на този мач от страна на УЕФА. Очакваха се над 3500 фенове и до крайно десни фракции от Унгария. Ние няма как да знаем какви са заплахите като футболен съюз. Затова има компетентни органи и изпратени писма", отговори Михайлов на първия въпрос защо БФС не е запознала предварително футболната общественост за комуникацията на централата със СДВР и УЕФА за изместване на двубоя между България и Унгария.

"Уважаема г-жо председател, уважаема комисия! Благодаря ви, че отново имам възможността да изясня хронологията по организация на двубоя с Унгария. БФС носи отговорност на стадиона, но не и извън него. Недопустимо е да се търси отговорност от БФС за случващото се извън стадиона. Отговорност трябва да се търси от провокаторите и хората, които са им платили. БФС не може да се превърне в изкупителна жертва", допълни шефът на родния футбол.

"УЕФА наказва за нахлуване на стадиона, за чупене на държавно и частно имущество с цел прекратяване на мача. Организираме мач, в който трябва да сме сигурни за сигурността на хората, на футболистите и всички служители. Свастиките не са толкова опасни, защото ще ни накажат с глоба. Горд съм, че успяхме да спасим човешки животи", продължи Михайлов.

"Тук съм дошъл като човек, който уважава тази институция. Не съм дошъл да се превръщам в жертвено агне. Очевидно никой не го интересува фактологията. Различно се тълкува от всеки или от всички тази дълга кореспонденция. Тук никой не иска фактите, а иска да има жертва и жертвата е ясна. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен", каза още президентът на БФС.
По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Опасно време: Жълт код за валежи в 13 области у нас

Жълт код за обилни валежи от дъжд е обявен за днес в 13 области на страната. Това са областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Габрово, Смолян, Велико Търново и Стара Загора, както и София-град и София-област. Днес облачността над страната ще бъде предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места,..

публикувано на 23.05.24 в 07:48
Педро Санчес в испанския парламент - Мадрид, 15 ноември 2023

Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина

Очаква се днес испанският премиер Педро Санчес да уточни пред парламента на коя дата страната му ще признае държавата Палестина. Това идва, след като Мадрид, Норвегия и Ирладия оповестиха намерението си да признаят съществуването на палестинска държава. Израелското министерство на външните работи обмисля допълнителни дипломатически стъпки срещу трите..

публикувано на 23.05.24 в 07:42
Председателят на СОС Цветомир Петров

СОС заседава извънредно за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:41
Зеленски на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Володимир Зеленски поиска системи и защита от Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че неговата страна се нуждае от системи и тактики за ефективна защита срещу руските бомби. По думите му, се увеличава броят на страните, които ще участват в срещата на върха в Швейцария. Русия не е поканена на форума. След съвещание със Съвета за национална сигурност и отбрана и Генералния..

публикувано на 23.05.24 в 07:40

Китайските въоръжени сили започнаха учение около Тайван

Китайските въоръжени сили започнаха съвместно учение около Тайван рано тази сутрин. Маневрите с участието на сухопътни, военноморски и военновъздушните сили започват дни след като новият президент на Тайван Джими Лай встъпи в длъжност и призова Пекин да спре заплашителните си действия, отбеляза Ройтерс. В съобщение на китайските военни се..

публикувано на 23.05.24 в 07:36

Загинали, ранени и изравнени със земята домове при торнадо в Грийнфилд

4 -ма загинали и повече от 35 ранени след като торнадо премина и опустоши Грийнфийлд, градче с около 2 000 жители в щата Айова. Грийнфийлд е на около 90 километра югозападно от столицата на Айова Де Мойн. След преминалото торнадо са останали изравнени със земята домове, изпочупени дървета, смачкани  автомобили. Сградата на болницата..

публикувано на 23.05.24 в 07:33

Румен Радев и делегацията му във Ватикана за 24 май

Президентът Румен Радев и водената от него делегация ще бъдат на аудиенция при папа Франциск във Ватикана по повод 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Аудиенциите при Главата на Римокатолическата църква са знак на внимание към българската държава и българския..

публикувано на 23.05.24 в 07:25